"Повече от развълнувана съм да ви представя нашата Макс. Тя ни изпълва с надежда и ни вдъхновява да се присъединим към другите в създаването на по-добро бъдеще", споделя Чан.

Създателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зугърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители на преди няколко дни на 1-ви декември. Двамата публикуваха в профила на Зукърбърг писмо до малката им дъщеря Макс и целия свят, където обявяват, че в следващите години ще дарят 99% от акциите си (оценявани в момента на около 45 млрд. долара) за нова инициатива за подпомагане на неправителствени организации с идеална цел, работещи за едно по-добро бъдеще. Те споделят надеждите си са поколението, в което тя ще отрасне, като говорят и за намаляване на бедността, насърчаване на равенството, предоставяне на качествени медицински грижи и опазване на околната среда.

Скъпа Макс,

С майка ти не можем да опишем надеждата за бъдещето, което ни носиш. Новият ти живот е изпълнен с обещание и се надяваме да си щастлива и здрава, за да го преживееш пълноценно. Ти вече ни даде причина да се замислим за света, в който се надяваме да живееш.

Като всички родители, искаме да израстеш в свят, който е по-добър от нашия днес.

Новините често ни занимават с това колко неща са сбъркани в света, докато всъщност по много различни начини той става по-добър. Здравеопазването се подобрява. Бедността намалява. Познанието се увеличава. Хората се свързват. Технологичният напредък във всяка област означава, че животът ти би трябвало да е драматично по-добър от нашия.

Ще сторим нужното това да се случи, но не само защото те обичаме, а и защото имаме морална отговорност към всички деца от следващото поколение.

Вярваме, че всеки живот е еднакво ценен и това включва идните поколения, които ще бъдат много, много повече от хората по света сега. Обществото ни има дълг да инвестира за по-добрия живот на идващите на този свят, а не само да онези, които вече са тук.

Но сега не винаги заедно насочваме ресурсите си към най-големите възможности и проблемите, пред които твоето поколение ще се изправи.

Виж болестите. Днес харчим около 50 пъти повече в лекуване на болните хора, отколкото са инвестициите в това те на първо място да не се разболяват.

Медицината е реална наука от по-малко от 100 години и вече сме свидетели как някои болести са изцяло лечими, а по други имаме добър напредък. С ускоряването на технологиите имаме истински шанс да предотвратим, лекуваме или управляваме всички - или повечето от тях - в следващите 100 години.

Днес повече хора умират основно от 5 неща - сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни болести - и можем да ускорим напредъка по тях и по други проблеми.

След като веднъж приемем, че твоето поколение и поколението на твоите деца може да не страдат от болести, заедно имаме отговорност да насочим инвестициите си малко повече към бъдещето, за да превърнем това в реалност. Майка ти и аз искаме да дадем своя принос за това.

Излекуването на болестите изисква време. За кратки периоди от 5 или 10 години може да не изглежда, че напредваме много. Но в дългосрочен план семената, посети днес, ще покълнат и един ден ти и децата ти ще видите нещо, за което можем само да си мечтаем - един свят без страдание от болести.

Има толкова много възможности. Ако обществото съсредоточи повече от енергията си срещу тези грандиозни предизвикателства, ще оставим на поколението ти един много по-добър свят.

...

Надеждите ни за твоето поколение са свързани с две идеи: развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството.

Развиването на човешкия потенциал е за разширяването на границите на това колко страхотен може да бъде животът на човека.

Може ли да се учите и да преживявате 100 пъти повече, отколкото ние днес?

Може ли твоето поколение да излекува болестите, за да живеете много по-дълъг и здравословен живот?

Можем ли да свържем целия свят, за да имате достъп до всяка идея, личност и възможност?

Можем ли да произвеждаме по-чиста енергия, за да изобретите неща, които днес дори не можем да измислим, и в същото време да защитим околната среда?

Можем ли да култивираме предприемчивост, за да изграждате всякакви видове бизнес и да се справяте с всяко предизвикателство в името на повече мир и просперитет?

Разпространяването на равенството е за това всеки да има достъп до тези възможности, независимо от страната, семейството или обстоятелствата, в които се е родил.

Обществото ни трябва да стори това не само в името на справедливостта и благотворителността, но и заради величието на човешкия прогрес.

Днес сме ограбени от потенциала, който толкова много хора могат да ни предложат. Единственият път за постигане на пълния ни потенциал е да канализираме талантите, идеите и приноса на всеки човек по света.

Може ли поколението ни да премахне бедността и глада?

Можем ли да осигурим за всеки елементарни здравни грижи?

Можем ли да изградим толерантни и гостоприемни общности?

Можем ли да изградим мирни и толерантни отношения между хората от всички народи?

Можем ли наистина да дадем власт на всеки - жени, деца, малцинства, имигранти и изолирани хора?

Ако поколението ни направи правилните инвестиции, отговорът на всеки от тези въпроси може да бъда "Да". И, надяваме се, това може да стане в годините на твоя живот.

...

Мисията за развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството ще изисква нов подход от всички, работещи за тези цели.

Трябва да правим дългосрочни инвестиции - за 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват дългосрочни хоризонти и не могат да се решат с краткосрочно мислене.

Трябва да се ангажираме директно с хората, за които работим. Не можем да им помогнем да получат влияние, ако не разбираме нуждите и желанието на техните общности.

Трябва да изградим технология, която ще предизвика истинска промяна. Много институции инвестират в тези предизвикателства, но повечето от напредъка идва от иновациите при подобряването на производителността.

Трябва да се включим в политики и инициативи за формиране на дебати. Мнозина институции не искат да се занимават с това, но за да е устойчив, прогресът трябва да бъде подкрепян от движения.

Трябва да подкрепим най-силните и най-независимите лидери във всяка област. Партньорството с експерти е по-ефективно за мисията, отколкото това да се опитваме сами да повеждаме тези усилия.

Трябва да поемаме рискове днес, за да си вземем поуки за утрешния ден. Тепърва се учим и много от опитите ни няма да успеят, но ще изслушваме, ще се учим и ще продължаваме напред.

...

Философията ни е формирана от опита ни с персонализираното обучение, достъпа до Интернет и образоването и здравните грижи за общностите.

Поколението ни израсна в класни стаи, където учехме едни и същи неща с едно и също темпо, независимо от нуждите и интересите ни.

Твоето поколение ще си поставя задачите за това какви искате да станете - инженер, здравен работник, писател или обществен лидер. Ще разполагате с технологии, които разбират как най-добре да учи всеки един от вас и върху какво трябва да се фокусира. Ще напредвате бързо по въпросите, от които най-много се интересувате и ще получавате помощ, колкото ви е нужна, в най-трудните сфери. Ще изследвате проблеми, с които днес училището изобщо не се занимава. Учителите ви ще имат по-добри средства и данни, за да ви помогнат да постигнете целите си.

Нещо повече - учещите се по света ще могат да използват средствата на персонализираното обучение чрез интернет, дори да не живеят близо до добро училище. Разбира се, за равния старт в живота ще е нужно повече от една технология, но персонализираното обучение може да бъде един добър начин всички деца да получат по-добро образование и възможностите им да не се разминават много.

Започваме сега да изграждаме тази технология и резултатите вече са обещаващи. Не само че ученици и студенти се представят по-добре на тестовете, но и придобиват умения и увереност да учат това, което искат. И това е само началото. Технологията и преподаването бързо ще се подобряват с всеки ден, в който си на училище.

С майка ти сме обучавали студенти и сме виждали какво е нужно, за да проработи това. Трябва да се работи с най-силните лидери в образованието, за да се помогне на училищата по цял свят да приложат персонализираното обучение. Трябва да се работи с обществеността, поради което започнахме с тази в района на Сан Франциско. Трябва да се изгради нова технология и да се пробват нови идеи. И ще трябва да се греши и да се научат много уроци преди да постигнем тези цели.

Но след като сме разбрали какъв свят искаме да изградим за твоето поколение, имаме отговорност като общество да се фокусираме върху инвестиране в бъдещето, за да го превърнем в реалност.

Заедно можем да го постигнем. И когато го направим, персонализираното обучение не само ще помага на учениците в добрите училища, а ще помогне да има повече равни възможности да всеки, разполагащ с Интернет връзка.

...

Много от най-големите възможности за твоето поколение ще дойдат от осигуряването на интернет достъп за всеки.

Хората често си мислят, че Интернет е само за забавление и комуникации. Но за мнозинството по света интернет може да е жизнено важен.

Той дава образование, ако не си до добро училище. Той дава здравна информация как да се избягват болести или да се отглеждат здрави деца, ако наблизо няма лекар. Той предлага финансови услуги, ако наоколо няма банка. Той може да даде работа и възможности, ако не живеете в добра икономика.
Интернет е толкова важен, че един от всеки 10 с достъп се измъква от бедността и се създава работно място.

И все пак над половината от световното население - повече от 4 млрд. души - нямат достъп до интернет.

Ако нашето поколение ги свърже, ще можем да измъкнем стотици милиони от мизерията. Можем да помогнем на стотици милиони деца да получат образование и да спасим милиони човешки живота като помогнем да се избягват болести.

Това е поредното дългосрочно усилие, на което може да се помогне с технологии и партньорство. Ще е нужно изобретяването на това технология, за да стане Интернет по-достъпен и да обхване изолирани райони. Ще е нужно партньорство с правителства, неправителствени организации и компании. Ще е нужно ангажирането на обществеността, за да разберем от какво се нуждае тя. Хората ще имат различни възгледи за най-добрия път, по който да се върви и ще правим много опити преди да успеем.

Но заедно можем да успеем и да създадем един свят с по-малко неравенство.

...

Технологиите сами по себе си не могат да решават проблеми. Изграждането на по-добър свят започва с изграждането на силни и здрави общности.

Децата имат най-добри възможности, когато могат да учат. А учат най-добре, когато са здрави.

Здравето започва от ранните години - когато има обичащо ги семейство, добра храна и стабилна и безопасна околна среда.

Телата и мислите на децата, минали през травматични преживявания, често не са толкова здрави. Проучвания са показали как физически промени в мозъка водят до по-ниска когнитивна способност.

Майка ти, Макс, е лекар и преподавател и лично се е сблъсквала с това.

Ако детството ти е болнаво, трудно ще разгърнеш пълния си потенциал.

Ако ти се налага да се чудиш дали ще имаш храна или покрив над главата или да се тревожиш от насилие или престъпност, тогава е трудно да постигнеш пълния си потенциал.

Ако те е страх, че ще попаднеш в затвора, а не в колежа, заради цвета на кожата си или че семейството ти ще бъде депортирано заради законовия ти статут, ако има опасност да станеш жертва на насилие заради религията, сексуалната ти ориентация или половата ти идентичност, трудно ще постигнеш пълния си потенциал.

Нуждаем се от институции, разбиращи, че всичко това е свързано. Това е философията на новия тип училище, която майка ти разработва.

В партньорство с училището, здравните центрове, родителските групи и местните власти, както и като гарантираме, че всички деца са добре нахранени и получават нужните грижи, можем да започнем да подхождаме към тези свързани помежду си форми на неравенство. Само тогава заедно можем да даваме всекиму равни възможности.

Дълги години ще са нужни за разработването на този модел. Но това е поредният пример как развиването на човешкия потенциал и разпространяването на равенството са тясно свързани. Ако искаме да постигнем и двете неща, трябват ни на първо място включващи и здрави общности.

...

Нашето поколение трябва да направи толкова много, за да живее твоето поколение в един по-добър свят.

Днес с майка ти се ангажираме да прекараме живота си в това да дадем своя малък принос в решаването на тези предизвикателства. Ще продължа да работя като главен изпълнителен директор на "Фейсбук" още много години, но изброените проблеми са твърде важни, за да чакат, докато ти или ние остареем, за да се заемем с тях. Започвайки, докато сме млади, ние се надяваме да доживеем фундаменталните полезни промени.

Ти започваш следващото поколение на семейство Чан Зукърбърг, а ние започваме Инициативата Чан Зукърбърг, с която се включваме с хората по света за развиване на човешкия потенциал и разпространяване на равенството за всички деца през следващото поколение. Първоначалните ни сфери на дейност ще бъдат персонализираното образование, лечение на заболявания, свързване на хората и изграждане на силни общности.

Ще отделим 99% от акциите си във "Фейсбук", които в момента се оценяват на около 45 млрд. долара, за да развиваме през живота си тази мисия. Знаем, че е малък принос в сравнение с всички ресурси и таланти на вече работещите по тези въпроси. Но искаме да сторим каквото ни е по силите и да работим редом с останалите.

В следващите месеци ще представим повече подробности след като установим новия ни семеен ритъм и се върнем от отпуските си по майчинство и бащинство. Разбираме, че ще има много въпроси защо и как ще направим всичко това.

Ставайки родители и навлизайки в следващия етап от живота си, искаме да изразим огромната си благодарност към всички, благодарение на които всичко това стана възможно.

Можем да вършим това, единствено защото ни подкрепя силна глобална общност. Изграждането на "Фейсбук" създаде ресурси за подобряване на света в името на бъдещите поколения. Всеки член на  "Фейсбук" общността участва в това дело.

Можем да напредваме към тези възможности, единствена като сме стъпили на раменете на експерти - нашите ментори, партньори и мнозина невероятни хора, чиито принос изгражда тези сфери.

Можем да се съсредоточим върху обслужването на тази общност и мисия, благодарение на това, че имаме обичащи ни семейства, подкрепящи ни приятели и страхотни колеги. Надяваме се и вие да имате такива дълбоки и вдъхновяващи отношения в живота си

Макс, обичаме те и изпитваме огромна отговорност да превърнем света в едно по-добро място за теб и за всички деца. Пожелаваме ти живот, изпълнен със същата любов, надежди и радост, каквито ни донесе ти. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш ти на този свят.

С обич:
Мама и Татко

Снимки ~ forward.com, theguardian.com