Психолозите са на мнение, че през първата година от живота на детето се залагат основите на неговия характер и съдба като възрастен. Именно затова е толкова важно да се наблюдава и следи развитието на детето. Мъниците проявяват своя характер още докато са в пелени, а как да се научим да ги разбираме по-пълноценно и да се съобразяваме с техните странности, вижте в следващия текст.

Лидерът

Крещи настойчиво и високо. Замълчава веднага, щом получи желаното. Винаги се стреми към целта си: ако е гладно, не можеш да го залъжеш с дрънкалка; ако иска да го вземат на ръце, ще плаче, докато не го вдигнат от креватчето. Заспива късно, спи дълбоко, но малко. Има вроден талант да дресира родителите си: щом получи това, което е искало, се превръща в прелестно ангелче, примигва сладко, а мама и татко са готови на всичко, само и само да видят тази кротка бебешка физиономийка върху пухкавото бебешко лице. Бъдещият лидер рано започва да се усмихва и да спира погледа си не върху някакви предмети, а върху роднините, от чието отношение зависи неговото благополучие. То обича обществото, но ненавижда, когато дълго време го държат на ръце.

От какво се нуждае?
Изисква внимателно и строго отношение. В никакъв случай не бива да се пречупва насила индивидуалността му. С похвали трябва да се поощрява неговото поведение, което е приятно за родителите му, но да не му се "върви по гайдата" и да не му се позволява да къса книжката или да хвърля играчката на земята. 

Какъв ще порасне?
Целеустремен, решителен, настойчив и активен.

А ако нещо не е така, както трябва?
Строгите и сурови родители, пресичащи самостоятелността на бъдещия лидер, формират самотен вълк-единак или пречупен и пасивен неудачник. Прекалено нежните и позволяващи всичко родители ще получат домашен тиранин от най-висока класа.

Мислителят

Тихо и лесно за гледане бебе. Плаче рядко, само поради истинска физическа нужда - глад, жажда или болки в корема. Почти през цялото време спи. За него сънят често е еквивалент на сърцераздирателен вопъл: като не получава желаното, то се изключва с надеждата, че докато спи ситуацията ще се поправи. След събуждане лежи дълго и мълчи, интересно му е и самичко. Не изисква родителите му да са непрекъснато около него. Още от раждането му го привличат повече предметите, отколкото светът на хората. Такова дете е в състояние да се усмихва като гледа ярка ваза или полюшващото се клонче на дървото през прозореца. Еднакво равнодушно се отнася към всички странични хора, не се бои от никого, стои послушно и вяло в ръцете на всеки, който го вземе. За връзка със света, много рано определя в свой емоционален канал един човек сред хората около себе си, и често пъти това не е майка му. 

От какво се нуждае?
Към него трябва да се отнасят уважително, да не нахлуват с целувки и шумни игри в неговия вътрешен свят. Майка му трябва да пази спокойствието му, таткото да му обяснява и защитава. Не е лошо да му се даде възможност да общува с много и различни хора, за да може да си избере приятел по душа. Майка му не трябва да го ревнува – например от баба му. То обича майка си, но с някой друг му е по-лесно и интересно. 

Какъв ще порасне?
Оригинален и задълбочен мислител, инженер или математик, химик или програмист. Когато се сблъсква с неприятности, винаги ще се затваря в себе си.

А ако нещо не е така, както трябва?
Досадна майчица, която следи и опекунства всяка негова стъпка, ще превърне детето в затворен параноик. Равнодушната майка ще отгледа ограничен двойкаджия или мизантроп. Строгата майка, жестоко прилагаща дори бой и неспособна да изпита състрадание към чуждата болка, ще има дете егоист. Коравосърдечната и неемоционалната — особняк. 

Творческата натура

Ненавижда да спи, защото сънят прекъсва заниманията му по изучаване и творческо преобразяване на света. След като се събуди, не плаче, но гука, за да го забележат и да дойдат при него. С удоволствие се усмихва на мама и татко, обича всички непознати предмети повече от играчките, които познава. Още преди да започне да говори, обича да разглобява всичко около себе си на съставните му части. Пред физическата ласка предпочита общуване от разстояние - разказване, четене, близко присъствие. Успокоява се от думи, а не от докосване. Смее се и размахва ръчички, за да привлече вниманието на другите към предмета, който му харесва. На една годинка започва да проявява чудовищна упоритост - дай това или покажи онова.

От какво се нуждае? 
С него трябва да се говори и да му се обяснява всичко, без да се мисли за това колко разбира - много или малко. 

Какъв ще порасне?
Даровит, любопитен, жизнерадостен, избухлив и страстен.

А ако нещо не е така, както трябва?
Ако жестоко пресичате опитите му да научи нещо, да вземе любима играчка, ако се опитвате да го плеснете, потиснатата любознателност ще се превърне в агресивност. В училищна възраст детето ще се превърне в неуправляем, хулиган и лош ученик.

Крехко като стъкло

Плаче често, успокоява се бавно, хълца, въздиша и хленчи. Спи дълго, но винаги лошо, буди се редовно и иска да го носят из стаята и да го люлеят. Не е в състояние да остане само, радва се когато около него има хора. Успокоява го физическата близост с майка му или баща му. Понякога не понася ярка светлина, силни звуци, което говори за особено крехка нервна система. Твърде избирателно е в общуването - при някого отива, други ги отблъсква, при това често пъти се оказва, че не му харесват хора, които крият някакви враждебни намерения по отношение на близките му

От какво се нуждае?
Изисква два пъти повече търпение, отколкото другите деца. Възрастните трябва винаги да се отзовават на плача му. Не е възможно да се разглези: колкото повече топлина получи от околните, толкова по-устойчиво и волево ще стане в бъдеще.

Какъв ще порасне?
Момченцето ще се превърне в силен и нежен мъж, мечта за всяка жена. Момиченцето ще очарова всички със сговорчивия си, добър и спокоен характер.

А ако нещо не е така, както трябва?
Ако започнете да демонстрирате колко дълго можете да издържите на плача му - "ще поплаче и ще престане", ще отгледате нервен, вечно обиден и зъл човек. Ако започнете да му се карате и да го наказвате, ще се формира личност плаха и пасивна, която след това цял живот ще се налага да опекунствате.

Нежно като цвете

То плаче с тънък, мрънкащ глас и бързо млъква. Това дете няма сили да настоява на своето, да плаче докрай, докато се появят възрастните и като хлипа десетина минути, от безнадеждно отчаяние се отпуска и спи с часове, като под упойка, докато майка му се хвали пред приятелките си колко изключително кротко е бебето й. То започва да се усмихва по-късно, замира от блаженство в майчините или татковите обятия и често пъти родителите могат да си помислят, че е вземат, че е от типа "мислител" и да го оставят самичко и на спокойствие. Но "нежното" дете не го занимават нито предмети, нито природата, нито собствените му представи за света. Вместо дрънкалки и пирамидки, то си разглежда ръцете, протяга се към огледалото и телевизора. То се нуждае от хора. То е плахо и не притежава настойчивото обсебване на "лидера" или истеричната упоритост на творческата личност, не се оттегля в своя вътрешен свят до по-добър момент, като "мислителя", и не привързва към себе си възрастните, демонстрирайки бурна любов като "крехкото" дете. То е по-безпомощно от всички останали деца, невероятно чувствително, срамежливо и без вниманието на възрастните страда и изостава в развитието си.

От какво се нуждае? 
Нуждае се от много видими прояви на любов - докосвания, постоянно присъствие в неговото полезрение. Ако майката иска да тръгне на работа, трябва добре да си помисли с кого то ще прекарва по цели дни. 

Какъв ще порасне?
Сред тези деца има необикновено талантливи музиканти, дизайнери, учители, смели защитници на всички слаби и нещастни.

А ако нещо не е така, както трябва? 
Дори любящите родители, несъумели да разпознаят доколко е нежна тази детска натура, са в състояние да потиснат талантите на детето и да спомогнат за превръщането му в болезнен хипохондрик или объркан човек с нулева самооценка.

Източник: margaritta.dir.bg
Снимки: hdwallpapers.in