"Removed" e късометражен филм за пътуването на едно момиче през трудностите в системата за приемна грижа, който стана носител на наградата за най-добър филм на 168-часовия филмов фестивал. Лентата получи 1 милион долара, които ще отидат за създаването на пълнометражната му версия. Сценарист и режисьор е Кристина Матаник, а оператор Тони Круз. Съвсем неочаквано за създателите си "Removed" спечели четири награди от 13 номинации, включително и най-добър филм, актриса, режисьор и грим.

ReMoved

През май миналата година, повече от 150 отбора от режисьори от целия свят взеха участие в конкурса, чийто принцип се основава на тегленото на жребии – пасаж от Библията, с който се определя тематиката на филма, след което претендентите имат на разположение точно една седмица (168 часа) да заснемат лентите си.

Кристина и съпругът й Натанаил винаги са искали да работят по наративните филми, но заради натоварения си график около бизнеса и двете си деца, така и не са намирали време. Когато двамата посещават фестивала през 2011г. те най-после се решават на тази крачка без да подозират, че това ще им донесе невероятни успехи.

"Removed" е забележителен филм със социална насоченост, който цели да покаже всички емоции, които едно дете изпитва, когато е изпратено в приемен дом. Повечето филми с тази тематика описват възможните проблеми, с които приемните родители могат да се сблъскат, но не обясняват първопричината за тях. Точно затова Кристина и Натанаил решават да направят филм, разказващ за негодуванието, страха, отхвърлянето и ужаса, събрани от минали преживявания на децата. С лентата двамата искат да насърчат приемните семейства да не се отказват, въпреки трудностите и да не спират да търсят правилното решение, преди на обявят детето за „проблемно".