За никого не е тайна, че възпитанието днес не изживява най-добрите си времена. Има ли причини за това? Ема Дженър е бивша професионална бавачка и има 20-годишен опит в работата си с деца и родители. Именно той й помага да формулира основните проблеми, които лежат в основата на настоящата криза на възпитанието. Често наричана съвременната Мери Попинз, Ема е основател на сайта Emma's Children, предлагащ експертно-консултантска услуга, която има за цел да подобри живота на децата, чрез подкрепа и обучение на техните родители. 

(Emma Jenner, © Charles Jacob)

По природа съм оптимист и не обичам да драматизирам нищо в живота. Работя с децата и техните родители повече от 20 години и това, което ми прави впечатление напоследък, силно ме тревожи. Ще представя 5-те най-сериозни проблеми на днешното възпитание.

  1. Ние се боим от своите деца

Направих едно съвсем просто наблюдение. По време на закуска, майката сипа на детето мляко, но то заяви, че иска да пие от розова, а не от синя чашка. Тя хаотично започна да търси розова чашка, за да прелее млякото, преди синът й да изпадне в истерия. Попитах я, защо така бърза, от какво се бои, кой тук е главният? Дори детето да изпадне в истерия, не е нужно да се драматизира – не му обръщайте внимание, излезте и идете в другата стая. Не си създавайте излишни проблеми, угаждайки всячески на капризите на детето си.

  1. Снижаване на изискванията

Когато детето се държи лошо с хората навън и у дома, родителите обичайно го потупват по рамото и казват: „Е, това все пак са деца…” Уверявам ви, че не всички деца се държат по този начин. Те са способни на много повече, отколкото очаквате от тях. Не ходите с детето си ресторант, защото се тревожите, че ще държи зле пред останалите хора? Мислите, че докато не го помолите, няма вдигне чинията си от масата? Единствената причина, поради която децата не се държат добре, е защото вие самите не сте им показали какво означава добро поведение. Вие очаквате от тях съвършено различно отношение. Вдигнете летвата на възпитанието и ще видите как поведението на децата ви ще стане по-добро.

  1. Изгубеният контрол във възпитанието

Преди се считаше, че родителите и учителите имат неограничени възможности при възпитанието на децата. Предполагаше се, че децата винаги се държат така, както когато са под родителски контрол. Основната цел на възпитанието беше – да израснат прилежни и добри момичета и момчета. Днес родителите се възмущават, когато някой се опита да коригира поведението на тяхното дете. Те искат детето им по рождение да е идеално, и много трудно приемат забележки от учители и други хора. На родителите просто им е по-лесно да  поддържат илюзорния идеал за детето си, те се страхуват от оценките на останалите и обвиненията във лошо възпитание. Ето пример – ако детето изпадне в истерия, всички погледи се обръщат към майката, която е допуснала подобно нещо. Възможно е, тя просто да не иска да угоди на поредния каприз на детето си. А в такъв случай, заслужава похвала.

  1. Изборът на най-краткото съпротивление

Съвременните майки едва успяват да се справят с всички отговорности едновременно. Налага им се за използват средства, които значително икономисват време. Нямаш възможност да приготвиш пълноценен обяд на детето, а то е гладно? Метни нещо в микровълновата за 3 минути и готово. Нямаш време да си поиграеш с малките? Остави ги да си играят на компютъра. Съгласна съм, че понякога без тези средства е трудно да се справим. Но когато купуваш на детето си айфон, защото и другите в класа му имат такъв, или просто за развлечение, на нищо добро няма да го научиш. Децата трябва да се научат да се забавляват сами. Не всеки обяд трябва да става за секунди. Децата трябва да се научат на търпение. Ако малчуганът падне, не се притичвайте панически на помощ. Лесният път е много удобен и понякога дори полезен, но за благото на децата, от време на време, е хубаво да се изчака и да се положат някакви усилия.

  1. Родителите поставят потребностите на децата над своите собствени

Разбира се, че в това няма нищо лошо, та кой друг ще се грижи по-добре за собствените ни деца? Но понякога нещата стигат до крайности. Често наблюдавам майки, които стават по сто пъти на нощ, за да изпълнят прищевките на наследниците си и бащи, които объркано търсят откъде да купят сок на дъщеря си, на която толкова й се пие, че не може и секунда повече да търпи. Няма нищо лошо в това, децата да се научат да потърпят малко, а вие да се научите да използвате думите „не” или „ще почакаш”. Тези думи са вълшебни и дисциплиниращи. Ако не се научим да изправяме родителските си грешки навреме, децата ни ще пораснат егоистични, нетърпеливи и груби. Заслугата за това ще бъде изцяло наша, защото не сме ги научили на друго поведение.

Източник: vospitaj.com
Снимка: Sleep Tight Consultants