Почти половината бракове в САЩ приключват с развод. И въпреки това думата все още носи усещането за стигма – особено когато са намесени и деца. Много двойки усещат натиска да останат заедно в семейна връзка, въпреки че тя функционира зле, заради благосъстоянието на децата си. Те губят собственото си щастие в полза на отглеждането на деца, недокоснати от предизвикателството да се изправят пред такава тежка ситуация, каквато е раздялата на родителите.

Намеренията им безспорно са добри. За съжаление, въздействието върху тях не винаги е положително.

(Художник ~ Lorena Teruel)

Родителите, които остават заедно в името на децата си не винаги успяват да осигурят дом, в който цари щастие, сигурност или стабилност. Всъщност, по-често резултатът е точно обратният. Какво всъщност е влиянието върху децата, когато са отглеждани от родители, които не се обичат и разбират:

Децата ви ще възприемат вашето отношение един към друг

Умишлено или не, вие и вашият партньор създавате взаимоотношенията, които вашето дете ще копира и усвои завинаги. Те ще научат как да третират другите по начина, по който се отнасяте един с друг. От вас ще научат какво да очакват от бъдещия си партньор – уважение или презрение, състрадание или раздразнение, разбиране или безразличие. Както Джеймс Балдуин пише: „Децата не се справят успешно със слушането на възрастните, но никога не се провалят в имитирането им.“ Вгледайте се добре в семейната си ситуация. Погледнете ежедневните си взаимодействия и поведение. Вижте кой сте и как живеете живота си. Това ли искате за вашите деца?

Ще си изградят чувство на непрестанно недоволство

Децата ще започнат да търсят някой, който да обвиняват за конфликтите и нещастията си. Могат да започнат да вземат едната страна на родителската двойка – често срещано и трагично явление, което се наблюдава при децата на разведени родители. Могат да изберат изкупителна жертва, която да обвинят за негодуванията си. Но най-вероятно ще намерят начин да обвинят себе си за проблемите в семейството. Това естествено ще доведе до ниско самочувствие, чувство за вина, непрекъсната тревожност, проблеми с контролирането на гнева и дори до депресия. Травмата на разбитото семейство може да се утвърди безпроблемно и без да има фактическа раздяла. По този начин живеят живота си множество семейства всеки божи ден.

Децата ви ще живеят по средата на конфликтна зона

Много възрастни мислят, че децата им са имунизирани срещу напреженията в дома и че те не ги засягат директно. Това е пълна глупост. Независимо дали стават свидетели на голяма кавга и им се налага да чуят всички грозни детайли на развалените ви взаимоотношения или просто ще усещат напрежението във въздуха по време на семейна закуска, вашите деца знаят много повече, отколкото си мислите, и това ги засяга дълбоко. Здравословният конфликт е едно нещо. В края на краищата никой дом не е напълно спокоен през цялото време. Случайните несъгласия могат да научат детето как да прощава, да прави компромис и да усвоява умения за зачитане на различното мнение, но ако в къщата ви изглежда по-често като бойно поле, децата ви няма как да се чувстват сигурни и щастливи там.

Разводът не трябва да е грозна дума. Всъщност това е по-добрият избор за децата, в много случаи. Прекратяването на неуспешен брак или съвместно съжителство ще ви даде шанс да поемете контрол над собствения си живот и щастие. Ще ви даде възможност да се изцелите, да израствате, да откриете силните си страни и да подобрите връзката си със самия себе си.

По този начин ще научите децата си да направят същото. Научете ги да създават най-добрия възможен свят за себе си. Показвайте им самоуважение, независимост и какво означават здравословни граници в човешките взаимоотношения. Някой ден ще ви бъдат благодарни, че сте го направили.

Автор: Робин Рейх

Източник: iheartintelligence.com
Изображение(заглавно): Janet Harrold