Или как да внушите на детето отвращение към труда

Работата е един от най-добрите начини за себеизразяване. Особено ако тя е любима и добре платена. Затова, ако сте решили да възпитавате „вечно безработен”, ще е нужно доста да се постараете. Тук ще ви подскажем, как да отгледате наследник, на когото ще му е трудно да се задържи дори за ден на работа и дори изобщо ще отхвърли възможността да се устрои някъде.

(Воспитатель,1892, Михаил Ватутин)

1. Възможно най-усърдно претоварвайте децата

Всички мислят, че записвайки синове и дъщери на десетки курсове след училище, родителите възпитават бъдещ началник, блестящ ум или успешен предприемач. Това съвсем не е така. Прекомерната ангажираност още в училищна възраст, възпитава няколко много важни за бъдещия безработен качества. Най-напред – апатия и безволие. Защото умореното дете просто няма възможност само да разбере какво желае истински, кое го вълнува, към какво да се стреми. До 10 клас то се превръща в робот, а в най-добрия случай – в бунтуващ се тийнейджър, който мечтае да превърне живота във вечен празник на непослушанието. И нека признаем - това му се отдава с лекота.

На второ място идва отлагането. Когато изтормозеното дете разбере, че след заниманията по плуване и немски, го чакат домашни по късна нощ, и това се повтаря доволно често, включително и в почивните дни, то бързо се научава да използва всяка свободна минута, за да не прави нищо. Организмът му и претоварената нервна система се опитват да заредят изтощените си батерии. Детето максимално отлага - та нали знае, че го чакат домашни по алгебра, физика, английски, доклад по история, урок по цигулка. За къде да бърза? Това постепенно се превръща в навик. То ще има нужда да почива много повече от 5-10 минути, дори от седмица.

2. По-често казвайте на детето си, че то никога няма да достигне вашето ниво

Това е лесна задача, особено тогава, когато майката и бащата са постигнали много. Но дори да не е така, едва ли подрастващото дете е способно да бъде на едно ниво с възрастния човек. Така че, по-често сравнявайте успехите на детето със своите собствени. Особено добре ще се получи, ако то си избере професия, подобна на вашата, а това често се случва в семейства, където възрастните се конкурират с децата.

Не пропускайте да употребявате любимата фраза: „А аз на твоите години…” Нужно е да направите така, че детето да се почувства като неуспешно ваше копие, което никога няма да се превърне в оригинал. Това отлично снижава мотивацията и стремежите му практически до нулата.

(Воспитатель,1892, Михаил Ватутин)

3. Никога не хвалете и не поощрявайте

Никакви похвали! За да възпитате вечен безработен, нужно е още в детството да му внушите отвращение към труда. Да превърнете работата във враг. Да не хвалите по никакъв повод – нито отлични оценки, нито добро поведение. Колкото по-грубо, толкова по-добре. Разбира се, подкрепяйте всичко с личен пример – редовно разказвайте на детето как сте измъчени от работа, каква гадина е шефът ви, с какво удоволствие бихте зарязали всичката си работа. Нахранете обилно всички паразите в живота си в присъствието на детето.

4. Контролирайте и още веднъж контролирайте

Строг и безмилостен контрол – залог за успех във възпитанието на човека, неспособен да гради кариера. Първо – развива вече създадената апатия. Ще изпитате ли вдъхновение да се трудите, ако знаете, че ви следят на всяка крачка, напомнят ви всяка грешка, спорят непрестанно с вас? Е, и детето ви така се чувства. Изплашено и напрегнато, то разбира, че неговата фантазия и интерес към новото не са нужни никому. Вместо това е нужно минимално количество грешки. Това убива удоволствието от труда.

Второ – навикът да бъде контролиран от външен фактор, не позволява да се развие толкова вредно за безработния качество като самоконтрола. Защо да се мъчи да организира собственото си време, да се опитва да оценява свършената работа, когато всичко задължително ще бъде проверено и винаги ще се открие нещо, което да не е наред.

И най-важното – тоталният контрол изцяло унищожава увереността в собствените сили и умения. Защото контролирайки всяка стъпка на детето си, дори когато то може да се справи само, родителите сякаш му казват: „Не ти  вярвам. Без мен ще пропаднеш. Нищо не можеш да направиш сам”. Прекрасна спирка за бъдещ безработен.

Използвайки тези 4 стъпки редовно и успехът е гарантиран. Вашето дете ще бяга като от огън от всички усилия, конкуренция, критика. Ще потуши в себе си амбицията и ще се бои от авторитетите.

Поздравяваме ви, че сте възпитали бъдещ безработен кадър!

(„Страната на лентяите”, The Land of Cockaigne, Painting by Pieter Bruegel the Elder, 1567)

Източник: mel.fm
Картини: Wikimedia Commons, LiveInternet