Родителите не се справят особено добре в разговорите с децата за секс ~ Лари УИНГЕТ

„Хората правят секс! Това е причината аз и ти да сме тук: хора, които са правили секс.“

Лари Уингет дава съвети на родителите, които обичат децата си и искат най-доброто за тях. Някои от тези родители имат нужда само да им се напомни кои са най-важните неща. Други имат нужда някой да ги събуди, за да си решат проблемите. Има и такива, които се нуждаят от ритник в задника, защото са се издънили и са изгубили контрол върху семействата си.

Според Лари Уингет всички деца са страхотни! Родителството е сбъркано, затова и обществото е сбъркано. Искаш да поправиш света? Поправи родителите!

("Facts of Life",1951, by Norman Rockwell)

Сексът

Повечето хора биха искали родителите им да ги бяха научили на повече неща за парите. Това е резултатът от проведеното от мен допитване. Но нямах нужда от проучване, за да знам, че родителите не се справят особено добре и в разговорите с децата за секс. Трябва ти доказателство?

Средната възраст, на която момичетата губят девствеността си, е петнайсет.

46% от учениците в гимназиите в САЩ са имали сексуални контакти.

46% казват, че са правили секс, защото са се почувствали готови да го направят.

Над 50% от тийнейджърите правят секс без предпазни средства.

25% от момичетата в тийнейджърска възраст са заразени с болест, предавана по полов път.

24% от момичетата, които са заразени с полово предавани заболявания, продължават да правят секс без предпазни средства.

14% от тийнейджърите правят секс в училище. Точно така – в училището.

Имаш тийнейджър? Уплаши ли се? Има защо. Не само защото децата ти правят секс, а защото правят незащитен секс. Трябва да изпитваш ужас, защото децата ти се държат ГЛУПАВО!

Децата винаги ще правят секс. Точка. И не приемам спорове по въпроса. Най-вероятно и ти си го правил като тийнейджър. Казвам ли, че е правилно? Ни най-малко. Просто казвам, че това е реалността. Реалността е, че децата правят секс.

Има голяма вероятност да не можеш да направиш нищо, за да спреш детето си да го прави. Когато ти го направи за първи път, това отказа ли те? Съветът ми е да разкажеш на детето си за секса. Не как се прави – обзалагам се, че вече му е ясна тази част. Не мисля, че е проблем за него да открие как да съедини издатина А с вдлъбнатина Б. Проблемът не е как да прави секс, а как да го прави отговорно, с уважение и безопасно.

По-горе видяхме, че почти половината деца, които са правили секс, казват, че са се почувствали готови за това. Откъде идва това усещане, че са готови? Мисля, че не е от родителите им. Децата получават информация за това дали са готови от връстниците си. Или от телевизията. При всички положения не научават дали са готови от родителите си. Защо? Защото родителите се притесняват да говорят на децата си за секс. Оставят на училището да свърши тази работа.

В 28 щата в Америка в училище учат децата на пълно въздържание от секс. Сексът с предпазни средства не е част от учебната програма. Нито предпазването от забременяване. В САЩ въздържанието е единственото нещо, което се преподава. Основният аргумент за обучението в пълно въздържание е, че ако се преподават начините за предпазване от нежелана бременност, това окуражава сексуалната активност. И това ако не са глави, дълбоко заровени в пясъка!

Аз съм човек, който се стреми към резултати. А резултатите тук са катастрофални. От 28-те щата, в които се преподава въздържание, десет държат първите места по бременност в тийнейджърска възраст. Е, работи ли идеята за въздържание? С преподаване на въздържание не можеш да накараш децата да се въздържат.

Хората, които проповядват въздържанието, твърдят, че това е единственият гарантиран начин да се предпазиш от полово предавано заболяване или нежелана бременност. Това е сто процента вярно. Въздържанието работи! Ако хората се въздържат. Но те не го правят. Никога не са го правили и никога няма да го правят. Хората правят секс! Това е причината аз и ти да сме тук: хора, които са правили секс.

Не можеш да научиш хората да не правят секс. Дори да го обявиш за незаконно, пак няма да попречиш на всички да го правят.

Истината: Сексът е нещо страхотно!

Ето в това е истинският проблем. Сексът е най-страхотното нещо на планетата. И ако не си съгласен, значи не го правиш както трябва. Та, какво те кара да мислиш, че можеш да спреш децата си да го правят? Не можеш. Това е най-естественото нещо.

Синовете ми бяха двама здрави, хетеросексуални, пълни с тестостерон тийнейджъри, които харесваха момичета. Знаех, че няма сила на земята, която да ме накара със сериозен тон да им кажа, че не трябва да правят секс, преди да се оженят.

Накарах синовете ми да седнат и проведохме дълъг, искрен разговор за секса. Първо им обясних за болестите, включително за херпеса, СПИН и други полово предавани заболявания. Обясних им какво представляват, как се заразяваш и че по-сериозните могат да накарат пениса ти да изгние напълно. Искаш да накараш някое момче да използва презерватив? Покажи му снимки на обриви и гниещи пениси и то ще напълни джоба си с гумички на мига! Обясних им, че СПИН убива. После им обясних, че е глупаво и напълно неприемливо да спят с момиче и то да забременее. Обясних им, че бащата на това момиче ще ги намери и ще ги бие до откат за това, че са правили секс с малкото им момиченце, и че аз ще стоя отстрани и ще наблюдавам, като дори може и да помогна на таткото на момичето, като държа ръцете им здраво.

После им казах и по-важните неща.

Уважение – Отговорност – Безопасност

Уважение. „Не“ означава „не“. Винаги и без изключение. „Мисля, че не“, означава „не“. „Да изчакаме“, значи „не“. „Не искам“, значи „не“. „Хайде да го даваме по-кротко“, значи „не“. „Да поговорим повече за това“, значи „не“. „Не съм сигурна“, значи не. „Чакай!“, значи „не“. „Ъъъ“, значи „не“. Леко бутване, поклащане на глава, отдръпване, каквато и да е съпротива – е знак „не“.

Отговорност. Отговорността за обстоятелствата и случването на секса е и на двамата партньори. И ако нещо се обърка, отговорността за следващата стъпка е и на двамата.

Безопасност. За нея също отговарят и двете страни. Тоест ако имаш болест, както 25% от останалите момичета в тийнейджърска възраст, трябва да кажеш на партньора си. Това означава, че трябва да носите кондоми.

Не позволявай на страстта, тъмнината, хормоните, натиска от връстниците, потта и замъглените прозорци да попречат на логиката. Те ще й попречат – но се опитай да не им позволяваш.

Извод

Децата ще продължават да правят секс. Нямам какво повече да кажа. Насърчавам ли ги? Казвам ли, че трябва да правят секс? Не. Казвам само, че децата ще продължат да правят секс. Научи ги на отговорност, уважение и безопасност. Говори с тях. Общувайте. Говори им за своите вярвания и ценности. Говори и за неудобните неща. Ще ти е неудобно ли? Със сигурност. Ще им е неудобно ли? Гарантирано. Ето защо повечето хора не го правят. Не използвай неудобството си като извинение за избягване на отговорностите ти като родител. Изпълни задължението си.

Кога трябва да го направиш? Започни, когато детето ти е малко. В началното училище. Не си мисли, че е твърде малко. То знае, че сексът съществува. Вижда го по телевизията. Приятелите му говорят за секса. Дори има приятели, които правят секс, така че се събуди и проведи този разговор. Нека е съобразен с възрастта му, но използвай истинските думи и говори направо. Кажи му за моите три понятия – уважение, отговорност и безопасност. Насърчи го да ти задава всякакви въпроси. Обещай му, че ще бъдеш честен, и му обясни, че няма причина да се притеснява да говори за секс. Спазвай обещанието си и говори с децата си, за да не се окажеш в трудна ситуация.

„Бременна съм“

Всеки родител на малко момиче се страхува да не чуе тези думи. И с право. Ако наистина смяташ, че твоето дете е изключение и не прави секс, значи си идиот. Твърде вероятно е твоето малко ангелче да прави секс на задната седалка в колата на някой пъпчив тип, когото дори не познаваш. Реалността чука на вратата!

Вероятно досега не си изпълнил съвета ми да поговориш с детето си за отговорността и безопасността. Вероятно просто си крил главата си в пясъка и си отказвал да повярваш, че тя прави секс. Независимо дали сте обсъждали секса открито, или не, да приемем, че си изправен пред този проблем. Няма да помогне особено, ако започнеш да сочиш обвинително с пръст нея, него или себе си. Нито да крещиш: „Как се стигна дотук?“ Знаеш много добре как се е случило. Издатина А във вдлъбнатина Б. Стигна се дотук с помощта на реалността.

Ами сега? Обичай я. Подкрепяй я. По-късно ще имаш предостатъчно време за гняв и крещене, но в момента, в който разбереш, й кажи, че я обичаш и ще й помогнеш. След като шокът отмине и емоциите се уталожат, поговорете. Говорете за вариантите. Тук аз няма да се меся със съвети. Дали ще запазите бебето, ще го дадете за осиновяване, или ще направите аборт, решението е ваше. Нямам правото да ви казвам какво решение да вземете. Но мога да ти кажа какво да не правиш. Не отхвърляй дъщеря си. Тя въпреки всичко си остава твоето малко момиче и повече от всякога има нужда от теб. С останалото все някак ще се справиш.

„Аз съм гей“

Как може да водиш интелигентен разговор за секса и да не повдигнеш този въпрос? Въпреки това родителите рядко говорят за това с децата си. Единственото, което повечето деца чуват по темата от родителите си, са обидните коментари за някого, когото виждат по телевизията или навън. Така се зараждат предразсъдъците в детето ти. То чува теб и твоите предразсъдъци и се изгражда според тези мисли, думи и действия. Много деца стават свидетели на подобни предразсъдъци, като в същото време се опитват да се справят с факта, че те самите са гей. Нима е чудно, че тези деца са толкова объркани за идентичността си и крият от семействата си своята ориентация?

Мисля, че хората се раждат гей или хетеросексуални. Не вярвам, че сексуалната ориентация се учи. Не вярвам, че можеш да я избереш. Не можеш да я прихванеш от другите. Хората просто се раждат такива. Случва се хетеросексуалните родители да имат хомосексуални деца. Много ясно. Хомосексуалните двойки, които осиновяват деца, могат да отгледат хетеросексуални деца. Това е част от теб: да си хетеро или гей.

Ако разбираш това, значи обичаш детето си такова, каквото е. Ако детето ти се беше родило с девет пръста вместо с десет, щеше ли да го обичаш по-малко? Разбира се, че не. Ако детето ти се беше родило сляпо, щеше да си разочарован, но щеше ад го обичаш не по-малко. Ако детето ти се е родило гей, въпреки че това може и да не е твоят избор за него, не го обичаш по-малко. Приемаш. Обичаш децата си безусловно. Това е работата ти като родител. Да не обичаш детето си заради нещо, над което то няма никакъв контрол, те прави жалко подобие на родител и човек. (И моля те, не си вади заключението, че намеквам, че да си гей, е някакъв недъг по рождение заради сравненията, които правя. Не го намеквам.)

Да отричаш сексуалната ориентация на детето си, също не е от полза. Имам приятели, чийто син е гей, на трийсет и няколко години, но те все още смятат, че той просто има трудности при намирането на момичета, с които да излиза, защото връзките му никога не продължават дълго. Имам и други приятели, чийто четирийсет и пет годишен син живее с един и същ мъж от двайсет години, а родителите му се шегуват, че е твърде отдаден на търсенето на жена, която да може да се мери с него. Сигурно защото повечето жени не биха излизали на любовна среща с гей мъже?

Твоето момче е това, което е. Твоето момиче е това, което е. Ако са гей, това е, защото са такива, каквито са. Не можеш да го контролираш. И не трябва да го съдиш. Работата ти е да им помогнеш да разберат кои са всъщност. Работата ти като родител е да ги приемаш и обичаш.

Друга основна част от работата ти ще бъде да им помогнеш да живеят в свят, който все още е прекалено изпълнен с омраза, предразсъдъци, глупост, невежество и тесногръдие.

Знам, че темата е чувствителна и мнозина ще скочат. Но изобщо не ми пука. Не вярвам, че господ мрази гейовете. Не бих могъл да повярвам, че бог мрази когото и да е. Не вярвам, че да си гей, те прави по-малко мъж или по-малко жена. Но ако ти вярваш в тези неща, не желая да ми ги обясняваш. Нито смятам, че трябва да ги обясняваш на когото и да е. И се надявам детето ти да не е гей, за да не го унижаваш и потискаш  с невежеството си.

От Лари Уингет: „“Детето ти е страхотно! Ти не ставаш!“, изд. Кръгозор

Изображение: Pinterest

9119 Преглеждания