Всеки ден сред природата. Здравословни формули за профилактика срещу болести според Системата на човешкото хранене на д-р Георги Гайдурков.

(Видео: Мамапедия)

Слънце, чист въздух и вода

Храната е основен източник на материя и енергия за тялото. Тя изгражда и влияе на нашата психика. И все пак, в контекста на природата, ние сме цялостни същества. Както казва мъдростта: „Не само с хляб ще живее човек“. Ние сме и емоционални същества

Живеем в досег с цялата природа около нас – била тя социална или природата като натура. Затова нека от най-ранно възраст детето да влиза в досег с тази природа и когато тя кореспондира на нашата природа, ние живеем в хармония. А детето усеща това. То все още носи у себе си природата, все още има запазени инстинкти и много добре я усеща. Старите методики казват: до 40-тия ден новороденото да не се извежда. Не, това твърдение отдавна е ревизирано от съвременното акушерство и гинекология. Дори зимата, с подходящо облекло, нека децата бъдат в досег с околната среда. 

Нека детето отрано започне да влиза в досег със слънцето, вятъра, чистия въздух  поне веднъж на ден да излиза извън домашната обстановка. Нека да не се страхуваме от слънцето, защото в дадена доза, постепенно то изгражда изключителни вещества в себе си, които науката със сигурност още не знае. 

Знаем, че витамин D се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Но се формират и много други неща. Всеки от нас е усещал този подтик, този прилив на енергия, когато сме прекарали един хубав слънчев ден сред природата. Той ни зарежда за няколко дни напред. Така че, нека детето да има досег с въздуха, слънцето, водата. 

Не случайно детето е плувало в околоплодни води и може би всеки от нас знае, че новороденото е в състояние да плува, но после забравя този инстинкт. Нека малките деца постоянно бъдат във връзка и с водата, която толкова обичат. Нека не се страхуваме прекалено от досега с тези естествени фактори на средата. Ако ние гарантираме здравословното хранене, тази среда не уврежда. 

Околната среда е пълна с микроби. Отдавна вече е ревизирано това, че детето трябва да се отглежда в стерилна обстановка. Това е сигурен път да НЕ се формира здрава имунна система. Напротив, имунната система се тренира, когато влизаме в досег – когато детето пипа растения, пръст, почва. Този инстинкт го кара да влиза в досег с елементите на околната среда и да формира здрава имунна система. Защото храната е основата, но също и природата около нас. И нека не забравяме – поне веднъж на ден да бъдем навън – на въздух, слънце, в досег с естествени източници и вода.

Автор д-р Георги Гайдурков, общопрактикуващ лекар, психолог, специалист по холистична медицина, лечебно хранене
От Съветите на д-р Гайдурков, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Unsplash