Доказано е, че между годинка и три е най-честото боледуване при малчуганите. Между 3 и 5-годишна възраст децата започват да укрепват и да изграждат собствена имунна памет. Ценни съвети за детския имунитет от професионалната практика на педиатъра д-р Захаринка Гочева.

(Видео: Мамапедия)

Как всъщност работи имунната система на вашето дете? Когато бебето се роди, то почти няма имунна система. Бебенцата, които са кърмени, всъщност получават антитела от клас имуноглобулин А чрез кърмата. Те полепват по храносмилателния тракт и по горните дихателни пътища и създават локален имунитет. Така че, когато бебето се кърми до шестия месец или до 1 година, то получава антитела, които майката-кърмачка е изградила през живота си. За съжаление детето не получава всички необходими антитела, така че не разчитайте на това, когато имате контакт с остри заразни заболявания. Същото важи и за шарките – пазете малките деца, те могат да боледуват, независимо, че се кърмят. 

Изграждане на антитела

Някъде между 1 и 2 годинки започват постепенно, много бавно, да се изграждат антитела. Дечицата не разполагат с белтъците, от които да се изграждат антителата първоначално. Между 2 и 3, даже между 3 и 5-годишна възраст, децата започват да укрепват и да изграждат собствена имунна памет. Тоест – те изграждат досие на преболедуваните от тях вирусни и бактериални инфекции.

Доказано е, че между годинка и три е най-честото боледуване при децата. За съжаление този период съвпада с постъпването на малчуганите в ясла или детска градина и тогава започва много честото боледуване. Както аз се изразявам – градински сополи и градинска кашлица – те всъщност не спират, поради простата причина, че идват една след друга вирусни и бактериални инфекции, с които детският организъм не може да се справи. 

Хронично възпаление на сливици и вирусни инфекции

За съжаление по тази пък причина възникват хронични заболявания, като най-честите са тонзилити и аденоидити. Те са известни между хората като увеличена трета сливица. Всъщност малко хора знаят, че всеки човек има пет сливици и само когато са възпалени, тогава говорим за тонзилит – хроничен или остър тонзилит. За аденоидит – ако третата сливица е увеличена. 

Всъщност вирусните инфекции при дечицата не винаги протичат тежко. Понякога са леки вирусни инфекции, които отзвучават за два-три дни. Понякога протичането е между седмица, две, три, пет. 

Когато видите, че след третия ден детето продължава да вдига висока температура или пък кашлицата се усилва, или започне да се оплаква от болки в ушите, трябва задължително да консултирате с вашия педиатър. А той от своя страна да прецени дали не трябва да се консултира и с друг специалист. 

Важно е да се направят и изследвания. Най-малкото, трябва да се пусне една кръвна картина, стандартна кръвна картина с диференциално броене, утайка и много е важно – ц-реактивен протеин (CRP). Този показател най-бързо се качва, когато има насложена бактериална инфекция и се налага по-сериозно лечение. Това помага на вашия лекар, дали ще е педиатър или УНГ, да постави по-точна диагноза и да започне по-сериозно лечение, ако се налага. 

Избягвайте самолечението

Много важно е да избягвате самолечението. Не трябва да си назначавате сами антибиотично лечение, включително и капки с локален антибиотик, с които в последно време се работи често, защото се получава огромна резистентност към лекарства и към антибиотици най-вече. И когато вашето дете има сериозно заболяване, тогава лекарите стават безсилни. Тоест, ако не дай си боже вашето дете вече е с пневмония, тогава антибиотикът няма да подейства. Така че, родители, не си самоназначавайте сериозните лекарства

Можете да поемете инициативата с био продукти, билкови сиропи, капки за нослето, хомеопатични, но антибиотично лечение – в никакъв случай.  Нещо, на което не всички родители обръщат внимание, това е профилактиката.

Заложете на профилактиката и закаляването

На първо място при профилактиката поставяме закаляването. За съжаление в големите градове децата много често не се извеждат навън, в парковете, сред природата. Не само от родителите, но и когато са в детските градини и ясли. За съжаление много често децата не спортуват и изобщо не са привикнали към околната среда. 

Когато през зимата е студено, ако едно дете не е закалено, но все пак се изложи на по-ниска температура, имунната система страда. Тя спада и много по-лесно може детенцето да бъде заразено с вирусна или бактериална инфекция. 

Нещо, което също е важно – това са хигиенните навици. Много често нашите деца нямат навици да си мият ръцете, да си мият зъбките, да се къпят нормално. За съжаление това е факт, който се среща в 21 век. 

Храненето на децата не трябва в никакъв случай да бъде подценявано. Не трябва да се консумират газирани напитки, бързи храни, не трябва да се приема сладко – като започнем от шоколадовите изделия и стигнем до всякакъв вид бонбонки. 

Естествено, могат да се прилагат имуностимулиращи препарати. Дали ще са био продукти, дали ще са хомеопатични, дали ще са алопатични, тоест препарати, които стандартната медицина използва – това вече е по избор на пациента и по избор на вашия лекуващ лекар. Но те са пожелателни през зимните месеци. 

При първите признаци обаче на заболяване, моят съвет е родителят да остави детето вкъщи, да се ориентира в състоянието му и при необходимост да го заведе на лекар, за да могат по-бързо да се вземат мерки и детето да се излекува своевременно.

Автор д-р Захаринка Гочева, педиатър
От Съветите на д-р Гочева, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels