С хомеопатия може да съкратим два и повече пъти периода на възстановяване на костта при счупване. Защо Арниката е медикамент №1 при травми, а лавандулата №1 етерично масло при травми с кървене? Д-р Мариян Иванов е специалист по вътрешни болести и хомеопат, преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия и асоцииран преподавател към катедра Фармакология и токсикология в МФ на Медицински университет, София. Основател е на МЦ „Фитолек“.

(Видео: Мамапедия)

Полезното действие на Арника

Свикнали сме да казваме, че юнак без рана не може, защото каквото и да правим, както и да го правим – все се случва така, че малкият палавник ще се удари, ще се нарани. Важното е ние да бъдем добре подготвени за такива ситуации.

Какво можем да направим с хомеопатия? Основното лекарство, което трябва да имаме в себе си, е Арника. Арника във всички разреждания върши прекрасна работа: в 5, в 9, в 15, в 30 СН. Независимо каква е травмата, каква е локализацията, дали имаме външен кръвоизлив или не, важното е да започнем да даваме на детенцето по 5 гранули Арника да смуче буквално през 5-10 минути и така няколко приема в първия час, след което разреждаме приемите.

Какъв е ефектът на Арника? Арника има прекрасно въздействие върху малките кръвоносни съдове, много бързо ограничава и спира кървенето, има изразен болкоуспокояващ ефект. За закрити травми, тоест когато няма външен кръвоизлив в аптеките има и Арнигел, който също можем да вземем – препоръчително е локално да се втрива на мястото на удареното. Ако започнем навреме, много бързо ограничаваме кръвоизлива и много по-бързо след това нещата отминават.

При изкълчване или навяхване

В зависимост от това къде е локализирана травмата, бихме могли към Арника да добавим и други медикаменти. Например ако става въпрос за изкълчване или навяхване, много добре е към Арника да добавим Рута Гравеоленс в 5 СН разреждане, няколко пъти по 5 гранули през половин-един час и пак, с настъпването на подобрение, приемите се разреждат. Рута Гравеоленс е хомеопатичен медикамент, който има изключително добро въздействие върху връзките и сухожилията, и с негова помощ травмите при изкълчване и навяхване се възстановяват много по-бързо.

Когато става въпрос за травма в областта на става с голям вътреставен излив и оток, обикновено освен Арника използваме Апис Мелифика или Бриония, да речем в 9 СН разреждане, няколко пъти дневно по 5 гранули. Това ще подпомогне по-бързата резорбция на отока и по-бързото възстановяване ставата.

При травми от пробождащи предмети

Имаме случаи на травми от пробождащи предмети, да речем гвоздеи или трънче. Какво правим тогава? Към Арника прибавяме Ледум Палустре в 5 СН разреждане, няколко пъти дневно. Между другото, това е много важен медикамент и при насиняване в областта на окото.

Травми в области, богато снабдени с нервни влакна

Има случаи, в които травмата е в области, които са богато снабдени с нервни влакна и в тези случаи към Арника прибавяме Хиперикум Перфоратум 15 СН или 30 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули. Както и в случаите, когато след травма имаме болка по хода на нервното влакно – тогава също Хиперикум Перфоратум е прекрасен медикамент. Препоръчваме го и когато става въпрос за зъбни манипулации и много голяма болезненост поради засягане на нервните окончания.

Травми при фрактури

Има какво да направим и при фрактури. Много често, когато майките водят децата си при мен – по повод често боледуване или нещо друго – забелязвам наложен гипс и споделям, че има добри хомеопатични лекарства, които е могло да бъдат използвани. Майките обикновено се изненадват, че хомеопатията помага и при такива случаи. А наистина: в такива случаи с хомеопатия можем да съкратим два и повече пъти периода на възстановяване на костта и на травмата. 

Обикновено, освен Арника, която прилагаме при всякакъв вид травма, при счупвания прибавяме Симфитум в 5 СН разреждане, няколко пъти дневно по 5 гранули. Освен Арника и Симфитум даваме Остеоцинезин – един комбиниран хомеопатичен медикамент – 2 или 3 пъти дневно по 2 таблетки за смучене.

Лечебното действие на етеричното масло от лавандула

Разбира се, има и редица други хомеопатични медикаменти, които бихме могли да използваме при травми, но тези са основни. Важно е да се каже, че съществуват и много добри етерични масла, особено ако става дума за рана с кървене. В подобни случаи, безспорно лидерът е лавандулата. Така, както Арниката е медикамент №1 при травми, лавандулата е №1 етерично масло при травми, особено с кървене. Ако използваме и нанесем няколко капки етерично масло от лавандула върху мястото на кървене, то спира бързо, обезболява се участъка, а освен това лавандулата е и чудесен дезинфектант за раната. Към лавандулата може да прибавим и няколко капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука, което засилва антисептичния ефект.

Това са основните неща, които бих препоръчал да имаме в домашната си аптека. Най-малкото: етерично масло от лавандула и Арника в 5, в 9, в 15 или в 30 СН разреждане. 

Автор д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести, хомеопат
От Съветите на д-р Мариян Иванов, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Pexels