За най-честите причини, които създават проблеми с дишането по време на сън и връзката им с хиперактивността, повишената агресия и депресията при децата. Споделеният опит на психолога д-р Иван Карагьозов.

(Видео: Мамапедия)

По време на детството детският мозък се развива и нараства. Съществува възможност проблемите с дишането по време на сън да намалят притока на кислород до мозъка, а в следствие да се увеличи рискът за правилното развитие на онези части от него, които контролират поведението. 

Причини за проблеми с дишането по време на сън

Причините варират от настинка и алергия до секрети в носа или други физиологични проблеми. При такива ситуации децата понякога хъркат или спират да дишат за няколко секунди, след което отново си поемат дълбоко въздух. Едно съвременно проучване в тази сфера, публикувано в списание „Педиатрия”, установява тясна връзка между проблемите с дишането по време на сън при децата и хиперактивността, повишената агресия и депресията. 

При възрастните тези проблеми могат да доведат до сънливост през деня, инциденти и повишаване на кръвното налягане, повишаване на кръвната захар или хронично разстройство.

Всъщност проблемите с дишането по време на сън включват дишане през устата, хъркане и апнея. Хъркането, като самостоятелен феномен при децата не винаги налага лечение. Има възможност с възрастта то да отшуми естествено. По-сериозен е проблемът при тежкото нарушение на дишането по време на сън, познато като „апнея“. Това е медицинският термин за временните паузи в дишането по време на сън. Необходимо е да се знае, че уголемяването на тонзилите (сливиците) е една от основните причини за сънната апнеа. 

В това състояние детето хърка или системно спира дишането, докато спи. Авторитетната американска Академия по Ото-ларингология е установила, че само 1% от децата имат сънна апнея и около 10% от тях хъркат почти всяка вечер. Съществува разлика в причините за състоянието, като тя може да е възпалено гърло, стрептококи или тонзилит (това са уголемени сливици). Тази симптоматика се идентифицира от квалифициран лекар. 

Персонален подход за решаване на проблема

Всяко дете е уникално, затова трябва да се подходи внимателно и да се прецени реалната ситуация, която предизвиква проблемите в дишането по време на сън. Дори да се наложи премахване на сливиците, това не е краят на света. Съществуват доказателства, че премахване на сливиците се е извършвало още в древността и е описано в редица исторически документи. В наши дни, разбира се, медицината е значително напреднала и разполага с различни начини за тази хирургическа интервенция. От друга страна имайте предвид, че процентът на децата със здравни и поведенчески проблеми, породени от сънна апнеа, които се разрешават щом се премахнат сливиците, е много голям. 

Да предположим, че проблемът вече е установен от вашия лекар и на детето ви му предстои хирургическа интервенция за премахване на сливиците. Ситуацията е деликатна, макар тази манипулация да е възможно най-безобидна. Съветът ми е бъдете честни и откровени с детето си. Обяснете му какво предстои и как ще се развият нещата – това е единственият ефективен начин да подготвите реално малчугана за това, което му предстои. 

Автор д-р Иван Карагьозов, психолог
От Съветите на д-р Иван Карагьозов, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Unsplash