Една от най-необходимите стоки за бебето е детската количка. Мобилността на мъника е от първостепенно значение, наред с храната, дрешките и любимите играчки. Съвременните родители са облагодетелствани от разнообразието на модели, десени и варианти на колички. Креативността на производителите на бебешки артикули е провокирана от стремежа да задоволят изискванията на майките и татковците, но и да подобрят максимално продуктите, предназначени за най-малките.

Когато се изправят пред избора на количка, майките освен всичко друго имат изисквания за цвета, модела, комфорта на малкото съкровище. Татковците гледат конструкцията, колелата, спирачната система, удобството за пренасяне и още куп други технически характеристика. Понякога подбора е не толкова лесен, защото родителите желаят най-доброто за своето слънчице. 

(© kidso.bg)

Какво е важно да знаем, за да изберем идеалната детска количка

Всеки от нас има различни предпочитания, но когато се отнася за сигурността и удобството на бебето, както и за функционалността на количката, има характеристики, които са добър ориентир в търсенето на най-добрия продукт в търговската мрежа.

При бебешките стоки безопасността е водещ показател. Затова при избора на количка е важно да се прецени здравината на конструкцията, издръжливостта на използваните материали, наличието на системи за безопасност. Това са характеристики, които са описани онлайн в представянето на продукта или може да се научат на място в магазина.

Утвърдените производители не правят компромиси с качеството, но купувачът също трябва да провери дали избраното изделие отговаря на световните производствени стандарти.

(© kidso.bg)

Идеалната количка трябва да е удобна за детето и за родителите. Малкият палавник ще се чувства добре, ако постелката е мека, не е прекалено ограничено пространството му и количката вози леко дори при неравни терени. Майките и татковците, от друга страна, търсят количка, която да е маневрена, да се управлява лесно, да е със сигурна спирачка и да предпазва добре детето при вятър, дъжд и студ.

Друго важно условие е да може да се побира там, където ще се съхранява, както и да се сгъва лесно и побира безпроблемно в багажника на автомобила.

Отличният избор все пак зависи от необходимостта на клиента. За по-добър ориентир производителите разделят предлаганите модели на: колички за новородено, за близнаци, на четири колела, комбинирани 3 в 1 и  2 в 1, луксозни и олекотени летни модели. Възможно е да се избере зимен или летен вариант, както и за всички сезони. 

Почти всички актуални модели включват рама, кош и седалка за новороденото. Сред разпространените екстри са кошчета с матраци от мемори пяна, за да приляга по тялото на мъника. Голямо удобство е кошът да е подвижен, което позволява бебето да се пренася лесно от едно място на друго, дори по време на сън. Най-добре е да предпочетете облегалка за гръбчето, която може да се регулира.

При по-луксозните модели е помислено и за спокойната почивка на малкото слънчице. Някои колела осигуряват по-гладко возене. Освен това количката може да е с три или с четири колела. Първите са по-маневрени, но количките с повече колела возят по-меко. Ако обърнете внимание, ще забележите че и самите колела се различават по гоелемина според модела - летни, всесезонни, зимни, сгъваеми колички.

Не е за пренебрегване също спирачната система, предпазните колани, допълнителните аксесоари. Изключително важен елемент са обезопасителните колани. Когато те са с т.нар. 5-точкова система, гарантират максимална сигурност на детето в различни позиции на тялото.

При аксесоарите асортимента е доста голям. Бебешки превозни средства могат да имат специални сенници със слънцезащитен фактор на материята UPF50+. За лятото много удачни са мрежите против насекоми, дъждобраните, а през зимата - термо чувалите. Предлагат се също богат набор от играчки, поставки за шишета и функционални чанти-органайзери.  

Снимки: kidso.bg; заглавна - pexels