Миризмата на гниещи водорасли може и да не е особено примамлива за хората, но е неустоима за морските птици. Това е сигнал, че ги очаква вкусна вечеря.

Но не само водораслите са тези, които излъчват силна, отличителна гниеща миризма. Пластмасовите замърсявания във водата също имат подобен аромат, което обяснява защо птиците се привличат от пластмасата във водата, докладват лекари в ново изследване, публикувано в списание Science Advances.

Тази опасна, несмилаема вечеря често причинява като резултат сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

Учените предполагаха, че птиците виждат и бързо грабват храната от водата докато летят или се плъзгат по повърхността й, но последните проучвания показват, че най-вероятно използват и други от сетивата си.

Провеждат експеримент, като слагат обикновена пластмаса в мрежести торбички и ги окачат в океана в продължение на три седмици. По време на изследванията, разбират, че пластмасата мирише на химически диметил сулфид. ДМС има миризма, характерна за разлагащите се водорасли. Откритието обяснява защо птици, които се ориентират по миризмата на разлагащи се водорасли, за да търсят храна, са около пет пъти по-склонни да ядят пластмаса, отколкото тези, които имат други хранителни навици.

„Морските птици използват обонянието си, за да търсят храна над обширни пространства над открития океан – стотици или хиляди квадратни метра. Хранителните източници са изключително неравномерно поставени в природата. Това е като да търсиш игла в купа сено“, казва Матей Савока, автор на доклада.

„Ако пластмасовите отпадъци приличат и миришат на храна, то много по-вероятно е да бъдат объркани с храна, отколкото ако само приличаха. Начинът, по който пластмасата изглежда за организма (не начина, по който ни изглежда на нас) е въпрос, върху който е важно да се помисли.“

Около 90% от всички морски птици живи днес са се хранили с някакъв вид пластмаса – капачки, бутилки, запалки или найлонови пликове.

Източник: Mother Nature Network
Снимки: Underwater Gannet Photography - audubon.org, coastmagazine.co.uk