Измерване нивото на щастие в различните страни по света, според учените води до категоричното убеждение, че Дания, Норвегия и Швеция периодично оглавяват класацията. Разбира се, в тези страни стандарта на живот е достатъчно висок, но не там е цялата работа – скандинавците имат някои основни правила, благодарение на които, щастието им е в кърпа вързано.

Osteria in Ravello, 1890 - Peder Severin Krøyer, danish painter (1851-1909)

1. Скромност и уважение към останалите

В скандинавските страни важи неписания закон на Янте – негласно споразумение, което не е много ласкаво към проявите на индивидуализъм:

  • Не мисли, че си особен.
  • Не мисли, че си по-умен.
  • Ни си въобразявай, че си по-добър.
  • Не си мисли, че знаеш повече.
  • Не мисли, че си по-важен.
  • Не мисли, че умееш всичко.
  • Не се присмивай на останалите.
  • Не мисли, че можеш да поучаваш.
  • Не си мисли, че някой трябва да се занимава с теб.
  • Не мисли, че някой друг ти е виновен.

И макар самите скандинавци често да се шегуват с тези правила, те действително им помагат да създадат необичайно приятелски отношения и да сплотят обществото. Да бъдеш скромен, да уважаваш хората около себе си – това е много скандинавско. Освен това, този закон предпазва хората от арогантност и показност – тук не е прието да се хвалиш със заслуги, а още по-малко – да се перчиш с богатство.

2. Баланс между семейството и работата

Скандинавците добре знаят, колко важно е да отделят достатъчно време и на семейството, и на работата си. Много офиси и предприятия в Дания вече приключват работа точно в 5 вечерта – никакъв извънреден труд, а да се работи в почивен ден по спешност – и дума не може да става. В Норвегия неотдавна бе въведен 6-часов работен ден – ефективността съвсем не е спаднала от това, а работещите успяват да отдъхват в семеен кръг. Всички често избират да прекарват свободното си време сред природата, занимавайки се със спорт и пътешествия, без значение, че не обитават най-приветливия северноевропейски климат.


A breakfast. The artist, his wife and the writer Otto Benzon, 1893 - Peder Severin Krøyer, danish painter (1851-1909)

3. Топло семейно огнище

Датчаните имат една необикновена дума, която събира в едно всичкото възможно щастие и удоволствие на света – хюга. Означава и дом, и топлина, и радост от общуването със семейство и приятели. Или както казваше Тодор Колев в „Двойникът”: „Хей, живот, здравей, здравей!”. За датчаните всичко това е събрано в уютните семейни вечери край камината, удоволствието от вкусната храна, топлия пясък, емоционалните разговори. Хюга е достъпна за всеки и по всяко време, именно защото тук няма място за разкош и претенции. Дума, равна на комфорт, сплотеност, подкрепа и внимание към близките.

Освен това, хюга влезе в списъка на най-популярните думи на 2016 г. според Оксфордския речник. Малка дума с голяма философия.

4. Реалистични очаквания

В книгата си Щастливи като датчаните, Малин Рюдал дава рецептата за щастие на тези хора. Една от най-важните тайни е умението да се формулират реалистични очаквания. Това не означава да спрете да мечтаете и да не си поставяте амбициозни цели. Но колкото по-реалистични са очакванията ви по отношение на приятелите и семейството, толкова по-малко ще бъдат изненадите. Да сравнявате себе си с другите, също не е най-добрият начин да се сдобиете с щастие. Добре е всеки да успее да бъде  щастлив с това, което има. Скандинавците смятат, че са по-продуктивни в сравнение с тези, които имат по-малко, но никога няма да поставят себе си над другите.

Източник: AdMe.ru
Картини: en.wikipedia.org