Това са неочакваните заключения направени от модните блогъри въз основа на от годишния доклад на ООН за състоянието на щастието по света. От 2011 г. ООН прави годишно проучване на световното щастие, а учените са разработили метод, с който следят нивото на благосъстояние на различните нации, както и субективните оценки на хората за това колко добре живеят. После те сравняват показателите и правят рейтинг на страните, според нивото на щастие на техните граждани.

Списъкът с десетте най-щастливи държави през 2017-та изглежда така: 

1. Норвегия 
2. Дания 
3. Исландия 
4. Швейцария 
5. Финландия 
6. Холандия 
7. Канада 
8. Нова Зеландия 
9. Австралия 
10. Швеция

Този списък се запазва устойчив през годините, като в Топ 10 споменатите страни само разменят позициите си.

Какво обединява най-щастливите нации? Освен факта, че имат много висок стандарт на живот, силно развита икономика и ефективна социална политика, те си приличат и в една неочаквана сфера – модата. От гледна точка на модните блогъри, повечето от хората в Топ 10 на щастливите страни имат проста концепция за начина си на обличане - малкото е повече. Без излишни джунджурии, изчистени линии, естествени цветове – това е неписаното модно правило за всички, които изповядат мантрата комфорт.

Кое място по щастие заемат хората от страните законодателки на световната мода? Там, където всеки втори се стреми да се превърне в икона на стила, а улицата конкурира модните дефилета. Франция е на 32-ро място в класацията за щастливи нации, Испания заема 37-мо място, а Италия, където всяко дете е калено в модните канони, заема почетното 50-то място. Изследването на ООН обхваща общо 155 държави, България заема 105-то място. 

В най-щастливите страни никой не се съобразява с правилата на списание Vogue. Хората обличат това, което им е удобно, а не въздигат на пиедестал особено скъпото, луксозното и претенциозното. Джинси, тишърт, спортни обувки – 3 стъпки по пътя към щастието. Или стил, произтичащ от него, за да бъдем точни.

Някои хора със сигурност ще бъдат много разочаровани от начина, по който се обличат жените в Швеция или Норвегия, например. „Няма нищо за гледане. Това изобщо жени ли са?”, биха казали те. Но съдейки по резултатите от проучването на ООН, очевидно жените в тези страни са щастливи. И не изпитват нужда да си вадят очите с молив, нито да подчертават веждите си с такъв, или да препускат към работа на 10-сантиметрови токчета. Мъжете там също не страдат от факта, че жените им не са преобразени от сутрин до вечер като експонати от модно изложение.

Щастието носи прости дрехи – това съвсем не е метафора. То няма нужда от модни трикове. Навярно там, където хората се чувстват щастливи, сигурни и спокойни, където никой не изпитва нужда да се кичи с джуфки и трофеи, и ежедневно да доказва нещо на някого, човекът с джинси и тишърт се чувства комфортно и просто се радва на живота. Щастливците го предпочитат семпло.

По материал на: kefline.ru 
Снимки: pexels.com