Чаени табута или кога чаят не носи здраве

Tea Time

20

§ Чаят не е полезен преди хранене. Големите количества изпити преди хранене, намаляват вкусовите възприятия, защото разреждат слюнката. Възможно е временно да понижат и усвояването на протеин от храносмилателните органи. Препоръчително е да пиете чая до 30 минути преди хранене.

§ Не пийте чай веднага след хранене. Това води до значително понижение на концентрацията на стомашния сок, което забавя храносмилането и нарушава работата на храносмилателните органи.

§ Не пийте лекарствата със чай. Дъбилните вещества, съдържащи се в чая, се разграждат и образуват танин, който пречи на лекарствените вещества да бъдат усвоени правилно от организма.

21 22

§ Силно горещият чай дразни гърлото, хранопровода и стомаха. Прекомерният прием на горещ чай може да доведе до болезнени изменения на тези органи. Температурата на чая не трябва да надвишава 56° C.

§ Охладеният чай също не е полезен. Докато топлият чай придава бодрост, премахва умората и избистря съзнанието, хладкия чай има неприятни странични ефекти – предизвиква натрупването на слуз и храчки в организма.

23.1 23.2

§ Избягвайте твърде силните чайове. Високото съдържание на кофеин и танин в него могат да станат причина за силно главоболие и безсъние.

§ В Китай от древни времена вярват, че чаят не трябва да се пие, когато сърцето е „празно". Но нека към това добавим и друго – не пийте чай на празен стомах. Студената природа на чая прониква в тялото ви и може да охлади далака и стомаха, действайки подобно на „вълк в къщата".

26 27

§ Не запарвайте чая твърде дълго, защото тогава чаените полифеноли и етерични масла започват да се окисляват произволно. Чаят се лишава от своя вкус, ароматност, прозрачност, намалява и хранителната му стойност. Когато чаят се запарва дълго, той е подложен на въздействието на околната среда и в него значително се увеличава съдържанието на микроорганизми.

§ Не запарвайте чая многократно. След третата-четвъртата запарка, в него вече нищо полезно не е останало. Експериментите показват, че първата запарка извлича около 50-60 % от полезните вещества на чаените листа, втората - 30%, а третата – под 10 %. Ако продължите да варите чай след четвъртата запарка, рискувате да поемете и вредните елементи, които се отделят от него.

1

§ Не пийте вчерашния чай. Той не само е изгубил витамините си, но се е превърнал в идеална хранителна среда за бактерии. Такъв чай не е подходящ за пиене, но лечебните му качества могат да помогнат за облекчаване на различни кожни възпаления, раздразнения, успокояване на очите /под формата на компреси/, освежаване на устата, укрепване на венците /гаргара/.

28 29

По материали на golbis.com
Превод и адаптация WEBStage

5834 Преглеждания