"Първо кафе. После - дефекация. След това музата идва при мен"  ♥ Гор Видал

tumblr magbjxSp8i1rgnxkjo1 1280 

Най-популярният психоактивен наркотик в света, с който утрините са много по-ароматни и ободряващи. Предмет на постоянни изследвания и интерес от страна на учените, които все още нямат единно мнение относно ползите и вредите от неговата консумация. От друга страна, трудно е да се доверим на научните умове, защото каквото и да казват, именно те са първенци в употребата на кафе. Когато дозата е правило, а кафето – удоволствие, тъмната му страна е повече съблазнителна, отколкото разрушителна.

Подобрява паметта
Благодарение на кафето ние по-лесно запомняме малките детайли. До такъв извод са стигнали учените от Университета „Джонс Хопкинс". Те провели следния експеримент – хора, които рядко употребяват кафе трябвало да разгледат поредица от изображения, а после да опишат различните детайли в тях. След това, на всеки била предлагана доза кофеин, а експериментът се повтарял отново. Резултатите – повече запомнени детайли и подробни описания на изображението.

Предпазва от диабет
Редица проучвания доказват, че употребата на обикновено кафе намалява с 20% риска от развитието на диабет тип 2, а при безкофеиновото този процент нараства до 30-40 %. Магнезият и хромът, които се съдържат в кафето, помагат на организма да оползотвори по-ефективно инсулина, който регулира нивото на кръвната захар.

Предпазва от когнитивни разстройства
Кафето намалява риска от деменция и болестта на Алцхаймер. Защитният ефект се дължи на полифенолите и кофеина, които се съдържат в него. Умерената консумация на кафе е свързана с по-малък риск от деменция - до 20 % /за 4-годишния период на изследването/. Ефектът обаче намалява при по-дълъг период. Учените от медицинския център "Еразъм" в Ротердам са установили, че кофеинът намалява образуването на амилоидни плаки и неврофибрилни възли, особено в хипокампуса и мозъчната кора, които участват в паметта.

Държи раковите заболявания по-далеч
Редовната консумация на безкофеиново кафе, понижава значително риска от рак на простатата. Това твърдят учените от Харвардския университет, които доказват, че риска от смъртоносния рак намалява с 20% при мъжете, които редовно пият такова кафе. Израелските учени са на мнение, че консумацията на две чаши кафе дневно понижава риска от рак на дебелото черво. Според американските учени от университета в Юта, хората, които пият до 4 чаши кафе дневно, са с 39% по-малко застрашени от рак на устната кухина или фаринкса.

Усилва действието на обезболяващите
Кафето може да ускори действието на болкоуспокояващите, независимо дали го пиете редовно или по-рядко. Аналгетиците, съдържащи кофеин са с 40 % по-ефективни от останалите при потискане на болката и ускоряват действието на лекарството.

20   21

Засилва тревожността
Ако сте склонни към депресии и тревожни състояния, кафето не е най-добрия избор за вас. Счита се, че то въздейства пряко на психиката и ако вие лесно се афектирате и често се безпокоите, консумацията на кафе ще засили тези състояния.

Може да увреди стомаха
Кафето предизвиква усилване на стомашната секреция и е противопоказно при хора с хронични гастрити, язвена болест на стомаха и панкреаса. Не е препоръчително кафето да се пие на гладен стомах.

Причинява главоболие
Прекалената употреба на кафе води до главоболие. Статистиката сочи, че когато консумираната дневна доза надхвърли 500 ml, тези състояния зачестяват.

Повод за безсъние
Не пийте кафе преди лягане, тъй като то може да доведе до безсъние. Хора с нарушения в съня трябва да изпият последната си чашка не по-късно от 6 часа преди лягане.

Забранена консумация:
✔ Употребата на кафе е абсолютно забранена при гастро-езофагеалната рефлуксна болест. Хора, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови заболявания, дефицит на калций в организма и психични заболявания, е добре да ограничат консумацията да кафе.

22 26