Всичко живо е възникнало от морето. Науката смята, че първата жива клетка се е родила там, а днес на всички е ясно, че морето и човекът са тясно свързани. През 1904 г. американският биолог Куинстън направил експеримент с кучета, като заменил голяма част от кръвта им с морска вода. Изненадващо кучетата не умрели, а напротив – след няколко дни станали по-жизнени и хемоглобинът им се повишил.

За ползата от морските бани хората са знаели още в древността. Днес лекари и козметолози твърдят че лечението и най-вече профилактиката с морска вода имат голямо бъдеще. Това е и най-приятният начин да се отървеш от редица здравословни проблеми. Специалисти по заболявания на кожата, стомаха, гърба, ставите и сърцето уверяват: морето лекува, ако не всичко, то твърде много болежки.

(Trent Chaplin)

Морската вода

Това е концентриран разтвор от различни соли и минерали, които лесно попиват в кожата. Химичният състав на морската вода много подхожда на нашия организъм и е най-доброто средство за отделяне на токсини и тонизиране на мускулатурата. Това е така, защото плазмата на човешката кръв и морската вода са много сходни по състав. Ето защо човешкото тяло се чувства уютно в морето.

По време на къпане с морска вода в тъканите проникват ценни микроелементи като йод, сяра, натриеви йони, магнезий, калций, бром, сулфити. Не бива да забравяме и едно от най-ценните качества на морската вода – силното противовъзпалително действие.

(Aline Ordman)

Морската вода и морският въздух снабдяват подкожните тъкани с отрицателни йони, откъдето те проникват в кръвта, подобрявайки нейната циркулация. Какво означава това ли? В тялото на съвременния човек има излишък от положителни йони. Това се случва, защото в градската джунгла той не е “заземен” – навсякъде има асфалт и изкуствени покрития, които не позволяват на положителните йони да отидат в земята. Затова след стрес са ни нужни по-горе споменатите отрицателни йони, чрез които тялото ни постига равновесие при процесите на клетъчно ниво. След седмица-две на морето имунитетът укрепва и расте устойчивостта на организма към инфекции и вируси. Този ефект, благодарение на отрицателните йони, продължава да действа на тялото от два до четири месеца след почивка на море. Поради тези си качества отрицателните йони са наричани още морските йони.

Морската вода с ценния си минерален състав храни и укрепва кожата и подкожните тъкани, косата и ноктите. Освен това помага на подкожните тъкани да се избавят от токсините, от което се повишава самочувствието и забележете – намаляват контурите на фигурата.

Така че на морето можете да подобрите здравословното си състояние с малко усилия – достатъчни са няколко пъти на ден лениво плуване и след това умерени бани на слънце.

(Eli Cedrone, "Mother and child at beach")

Източник: jenatadnes.com
Изображения: заглавна картина - Tracey Sylvester Harris