Биохимици и диетолози споделят своите тревожни изводи за качеството на храната, която консумираме. С годините тя става все по-малко полезна и питателна.

Joachim Beuckelaer (1533-1574), The Four Elements - Earth

Американският биохимик Доналд Дейвис, прави сравнителен анализ на стари научни данни и съвременни изследвания на съдържанието на полезни  вещества и микроелементи в зеленчуците от реколтите 1950 г. и 2009 г. Оказва се, че съдържанието на желязо, необходимо за формирането на хемоглобина, е паднало на 43%, калцият, нужен за костите и зъбите вече е 12%, витамин С е намалял до 15%, а В2 – до 38%.

Подобни анализи, правени в Англия между зеленчуците от реколти 1930-та и 1980-та година, показват, че калцият в плодовете е паднал на 19%, желязото – на  22%. Намаляло е и съдържанието на мед, магнезий и натрий, а при плодовете са снижени стойностите на мед, желязо и калий.

На какво се дължи всичко това? За да избегнат съмненията, специалисти от Министерство на земеделието на САЩ правят експеримент - засаждат и отглеждат при еднакви условия 14 различни сортове броколи, селектирани между 1950 - 2004 година. Оказва се, че при „по-младите” сортове, съдържанието на някои минерални вещества е по-ниско, но затова пък, ядивната част е много по-голяма. Съдържанието на желязо в броколите е снижено до 18%, цинка до 28%, магнезия до 30%, в сравнение със сортовете от средата на миналия век.

Съвременните плодове и зеленчуци растат и зреят много по-бързо от старите си предшественици, по-бързо усвояват водата с корените си и дават по-високи добиви, но не успяват да усвоят и синтезират самостоятелно от почвата полезните и необходими вещества така, както е било в миналото. Доналд Дейвис споделя: „Това е все едно да вземете половин чаша портокалов сок и да го долеете с вода, за да я напълните. Сокът ще стане двойно повече, но концентрацията на хранителни вещества ще намалее наполовина”.

Селекционерите постигат по-висок добив и по-дълъг срок на съхранение на плодовете и зеленчуците, по-голяма устойчивост срещу вредители и при транспортиране, и на последно място обръщат внимание на полезните им качества.

Казаното дотук се отнася не само за плодовете и зеленчуците. В съвременните зърнени изделия, съдържанието на микроелементите е силно понижено, поради замяната на старите сортове пшеница с нови, по-високодобивни. От 60-те години на XIX век до 60-те на ХХ век, съдържанието на цинк, желязо и магнезий в зърнените култури е било непроменено, но след „зелената революция”, създала нови, по-производителни сортове, то значително намалява. Това се отнася и до качеството на месо, мляко и яйца, защото повечето животни в днешно време се хранят с непълноценни храни.

Pieter Aertsen (1508-1575), Market Scene 1569

Източник: nkj.ru