Сънят е състояние на ума, което почти всеки човек на земята притежава и което оказва силно влияние върху това как се чувстваме, как мислим, а оттам и как живеем

Когато не спим достатъчно, се натрупва отрицателна енергия, която влияе на личния ни живот, социалното общуване и дори безопасността ни на публично място. Спокойният сън оказва силно влияние върху нивото ни на интелигентност, тъй като при липсата му, мозъкът не е в състояние да обработва информация и да реагира адекватно на стимулите от външната среда и вътрешното състояние на личността. Липсата на сън, независимо дали е причинена от болест, стрес или лоши навици, е проблем сред голяма част от обществото.

(Sleeping Woman, 1899, Felix Vallotton)

КАК ТЯЛОТО СЕ ПРЕЗАРЕЖДА

При нормалния сън нашите възприятия изключват, а физическия свят около нас отстъпва място на сънищата. Това време ни изглежда като изгубено, но всъщност мозъкът се презарежда, преработва спомени, възстановява се и изчиства ненужната информация. Часове по-късно се събуждаме свежи.

Първата фаза на съня се нарича сънливост. Мускулите ни остават активни, макар и слабо, а очите се движат много бавно. Можем да бъдем лесно събудени.

Втората фаза е така наречения лек сън. Движенията на очите спират. Дишането и сърцебиенето се нормализират, температурата на тялото спада. Тази фаза продължава 10 до 25 минути и представлява почти половината от целия процес на съня.

Третата фаза е дълбокият сън. Кръвното налягане спада, дишането се забавя и мускулите се отпускат. Притокът на кръв към мускулите се увеличава, което им позволява да се възстановяват и да се заредят с енергия. Процесът продължава от 20 до 40 минути.

РЕМ сънят е четвъртата фаза от спането. Повечето мускули са обездвижени, сърцебиенето, дишането и телесната температура не се регулират. Възможно е човек да започне да сънува в следствие на висока мозъчна активност и понеже енергията от тялото се изпраща към мозъка. Продължава около минута до 5 минути. Може да се случи няколко пъти по време на сън.

ЗАЩО СПОКОЙНИЯТ СЪН ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Спането е важно за доброто здраве. Недостатъчното спане подлага на изпитание умовете и телата ни. Свързва се с редица хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и депресия. Също така липсата на сън е причина за инциденти на пътя и на работното място.

Някои проблеми със съня са предотвратими, и дори хронични състояния като сънната апнея лесно могат да бъдат повлияни. Това обаче изисква промяна в поведението, като намаляване на вредните влияния на кофеина, изключване на смартфоните, телевизията и безпокойството, докато сте в леглото.

СЪНЯТ ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ПЕРИОДИ

Промените в съня са свързани с възрастта. Някои изследвания сочат, че нивата на мелатонин /хормонът, благоприятстващ съня/ са различни при различните възрасти, а други твърдят, че намаляването на броя на невроните е причина за намаляване продължителността на съня.

Новородените спят по 16-20 часа на ден, защото това е жизненоважно за развитието им. Към четиригодишна възраст нуждата от сън намалява до около 12 часа на денонощие.

Тинейджърите спят по 9-10 часа. Техният биологичен часовник бавно се променя заради късното лягане и буденето през нощта.

Възрастните хора имат нужда от около 8 часа сън. Много от тях твърдят, че въпреки че спят приблизително толкова време, не се чувстват отпочинали. Причината е, че сънят им не е достатъчно ефективен, защото не използват правилните часове за заспиване, а мозъкът им прекарва по-малко време във възстановяване.

Старите хора, макар да имат нужда също от около 8 часа сън на денонощие, намират за трудно да заспят и да спят продължително време.

КАКВО НИ ДЪРЖИ БУДНИ?

Безсъние - характеризира се с невъзможността човек да заспи или да спи колкото е необходимо.

Сънна апнея - при нея се наблюдава прекъсване на дишането по време на сън. Дълбокото и шумно хъркане може да е симптом на апнеята, а тя е възможно да причини сърдечни проблеми и диабет.

Нарколепсия - ходене насън. Опасно е за живота, ако човек излезе от дома си, шофира или попадне в непридвидена ситуация. Лекува се с медикаменти и поведенческа терапия.

Синдром на неспокойните крака - неприятно усещане в долния край на краката, спазми или гъделичкане, което е причина да има трудности със заспиването.

ПРОМЯНА НА НАВИЦИТЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПО-КАЧЕСТВЕН СЪН

Кофеин - кафето, чаят и газираните напитки събуждат сутрин, но могат да държат човек буден през нощта. Съветът е да се избягват след обяд.

Алкохол - малки количества могат да помогнат да заспите, но ще са причина и за неспокоен сън. Причината е, че алкохолът влияе лошо на РЕМ сънят, най-дълбокия и възстановителен сън.

Електроника - забравете за смартфона си и телевизора в спалнята. Всяко разсейващо спокойствието устройство трябва да стои далеч от леглото.

Тегло - наднорменото тегло е един от факторите за развитието на сънната апнея.

Упражнения - редовните тренировки са предпоставка за успешно заспиване. Но трябва да се избягват в късния следобед или вечер. Препоръчват се 30 минути упражнения на ден, не по-късно от два-три часа преди времето за сън.

ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ

Технологиите в днешно време спестяват време, пари и дори животи. Изследователи използват устройства, мрежи и информация, за да подобряват съня на хората във всеки край на планетата. За разлика от други заболявания, диагнозата при проблеми със съня може да бъде поставена само с кратко интервю и наблюдение на пациента.

За пациенти със сънна апнея има апарат, който пропуска въздух чрез маска по време на сън, за да се избегне липсата на кислород при краткото спиране на дишането. Апаратите дори имат връзка с Интернет, за да може лекуващият да наблюдава показателите на пациента от разстояние. Информацията има значение не само за отделния пациент, но и за проучвания и анализи.

Съществуват камери, приложения за смартфони и апарати за наблюдение състоянието на пациентите, за да могат спокойно да стоят у дома си и да бъдат следени от лекарите си, без да бъдат притеснявани в ежедневните си дейности. Това е ефективен и евтин начин за повлияване на проблемите със съня.

Ако имате проблеми със заспиването нужно е да промените някои неща в поведението си, за да избегнат бъдещи проблеми - да спрете да проверявате пощата си в леглото, да не мислите за работа, когато тялото ви има нужда да се отпусне и умът да спи. Без промяна в поведението е невъзможно повлияване на проблемите на съня.

Източник: paidpost.nytimes.com
Картина (заглавна): Portrait of Margurite sleeping, 1920, Henri Matisse