Две вечни болести, със своите причини, признаци и средства за потушаване. Вижте изпитаните рецепти на лечителя Петър ДИМКОВ

(Edgar Degas, In a Café, 1876)

Остро безсмислие

Причини.
Тази болест се явява у хора с лабилна нервна система, у наследствено предразположени и в младата възраст, когато неустойчивостта е твърде голяма. Повод за появата могат да бъдат различни болести, които изтощават организма, като тиф, ревматизъм, възпаление на белия дроб, раждане, помятане, психическо или физическо изтощение, отравяне и др.

Признаци.
В началото на заболяването болният усеща от време на време скръб, има натрапчиви мисли, че е в опасност, след това му минава и той пак започва да се държи добре, но скоро пак се повтаря. С напредването на болестта постъпките му стават все по-чудновати, говори несвързано. Настроението му бързо се сменя: ту плаче, ту се смее без причина, дори не помни какво го е накарало да прави това. Заболяването завършва с оздравяване в приблизително половината от случаите.

Лечение.
В началото на заболяването на болния е необходимо спокойствие – както физическо, тъй и душевно. Добре е той да се остави на легло, като се отстрани всякакъв повод за възбуждане. Ако има висока температура, да се поставят студени компреси на главата му или пък „шапка“ със сурови картофи, полети с оцет – киснат 20 минути и добре се изстискват. Когато болестта премине в унесено състояние, да не се слагат. В подробности начинът на лечението е същият, както при параноя.

При възстановяването е важно болният да не се изморява. Такива болни да не се извеждат на улицата, додето не са добре оздравели, защото може болестта им да се повтори.

('Boy Drinking' by Annibale Carracci, 1582-83)

Алкохолна лудост

Причини.
Продължително увреждане на мозъка с алкохол. Заболяването настъпва у хора, които пият и препиват често. Може да се случи и когато пиенето прекъсне изведнъж, при някое произшествие или остро заболяване (например пневмония).

Признаци.
При настъпване на болестта болният е неспокоен, угнетен, не спи добре – нещо, което го кара да взема по-голямо количество алкохол. След ден или два започват особените прояви на болестта. Болният говори постоянно и несвързано и не се спира на едно място. Има слухови и зрителни халюцинации – чува думи, които никой не говори, и вижда неща, които не съществуват. Вижда животни в стаята си – мишки, плъхове, змии, въобразява си, че пълзят по стените, по тялото му. Това го хвърля в ужас, той е неспокоен, вика, чупи, каквото намери, заплашва лицата, които са при него. Ръцете му треперят, краката не го държат, езикът е силно обложен.

Предсказание.
В благоприятни случаи подобрението настъпва към четвъртия ден – болният заспива и спи продължително време. При събуждането му халюцинациите изчезват.

Първа помощ.
Болният да се постави веднага на легло, а на главата му да се сложи студен компрес, но недобре изстискан. Щом се стопли платното, да се натопи повторно. Той да бъде пазен денем и нощем, за да не избяга от къщи или да скочи от прозореца, подгонен от страха. Не бива да се връзва обаче за леглото, което най-добре трябва да бъде с мрежа, за да не се нарани. В много тежки случаи може краката му да се овържат с чаршаф, насукан като въже.
Ако температурата му е повишена, да се направи студена фрикция (20°С) на цялото тяло с вода и оцет наполовина. Това ще го облекчи твърде много и ще го успокои. В тежки случаи да се направи топла клизма, която да се повтаря всеки ден до свършването на припадъка.

Вътрешно.
При сърцебиене да се дава отварка от валериан и седефче (вж. том III, книга първа). За успокояване и добър сън да пие настойка от хмел, както при туберкулоза на гръбначния стълб.

Диета.
Важно е да се дават големи количества течности, особено мляко или мляко с кафе, чай от липа, безалкохолни плодови сокове. Изобщо храната да е вегетарианска с повече плодове и зеленчуци и с малко тлъстини и белтъчини. Никакво месо, люти или солени храни.

За да не се поднови болестта при спиране употребата на алкохол, на болния да се дава пак алкохол до 100 г дневно, като се капва в него 10-15 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

Лечение.
След преминаване на буйството лечението да продължи по начина, изложен за пиянство или хроничен алкохолизъм.

Петър Димков

От „Болести на нервната система”
Изображение (заглавно): Haarlem School, 17th Century, THE KING DRINKS!