Основна роля в здравето на жената е получаването на достатъчно хранителни вещества от ежедневната диета. Едно от най-критичните хранителни вещества, с които трябва да се съобразява всяка жена е витамин D. Получаването на достатъчно количество витамин D, независимо дали е от хранителни източници, слънце или добавки, е важно за всеки, но ето защо жените трябва да обърнат по-специално внимание на приемането на витамин D:

Какво представлява витамин D?

Витамин D, известен като „слънчев витамин“, тъй като може да бъде синтезиран от излагане на ултравиолетова светлина. Той е мастноразтворим витамин, който действа като хормон. Тъй като витамин D може да бъде произведен в тялото, той е от съществено значение в диетата само когато излагането на слънчева светлина е ограничено или способността на тялото да синтезира е намалена. Дали витамин D се получава от хранителни източници или от слънцето, той е неактивен, докато не бъде модифициран чрез биохимични реакции в черния дроб и в бъбреците.

Витамин D има много важни функции в тялото, включително:

• Минерализация на костите и зъбите
• Абсорбция на калций и фосфор
• Клетъчна диференциация
• Имунитет
• Регулиране на кръвното налягане

Причини за недостиг на витамин D при жените

Жените изглежда имат по-ниски нива на витамин D от мъжете по няколко причини:

• Жените са склонни да имат повече телесна мазнина, отколкото мъжете. Затлъстяването или по-голямата част от телесните мазнини е фактор за понижаване на нивата на витамин D, тъй като мастните клетки абсорбират витамин D и го спират от циркулацията в кръвта.

• Жените са склонни да прекарват по-малко време на открито от мъжете. И са по-склонни да използват слънцезащитни средства, блокиращи ултравиолетова светлина за производството на витамин D, в допълнение към носенето на шапки или дрехи с дълги ръкави или панталони.

• В процееса на стареене витамин D се абсорбира по-малко от хранителни източници и тялото ни произвежда по-малко витамин D от слънцето.

Тестване на състоянието на витамин D в организма:

Витамин D статусът се проверява с кръвен тест, наречен 25 (OH) D. Това изследване може да покаже дали човек получава достатъчно витамин D или не и дали трябва да вземе хранителна добавка или не.

Световните стандарти за витамин D са следните :
• Недостатъчно – 0-30 ng / ml
• Недостатъчно – 31-39 ng / ml
• Достатъчно – 40-80 ng / ml
• Токсичен – > 150 ng / ml

Ендокринолозите имат различни стандарти и препоръчват следните диапазони:
• Дефицит – 0-20 ng / ml
• Недостатъчно – 21-29 ng / ml
• Достатъчно – 30-100 ng / ml

Какво означава недостиг на витамин D за жена?

Ако една жена има недостиг на витамин D, това може да повлияе на нейното здраве по много начини:

• Рак на гърдата – Проучванията показват, че жените с достатъчни нива на витамин D са с намален риск от рак на гърдата с 45%. Други проучвания установяват, че жените, диагностицирани с рак на гърдата, имат средно по-ниски кръвни нива от 25 (OH) D.

• Рак на яйчниците – Влиянието на витамин D върху рака на яйчниците не е било толкова добре проучено, но се съобщава, че има защитен ефект. Неотдавнашно проучване установи, че достатъчно състояние на витамин D изглежда забавя прогресията на рак на яйчниците.

• Сърдечно-съдови заболявания – Все по-голям брой проучвания сочат недостатъчност на витамин D като рисков фактор за сърдечни пристъпи, застой на сърдечна недостатъчност, периферна артериална болест и удари. Въпреки че са необходими по-мащабни проучвания, едно скорошно проучване през 2016 г. показва, че ежедневното приемане на витамин D може да намали сърдечносъдовите рискови фактори.

• Депресия – Има проучвания, които предполагат, че добавките на витамин D могат да подобрят леката депресия. В този момент лечението с високодозови добавки на витамин D за депресивни симптоми се счита за експериментално и трябва да се използва само с медицинско наблюдение.

• Лупус – Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да засегне почти всяка органна система в организма с множество симптоми. Около 9 от 10 възрастни с лупус са жени на възраст между 15 и 45 години. Установено е, че витамин D оказва влияние върху имунната функция и възпалението, като проучванията сочат връзка между витамин D и автоимунни заболявания. Това може да предполага възможно свързване на ниско ниво на витамин D и лупус.

• Остеопороза – Постменопаузалните жени са изложени на по-висок риск от крехкото костно заболяване – остеопороза. За да се абсорбира калций и да се депозира в костите, трябва да има достатъчно витамин D в организма. Жените, които са имали нисък прием на калций през годините, заедно с недостатъчен витамин D, са по-склонни да развият остеопороза в напреднала възраст. Жените, които получават адекватен витамин D заедно с калций през целия си живот, имат понижен риск от остеопороза.

Източници на витамин D: 
Най-добрите източници на витамин D включват:

 Слънчева светлина – Между 10-20 минути излагане на слънце на ръцете и краката или лицето 3 пъти седмично.
– Източници на храна – Масло от черен дроб, сьомга, сардини, риба тон, вит. D обогатен портокалов сок, вит. D обогатено мляко, вит. D обогатено кисело мляко, яйчен жълтък, витамин D добавки.

Най-добре е да се консултирате с вашия лекар относно количеството, което трябва да приемете, ако използвате хранителна добавка – витамин D. Обикновено повечето възрастни могат безопасно да приемат до 2000 IU витамин D3 на ден за поддръжка. Междувременно може да увеличите безопасното излагане на слънце, което от своя страна ще увеличи синтеза на витамин D и не забравяйте да обсъждите с вашия лекар необходимостта от допълнителен прием на витамин D.

Д-р Катя Паскова
Derma Vita Clinic
Град София
Ул. Ак. Иван Буреш 8

Източник: drpaskova.bg