„На природата трябва да се помага, а не да се бориш с нея. Когато си болен от грип, започва блокиране на желанията на много нива.“

За мързела и грипа – здравословно и лаконично от „Диагностика на кармата“.

Мързелът  това е блокиране на желанията. Ако вътрешно желанията започват да се съпровождат със страх, отчаяние, изпълнението на такива желания може да доведе до заболяване. И мързелът се включва като защитен спасителен механизъм. 

През последните 10 години аз и децата ми престанахме да боледуваме, но неотдавна на вилата прекалих е лежането на студа след банята и се простудих. По-скоро това приличаше на грип, но без висока температура. Възползвах се от това и се излежавах няколко дни без да правя нищо. Оказва се, че грипът е великолепно лекарство. Когато си болен от грип, започва блокиране на желанията на много нива. И да се напрягаш, и нещо да искаш, оказва се  може да се окаже твърде опасно. На природата трябва да се помага, а не да се бориш с нея. Разбрах защо най-често грипна вълна избухва през февруари, март и април  това са месеците, когато възникват и се разкриват желанията, и за да бъдат те чисти, още преди възникването си, трябва да има отричане от човешкото и устремяване към любовта. Затова е необходимо през февруари да помързелуваме и нищо да не искаме. И грипът прекрасно ни помага в това отношение. 

Когато се разболяваш от грип първото усещане е, че не ти се иска нищо. Желанието  това е главният конкурент на любовта, то е свързано с действията. Затова бездействието и липсата на желания ни помагат да приемем любовта. Независимо, че ние може и да не подозираме за това. Ето от къде идва и отречеността от света и бездействието на светците от Изтока. След като преболедувах, разбрах, в какво е смисъла на най-големия еврейски празник  Сабат. Свещената събота. Главното условие е липсата на всякаква активност. Няма цели, няма действия, няма желания. И молитвата, обръщането към Бог, започва реално да работи. 

Доколкото можем да се отказваме от желанията и действията, когато те ни пречат да почувстваме любовта, толкова по-чисти стават те. Душите ни се изпълват с любов, значи и с енергия. Енергията поражда желание и активни действия.

От: „Диагностика на кармата“ част 8, Сергей Лазарев, изд. Самиздат
Снимка: FB Сергей Николаевич Лазарев