2

Историята на разделното хранене в повечето източници на информация по темата се свързва с името на американския лекар Уилям Хауърд Хей. Но истината е, че основите на разделното хранене са положени далеч преди него.

Д-р Хей е роден в Пенсилвания през 1866 година. Професионалната си практика започва в края на 19 век. Неговата неприкрита слабост към вкусната храна става причина да стане 100 кг и да получи заболяване на черния дроб, освен извънредното затлъстяване.

Така д-р Хей започва борбата с излишните килограми като прави интензивни физически упражнения. Но въпреки благотворното влияние на физическото натоварване, килограмите му не помръдват. В отчаянието си д-р Хей насочва вниманието си към хранителна терапия и започва да следва диета, която описва като "принципно хранене". Само за няколко месеца той отслабва с 22 кг, а проблемите му постепенно изчезват.

На какво се основава теорията за "несмесване" и смесване на храните от определени групи?

Според учените, защитаващи теорията на разделното хранене, организмът има способност да различава храната, която попада в храносмилателната му система според химичните й параметри.

Този режим разглежда храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи и ефективното им съчетаване има за цел да подобри храносмилането, да намали на времето за смилане и усвояване на храната, както и да намали отпадните храносмилателни продукти.

Обикновено при разделното хранене, ястията имат обща намалена калоричност, както и голям процент вода, което не позволява качването на килограми.

Тъй като не е възможно храните да бъдат разделени напълно, е възприет терминът "правилно комбиниране на храните". Това означава да не се смесват въглехидрати (скорбяла и захари) с протеини (белтъчини) и кисели плодове по време на едно и също хранене.

В разделното хранене, в зависимост от преобладаващия хранителен продукт, храните се делят на:

- Белтъчини: месо, птици, риба, сирене, кашкавал, зърнени храни, ядки, семена.
- Мазнини: мас, олио, жълтък, масло, сметана, маслини.
- Захари: захар, мед, сладки плодове.
- Скорбяла: хляб, тестени изделия, скорбялни зеленчуци, картофи.
- Киселини: кисели плодове, оцет, горчица, туршии, домати, кисело мляко.
- Други: прясно мляко, безскорбялни зеленчуци, гъби.

Отслабва ли се наистина от разделното хранене?

Не точно. Причината за понижаването на процента подкожни мазнини се основава на разликата между изразходваните в ежедневието калории и приетите с храната калории.

Ако не се отслабва от разделното хранене, защо се препоръчва от толкова много хора?

Причината е очевидна - при разделното хранене ястията имат обща намалена калоричност, както и голям процент вода. Авторите на книги с рецепти за разделен тип хранене най-често препоръчват ястия богати на зеленчуци, т.е. ястия със засищащ ефект и ниска калоричност. Отслабването най-често се дължи на намаления прием на калории, а не на разделния прием на храните. Все пак ползата да се храним разделно е голяма, и се изразява основно в две неща - по-бързото храносмилане и по-доброто усвояване на храната.

Разделното хранене лесно се вписва в повечето съвременни хранителни режими за понижаване на тегло. Често пъти разделното хранене благоприятства не само намаляването на натрупани килограми, но и задържането на едно тегло постоянно.

Напомням на всички привърженици на комбинирането на храните, които употребявате, да не забравяте движението и физическите упражнения, защото само в симбиоза между елементите се постига здравословен и витален външен вид!

Автор ~ д-р Юлия Григорова , диетолог, експерт по хранене във FineLine

Източник: fineline.bg
Снимки: owwmedia.com

FineLine Logo3000x3000 1