За здравословните ползи на нашенските плодове, споделено от книгата с грижливо подбрани рецепти на Мария Димкова, съпруга на известния наш лечител Петър Димков. („Нова вегетарианска готварска книга“, ИК „Новата цивилизация“)

(Петър и Мария Димкови, 1979 г.)

В кухнята трябва да се внасят само зеленчуци в прясно състояние и плодове, напълно зрели, но не презрели. Най-добрата храна са: пресните плодове, чистото масло (краве, овче и биволско), растителните масла, медът, гроздето, ядките и млякото. Тях можем да считаме, че са най-полезната храна на човека.

Нашите плодове

Ябълки

За здравето на човека ябълките са изключително полезни. Зрелите ябълки съдържат вещества, които обогатяват кръвта - значи, съдържат жизнени елементи; между другото богати са и с желязо и са особено полезни за малокръвни и страдащи от астма.

Ако нервни хора ядат достатъчно ябълки, получават успокоение; тези, които страдат от безсъница, добиват сън, а страдащите от лошо храносмилане получават облекчение. Освен другите им ценни качества, ябълките утоляват жаждата.

Круши

Крушите по хранителност отстъпват на ябълките. Те съдържат калций, който е нужен за закрепване на костите. Действат благотворно на бъбреците, като освежават организма. Трябва да се дъвчат добре и да се белят, защото кората им затруднява храносмилането у хора със слаб стомах и лениви черва.

Сливи

Сливите са доста хранителни, особено в сушен вид. Те влияят силно на храносмилането и могат да причинят диария у хора със слаб стомах. Ако се ядат с кората в сурово състояние, коремът се подува. Затова трябва да се ядат в умерено количество и по възможност без кората.

Праскови, зарзали и кайсии

Тези плодове се препоръчват с това, че както месото им, така и кожицата им действат благоприятно на организма. Те усилват работата на черния дроб, очистват стените на стомаха и червата и оживяват изобщо дейността на храносмилателните жлези.

Вишни

Има два вида вишни: кисели и сладки. От диетична гледна точка киселите са по-полезни от сладките. Сладките трябва да се ядат сурови, а киселите варени на компот, сладко, сироп и др.

Вишните влияят особено благоприятно на бъбреците.

Дюли

След сливите и ябълките, дюлите са най-разпространеният плод у нас и са най-трайни. В суров вид се ядат не всички сортове, а само оня сорт, който е най-малко тръпчив. Но всички видове дюли са добри варени на яхния, на компот, на сладко, на мармалад, на желе и пр. Казва се, че запичат, но те са полезни за храносмилането и особено за бъбреците. Трябва да се ядат добре узрели.

Ягоди

Ягодите са просто лечебни. Те се препоръчват много за укрепване на нервната система; подобряват обмяната на веществата. Могат да предизвикат алергични реакции у някои хора, ако се употребяват в голямо количество.

Грозде

Гроздето също е лечебен плод, разбира се и хранителен. Неговият сок съдържа захар, някои свободни киселини, белтък, магнезий и калий, затова пречиства и обогатява кръвта, ускорява обмяната на веществата и оправя храносмилането. То се консумира под формата на пресен и сух плод, сироп, желе и безалкохолно вино. В корицата на гроздето се намират ферментиращи вещества, които усилват стомашната дейност. Затова при по-усилено хранене с грозде става бързо увеличаване на теглото на тялото и се добива прекрасно самочувствие. Не случайно проф. Хенри Лобе казва: „Гроздето е един животворен серум. Всеки може да бъде лекуван благотворно с грозде”.

Малини

За малините може да се каже същото, което и за гроздето, само че те не могат да се сравняват с него. Малините съдържат по-малко захар и повече киселина. Те са прекрасни във вида на сироп или на сладко. Трябва да се ядат пресни и зрели, но умерено, особено от тези, които страдат от стомах.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 г., lilidimkova.com