Избягвайте соленото, за да сте здрави ♥ Д-р Фредерик САЛДМАН

„Солта възбужда апетита, увеличава риска от високо кръвно налягане и от рак на стомаха.“

Да бъдете лекар сам на себе си е съвсем възможна мисия. В това ни убеждава известният френски кардиолог, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене д-р Фредерик Салдман. Събуждайки доктора в себе запазваме капитала си от здраве, забавяме остаряването и съумяваме да поддържаме високо нивото си на добруване. За тайните на здравословната японска кухня, ползите от зеления чай и колко е важно да „измиете“ калориите преди готвене, споделяме от „Лекар сам на себе си“ (изд. „Колибри“) на Фредерик Салдман.

Проверете накладките на спирачките, за да избегнете произшествието

Когато спирачките откажат, дори най-опитният шофьор се озовава в канавката. Гладът се контролира по същия начин: решите ли да отслабнете или да запазите теглото си, трябва да поддържате в изправност спирачната си система, за да не се поддадете на изкушенията. За постигане на целта ви е необходима практика и предпазливост.

Алкохолът, враг номер 1

От най-новите научни изследвания става ясно, че най-опасният начин да повредите спирачките си, е да пиете алкохол: вино, бира или нещо друго за аперитив. Те отварят апетита и забавят засищането. Достатъчна е една чаша с шепа солени фъстъци и солта и алкохолът ще ви накарат да изгубите контрол. Алкохолът нарушава нивото на хормоните, които потискат апетита и ви става „трудно да спрете да ядете“. Не си давате сметка за погълнатите количества. Задръжките и диетичните ви познания се стопяват и вие посягате към най-калоричните ястия.

Други изследователи се опитали да разберат защо след добре полята сбирка мнозина се втурват към хладилника и започват да се тъпчат със сладко и мазно. Лекарите съпоставили резултатите на група въздържатели и на група добре почерпили се и установили, че първите се отправят към леглото, а вторите – към хладилника. Изводът е, че алкохолът проваля всичко. Той действа на невроните AgRP в мозъка, чиято задача е да контролират апетита. Стимулира ги до степен, че човек поглъща огромни количества, без да има нужда от тях. Продължава да яде, без да е гладен. Истинска физиологична катастрофа...

Пийте умерено

Как да пийнете чаша твърд алкохол или вино, без да нарушите хранителния си режим? Не ви предлагам да живеете като аскет и да загърбите удоволствието от добрата храна. Вече се уверихме, че това не е решение в дългосрочен план и че радостта от живота е изключително важна, за да сте в добро здраве. Аперитивът, семейните и приятелските обеди и вечери допринасят за вътрешното ни равновесие, помагат ни да се чувстваме добре. Най-достъпното решение е да не пиете алкохол всеки ден и да превърнете всяка чаша в празник. Целта е да контролирате лошите рефлекси, които вредят на здравето ви. Решите ли с пълно право някоя вечер да празнувате, кажете си, че няма да спазвате никаква диета. По този начин ще се освободите от чувството за вина, макар да се поддавате на изкушението.

Храната, която консумираме, се отразява на възрастта ни. Грешките ни водят към по-бързо състаряване. Нека се опитаме да запазим капитала си от здраве.

Японците, световни шампиони в борбата със затлъстяването

Затлъстяването е същински бич по целия свят. То засяга всички поколения – от най-младите до най-старите. От него страда не само представата ни за себе си, но и здравето ни. Научната общност е установила, че в някои страни то е по-слабо разпространено. Каква е тайната им, след като едни и същи храни стоят по рафтовете на супермаркетите? Японците имат най-нисък процент на затлъстели на планетата. Какво е това чудо, което ги предпазва да не попаднат без лишения в клопката на свръхтеглото? За да разберем, нека открием тайните на японската кухня.

„Измийте калориите“, преди да сготвите

Белият ориз е основна японска храна, но е много калоричен! Средна порция от 200 грама съдържа 250 калории. Гликемичният му индекс, който показва колко бързо определена храна може да повиши кръвната ни захар, също е висок – между 60 и 80 в зависимост от вида ориз. Колкото са по-високи нивата на захар в кръвта, толкова е по-голям рискът от развитие не само на диабет тип 2, но и от затлъстяване, защото част от захарите се превръщат в мазнини. Как тогава японците остават слаби? Ами, мият ориза. Плакнат го, докато водата се избистри и изчисти не само нишестето, но и от някои токсични вещества като арсеника. Отсъствието на нишесте намалява калориите и нивото на кръвната захар. Учен от Шри Ланка има свой личен принос: по време на варенето той добавя във водата лъжичка кокосово масло, което пречиства ориза допълнително. Още един съвет за снижаване на гликемичния индекс на ориза, който важи и за пастата. Не го варете продължително.

От мекия и лепкав ориз се пълнее повече. Всеки сварен продукт се усвоява по-бързо от организма, но гликемичният му индекс се увеличава. При сварените моркови той е 47, докато при суровите е 16. Енергията за смилането му се изразходва от тенджерата, а не от храносмилателната система. Освен това при продължителното готвене витамините изчезват. Сварявайте продуктите al dente, за да съхраните повече витамини и храносмилателната ви система да изразходва повече енергия, така че да отслабнете. Свикнете да миете добре ориза и да го ядете чист и твърд. Дъвчете го бавно за по-добро храносмилане и плосък корем. Избягвайте да добавяте сол във водата, в която го варите. Сервирайте го безсолен или го посолете само ако е абсолютно необходимо.

Позволявам си едно отклонение: избягвайте соленото, за да сте здрави. Солта възбужда апетита, увеличава риска от високо кръвно налягане и от рак на стомаха. Опитайте се постепенно да намалите нейното количество. Използвайте подправки, за да овкусите ориза.

Пийте на воля зелен чай

Продължаваме да изследваме тайните на японците и се спираме на националната им напитка, зеления чай. Когато не се сервира много горещ, за да не увеличи риска от рак на хранопровода, той може да се превърне в ежедневен помощник за отслабване. Подчертавам, че става дума за чай без захар и оцветители. Неотдавнашните изследвания показаха, че хилядолетната напитка е много полезна за талията. По традиция в японските ресторанти чаят се сервира с пристигането ви заедно с топлата салфетка за почистване на ръцете. Започнете ли храненето с чаша-две чай, ще контролирате по-добре глада си. Обемът на празния стомах е 0,5 литра, но при обилно хранене може да се разшири до 4 литра. Изпиете ли чая, стомахът ви няма да е празен. Чаят се сервира през цялото време. Затова можете да минете без десерт, докато държите в ръцете си чаша, от която отпивате бавно, без да поглъщате нито една калория. Зеленият чай налага бавен ритъм на хранене, защото е доказано, че който яде бързо, напълнява. Той е идеален за всеки, който желае да промени начина си на живот и да бъде във форма през цялата година.

Много научни изследвания се опитват да разберат как тази напитка допринася за свалянето на килограмите. Като начало, вкусът ѝ е относително неутрален и не възбужда апетита. Тя съдържа кофеин, свързан с катехини, за които се смята, че ускоряват метаболизма, т. е., помагат ни да изгорим повече калории, отколкото сме погълнали, в частност мазнините. Неотдавна учените откриха също, че зеленият чай влияе благотворно върху чревната флора, като подбира онези щамове, които ограничават теглото. Нека бъдем реалисти: няма да изгубите излишните килограми, ако пиете по цял ден зелен чай. Струва ми се, че той има малък принос за отслабването. Не е зле обаче да го използвате. Защото пиенето на зеления чай ви носи спокойствие и самоконтрол. Когато изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо много калорично, зеленият чай е първата стъпка към мъдростта и хармоничното хранене.

Моят съвет за отслабване: една рецепта с двоен ефект

В края на тази глава ще споделя една тайна: когато оризът е почти готов, сложете във водата и варете три минути пакетче зелен чай и две пъпки карамфил, които намаляват апетита. Прецедете и сервирайте. Така ще имате двойна полза за постигане на целта си.

От: „Лекар сам на себе си“, Д-р Фредерик Салдман, превод Албена Шарбанова, изд. „Колибри“, 2021 г.
Снимка: faceboook/drfredericsaldmann

1951 Преглеждания