„Не се храни преди да си потушил и прогонил от себе си всички лоши мисли и чувства.“

Доза здравословна мъдрост от съкровищницата с рецепти на Мария Димкова, съратница в благородното дело на своя съпруг лечителя Петър Димков.

(Петър и Мария Димкови, 1979 г.)

~ За смисъла на храненето

Чрез храната ние доставяме на тялото си всичко, което му е нужно, за да произвежда топлина и енергия и за да замести в себе си изразходваното. Най- добрата храна, която бива напълно използвана от тялото, без да дава голямо количество непотребни вещества е растителната, допълнена с мляко и млечни продукти. На тялото си трябва да даваме такава храна и в такова количество, при която стомахът да не се чувства обременен, а след ядене да имаме чувството като че ли нищо не сме сложили в него. Само ако постъпваме винаги така, ще сме винаги здрави и жизнерадостни.

~ Как да се яде и пие

Един от най-важните въпроси е как да ядем. Действителността в това отношение е грозна. Мнозина не си дават сметка за големите последици от неправилното хранене. Въпросът, как да се научим правилно да се храним е много прост. Необходимо е малко повечко воля, докато се усвои навика за това. Преди всичко трябва да се спазват следните правила:

1. Сядай да се храниш само когато си гладен.

2. Създай си полезния навик да дъвчеш! Несдъвканата храна (твърда или течна) загнива и отравя кръвта.

3. Не се храни преди да си потушил и прогонил от себе си всички лоши мисли и чувства.

4. Преяждането, препиването и лошото настроение по време на ядене са тъй гибелни, както и яденето на месо.

~ Нашата храна, нейните свойства и значение

На наше разположение са винаги голямо количество хранителни продукти, които ние смело можем да съчетаваме едни с други, за да приготвяме винаги вкусни ястия.

Първа група: Мляко и млечни продукти

a. Млякото е хранителен продукт, който съдържа всичко необходимо за човешкия организъм, за да може да се развива и да работи. Кърмачетата се отглеждат само с мляко. С него се хранят и тежко болни. Млякото много бързо се смила, особено ако не е сварено.

б. Кисело мляко - хранителността му е като на прясното. Пречиства червата, бързо се смила и е отлична храна за вечеря.

в. Сирене - нашето сирене (небито) съдържа до 40% белтъчни вещества. Освен тях съдържа и други хранителни вещества. То е добра храна и не трябва никога да липсва от трапезата ни.

г. Кашкавал - хранителността му е като на сиренето.

д. Отвара - тя е по-малко хранителна отколкото сиренето, но е добра храна и не трябва да липсва от кухнята.

е. Масло - като млякото съдържа всичко необходимо за храна на човека, обаче винаги трябва да се употребява нетопено. Топеното масло причинява загуба на витамини.

Втора група: Ориз, овесени ядки, брашно от житни растения и продукти от брашно

Всички хлебни растения - житото, ръжта, ечемикът, царевицата, овесът, просото, оризът и др. - трябва да са съществена съставка на нашата храна. Тия продукти, в сравнение с млечните, съдържат по-малко белтъчни вещества и преди всичко, по-малко белтъци в сгъстено състояние обаче в замяна на това съдържат много въглехидрати във вид на скорбяла и захар, които съставляват най-главната част на храната. Те доставят често половината от нужния на тялото за едно денонощие белтък. Съчетаването на белтъка с другите хранителни продукти в тия храни има тази добра страна, че тялото се храни постепенно и продължително.

Трета група: Пчелен мед - центрофужен и на пити

Медът е от полски и планински цветя, от липа или акация. Най-полезен е този от планински цветя; за неговата хранителност е излишно да се говори. Освен това той регулира стомаха и успокоява нервите. Даван на децата с масло и мляко, е идеална храна. Най-добре е да се употребява нецентрофужен ( с питата ) вечер преди лягане и сутрин веднага след ставане от сън.

Четвърта група: Черупкови плодове - орехи, бадеми, кестени, лешници, тиквени семки и др.

Една от най-вкусните и доброкачествени храни са орехите и другите черупкови плодове. Те съдържат белтък в значително количество, а също и растително масло, което е твърде ценно за организма. Храната, приготвена с орехи трябва бързо да се изяде, понеже, вследствие присъствието на маслото, може лесно да се вгорчи. За да може стомахът добре да смели орехите необходимо е те добре да се сдъвчат и то така, че да не останат твърди частици. Повтарям: белтъчните вещества най-добре се смилат като се смесят добре със слюнката. А за това е необходимо грижливо дъвчене. Маслата, получавани от черупковите плодове - орехово, лешниково, тиквено, слънчогледово и всички останали са много ценни за всяка кухня. При готвенето те заместват всички други масла и са най-хранителни.

Пета група: Пресни и сушени плодове

Плодовете по състава си са съществена част от нашата всекидневна храна. Те съдържат главно плодова захар и алкални соли, които неутрализират киселините в тялото, както и малко количество белтък. Понеже съдържат много голямо количество кондензирана слънчева енергия и имат слабо кисел вкус, те действат освежаващо на организма. Най-добре е плодовете да се ядат току-що узрели, а не презрели, защото, презрелите плодове започват да ферментират и плодовата захар престава да е полезна за здравето. Те са и отлична суровина за приготвяне на мармалади, компоти, мусове и други. Сушените плодове също са полезни. Те се отличават от пресните само по това, че водата, която са съдържали, се е изпарила. Ето защо хубаво е да се приготвят разни компоти и мармалади за през зимата. Освен месните сушени плодове, много полезни са също и смокините, фурмите и стафидите.

Шеста група: Зеленчуци

Подобно на плодовете, и зеленчуците съдържат главно вода, малко белтъци, много минерални соли и целулоза , която дразни приятно храносмилателните органи и съдейства на последните да функционират правилно. Те, също като плодовете и хлябът, постепенно, но продължително хранят тялото. Суровите зеленчуци съдържат твърде много витамини и кондензирана слънчева енергия и затова са една от важните съставни части на нашата храна. Добре е да се употребяват всички видове зеленчуци. Твърде полезни са картофите, защото покрай многото скорбяла съдържат и много алкални соли, които се съединяват с пикочната киселина и спомагат тялото по-бързо да се освободи от нея - основата на всички болести.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 г., lilidimkova.com