Морковите предпазват от атеросклероза, тиквата помага при стомашни и бъбречни болести ♥ Мария ДИМКОВА

Шепа здраве от зеленчуковата градина на Мария Димкова, допринесла със своята посветеност и отдаденост за лечителското дело на съпруга си Петър Димков.

(Петър и Мария Димкови, 1979)

Суровите зеленчуци съдържат твърде много витамини и кондензирана слънчева енергия и затова са една от важните съставни части на нашата храна. Добре е да се употребяват всички видове зеленчуци. Твърде полезни са картофите, защото покрай многото скорбяла съдържат и много алкални соли, които се съединяват с пикочната киселина и спомагат тялото по-бързо да се освободи от нея - основата на всички болести.

Моркови

Морковите съдържат органически разтворен йод, който въздейства много добре на кръвоносната система и регулира движението на кръвта. Йодът не позволява да се появи болестта артериосклероза у тоя, който яде моркови и облекчава състоянието на тоя , който страда от тази болест. Морковите като сурова храна, особено за децата, със своята хранителност, заместват рибеното масло.

Чушки

Чушките - зелени и червени - са много богати на витамин С и на други витамини, поради което, макар че са бедни на белтъчини, мазнини и въглехидрати, са много подходяща храна както в суров вид, така и в различни ястия. Червените чушки - изсушени и смлени - са суровина за една от най-употребяваните подправки – червения пипер.

Зеле

У нас се използват главно бялото, цветното (карфиол), червеното, брюкселското зеле. С ниска хранителна стойност, но богато на минерални вещества. Цветното зеле ( карфиолът) е по-богато на белтъчини и въглехидрати. От всички видове зеле то се усвоява най-добре от организма.

Зелен фасул

Той е често използвана храна, богата на целулоза, поради това е трудно смилаем и може да причини образуване на газове в червата. Подходящ при диети за отслабване, при заболявания, свързани с обмяната на веществата, на сърдечно-съдовата система и др.

Бамя

Бедна на основните хранителни съставки, но е с голямо съдържание на минерали. Благодарение на слизестите вещества, които съдържа е подходяща храна за болни, страдащи от нарушена обмяна на веществата. Тикви Те са също отлична храна, особено за страдащите от стомашни и бъбречни болести. Солите, които тиквите съдържат въздействат на отделителната система, главно на бъбреците. Страдащите от язва на стомаха и бъбречни разстройства намират твърде голямо облекчение като употребяват тикви като храна и лечебно средство. Като храна, те са от полза за всички, затова не трябва да липсват от трапезата ни.

Домати

По своята хранителност те се равняват на рибеното масло, което бедните семейства не могат да си набавят. В замяна на това природата ни дава червените домати. Давайте колкото е възможно повече домати - и то сурови - на децата, за да ги виждате винаги здрави.

Коприва, спанак, киселец, лапад

Съдържат органически разтворени железни соли, които са твърде важна съставна част на кръвта и соковете ни. Благодарение на тях силата на тялото се увеличава значително. Затова те са ценна храна, която не трябва да пренебрегваме.

Картофи

Картофите съдържат малко белтък, но голямо количество скорбяла и алкални соли. Белтъкът и скорбялата са най-ценното в една храна. Алкалните соли от своя страна са също важни, защото помагат на тялото да изхвърли голямо количество пикочна киселина и други вредни за здравето ни отрови, които чрез храната са се вмъкнали в кръвта и са твърде опасни за здравето. Затова е препоръчително всеки ден да ядем картофи.

Зрели шушулкови варива - фасул, леща и грах

Съдържат значително количество белтъци - около 25%, вследствие на което са тежка храна. Понеже съдържат много белтък, става задръстване на организма и в резултат се явява прехранване, последиците от което е образуване на много газове и пикочна киселина, най-опасният враг на здравето ни. Затова тия продукти трябва да се употребяват по-рядко и в по-малки количества и то само на обяд.

Гъби

Гъбите, ако и да не са отровните, не са много за предпочитане, защото отделят значително количество пикочна киселина, която влияе продължително време на организма, намалява съпротивителната му сила и с това полага началото на много болести.

Яйца

Те са кондензиран белтък. Добре е да се пият сурови, а ако това е невъзможно - да се ядат рохки. Поради голямото количество белтък, който съдържат, добре е да се ядат в малко количество, не повече от две на ден.

Консерви

Всичко онова, което може да се изсуши и запази без прибавки е полезно, а ония продукти, запазването на които става със салицилова киселина, която ги предпазва от ферментация, не са доброкачествена храна и трябва по възможност да се избягват, защото са вредни за здравето. Следователно, когато приготвяме зимнина трябва да се стремим да запазим продуктите в естествения им вид, за да са вкусни и по-полезни за здравето. Трябва да избягваме употребата на разни антисептични средства, които имат предназначението да не позволяват на зеленчуците да ферментират обаче в замяна на това вредят на здравето.

Напитки и сокове

Най-полезни и вкусни са плодовите сокове, при условие че не са ферментирали. Плодовите лимонади са също отлични напитки, които не само хранят организма, но го и освежават. Могат да се употребяват в малко количество и газираните лимонади, които не съдържат вредни примеси. Полезна напитка през зимата е зелевата чорба - по една чаша на обяд и вечер. Тя урегулира стомаха. Лете е полезна и вкусна мътеницата от кисело мляко. Всички други напитки са вредни за здравето дори и в малки количества. Като напитка, чистата вода е най-добра.

Избрано от: „Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре проверени рецепти“, Мария Димкова, ИК „Новата цивилизация”
Снимка: Петър и Мария Димкови, 1979 г., lilidimkova.com

7690 Преглеждания