Застоят е израз на болест ♥ Променящото въздействие на сезоните

„Ако искаме да бъдем здрави, не бива да допускаме застой в себе си на никое равнище. Когато в ума има фиксирани мисли или идеи, това е знак за застой.“

Английският натуропат и специалист по здравословно хранене Барбара РЕН за благотворната енергия и ритъма на природата.

(A Masque for the Four Seasons, by Walter Crane, 1905-1909, Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Germany)

Променящото въздействие на сезоните

Според философията на китайската медицина, всеки сезон въздейства върху различни органи, а всеки орган е свързан с изразяването на различни емоции. И така, ние имаме двучасови периоди на променящ се енергиен поток през различните органи през деня, двудневен период, повлиян от луната, а сега и сезонните периоди, всеки от които продължава няколко седмици. Това означава, че във всеки орган съществува естествен цикъл и че върху емоцията, която този орган изразява, се акцентира в определено време, за да функционира тялото.

Един от класическите признаци за неспособност да следваме сезонния ритъм е САР (сезонно афективно разстройство). Липсата на достатъчно светлина оказва въздействие върху ума и тялото на хората със САР, както става през зимата. От предишната глава знаем, че всеки, който страда от САР, има лош профил на незаменимите мастни киселини в тялото.

Консумирането на подходящи мазнини по подходящ начин е жизненоважно, ако искаме да танцуваме в ритъма на сезоните, но правилното цялостно хранене също има изключително значение. Рудолф Щайнер казва, че ако постоянно храним детето с картофи, то ще остане заключено на ментално ниво. Това означава, че няма да може да движи и изразява различните сезони вътре в тялото си, няма да е в състояние да изразява и всички различни емоции. Неспособността за изразяване на емоция оказва отчетливо въздействие върху ума и ние оставаме заключени в главите си. Виждам тази ситуация при много възрастни и деца с депресия или психични заболявалия. В ума им се води постоянен вътрешен диалог, който те не могат да спрат. За щастие, с подходящо хранене и подкрепа тялото и умът винаги могат да бъдат излекувани.

В годината има два особени момента, на които китайските лекари винаги са наблягали. Това са пролетното и есенното равноденствие. Думата „равноденствие“ означава, че денят и нощта са равни, а двете равноденствия се получават, когато слънцето е под прав ъгъл с екватора. Това са много специфични енергийни моменти, големите преломи между зимата и лятото.

При пролетното равноденствие, обикновено около 21 март, има равен брой часове светлина и мрак, след което светлата част на денонощието постепенно започва да нараства. С всеки ден до нас достига все повече и повече светлина. Това означава нарастване в активността на фотоните. По време на самото равноденствие всъщност се осъществява внезапна промяна в енергията. През зимата нашата енергия се движи предимно нагоре по гърба и надолу по предната част на тялото, но по време на пролетното равноденствие тази циркулация се обръща и енергията тръгва нагоре по предната част на тялото и надолу по гърба и усещането е много по-силно, отколкото при зимната циркулация.

При есенното равноденствие, около 21 септември, също има равни часове на деня и нощта, но след това дните стават по-къси, а нощите - по-дълги. Поради тази причина има спад в активността на фотоните с всеки изминал ден. По време на есенното равноденствие потокът на енергията отново се обръща и отново тръгва нагоре по гърба и надолу по предната част на тялото. Това е естествена промяна от отвореното експанзивно време на лятото към затвореното интроспективно време на зимата.

В моментите, когато тази промяна се осъществява, има огромен прилив на енергия, която детоксикира клетките ни. Това означава, че два пъти в годината детоксикацията е естествено събитие. Поради тази причина много хора хващат настинки или грип около времето на равноденствията.

Двата дни на слънцестоене също са моменти на силна енергия, въпреки че тогава не настъпва промяна в протичането на енергията в тялото, затова те не оказват същото пречистващо и детоксикиращо въздействие. При лятното слънцестоене (в северното полукълбо), около 21 юни, слънцето е точно над Тропика на Рака и това е най-дългият ден в годината. При зимното слънцестоене, около 21 декември, слънцето е под прав ъгъл с Тропика на Козирога и тогава е най-дългата нощ в годината.

Влиянието на слънцето и луната става дори още по-силно при слънчеви и лунни затъмнения и това също са моменти на силна енергия.

Вселената е в постоянно движение и ни приканва да се движим с нея. Ако клетките ни са устроени така, че цикълът ден/нощ се осъществява пълноценно, всяка клетка в тялото ще бъде напълно заредена и готова да танцува с двучасовите, 24-часовите, двудневните и 28-дневните лунни цикли и с цикъла на сезоните. В допълнение към всичко това, когато дойде равноденствието, тялото ще може да се възползва от още по-силните енергии, които улесняват по-дълбокото пречистване на клетъчно ниво.

Ако се движим с всички тези енергии и ритми, никога няма да бъдем в застой. Ще можем да елиминираме токсините и да се зареждаме наново, а това са двете основни неща, които трябва да сме в състояние да правим, за да поддържаме добро здраве.

Застоят е израз на болест. Ако искаме да бъдем здрави, не бива да допускаме застой в себе си на никое равнище. Когато в ума има фиксирани мисли или идеи, това е знак за застой. Щом затворим ума си, това е знак за застой. Затвореният ум се изолира от всички въздействия на вселената. Изцелението зависи от свободата на движението. Помислете колко движение се опитват да внесат в тялото енергиите на вселената чрез природните ритми.

От: „Клетъчно пробуждане“, Барбара Рен, превод Станислава Миланова, ИК „Кибеа“, 2011 г.
Картина: A Masque for the Four Seasons, by Walter Crane, 1905-1909, Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Germany; commons.wikimedia.org

3260 Преглеждания