Полезни отговори на въпросите: колко вода трябва да пием дневно, как да се научим да приемаме повече вода и вредно ли е дългото стоене под душа? Отговорите дава проф. Бубновски, доктор на медицинските науки, създател на нови, неоперативни методи за лечение на гръбнака и ставите.

Лечебната сила на водата

Колко вода трябва да се изпива дневно?

Течностите в организма на човек съставляват по-голямата част от теглото му. Водата се използва във всички обменни физиологични процеси при човека. Тя извежда от организма обработените вещества. Можем да я сравним с вагон, в който пътуват пътници - елементите, съставляващи кръвта (еритроцити, лимфоцити, левкоцити), минерални вещества (Cd, Mg, Р, Fe и дp.), витамини и т.н. Затова функции. Това средно са три литра. Не говоря за това, колко е нужна водата за хигиената на тялото. Впрочем кожата също „пие“ вода и когато й е недостатъчно, става суха и набръчкана. Стареещите хора имат един характерен признак - сухота на кожната повърхност, особено в областта на крайниците.

Водата се използва във всички обменни физиологични процеси на човешкия организъм. Тя извежда обработените вещества. Болшинството хора, както практиката показва, пият малко вода. Около половин литър при необходимост от три литра*. Това представлява приблизително 12 чаши. Казват: „Не ми се пие...“ До какво води недостатъчната денонощна употреба на вода? Както вече казахме, тя участва във всички обменни процеси на организма. В сила е законът за саморегулацията. Дали човек има представа от това или не, няма никакво значение. Докато човек живее, диша, придвижва се, налице е определен обмен на веществата („ти на мен, аз на теб“). Водата е нужна тъкмо в този обем (при това не еднократно) - 3 литра. Ако не достига, то се използва вторично, а понякога и за трети път, водата, която е участвала в преработката на клетките. Използва се водата, която е в депата на организма - в капилярите, ставните кухини и междупрешленните дискове, след това работата стига до животоподдържащите органи - мозък, сърце, черен дроб, бъбреци. В този режим - на недостатъчно вода, постъпваща в организма отвън, човек прекарва много години. Към 40 - 45 години кожата на ръцете, краката, лицето става суха, а след още десет години - набръчкана. Появява се склероза на съдовете (плаки), камъни в бъбреците и жлъчката. Малко по-късно - исхемична болест на сърцето, остеопороза, артроза. Тялото на такъв човек придобива неприятна миризма поради недостатъчния прием на вода и естествено, получава се запушване, първо на капилярите, защото не достига вода за „промиването“ им. Обръщам внимание - нормална, чиста вода, а не заместители и сладки, газирани напитки, запушващи съдовете и създаващи илюзия за достатъчна водоснабденост на организма. Болните казват; и без друго имам отоци, докторът ми каза да не прекалявам с водата. Сега не обсъждаме причините за отоците... Изглежда, че щом сме с отоци, значи вода в организма така или иначе има в изобилие. Но каква вода? Вторична? По-скоро вече многократно използвана от болния, затлачен организъм. За оздравяване е нужна чиста вода в достатъчно количество - 2.5 - 3 литра на ден. Упражненията ще изведат от организма „старата“ вода.

Как човек, който не е свикнал да пие достатъчно вода, да се научи да пие?

На хора с неправилен режим на прием на вода трябва да се създаде мотивация. Главната мотивация е болестта. Съществуват медицински разработки, които утвърждават възможността да се заменят лекарствата с вода. Аз няма да бъда толкова радикален по този въпрос, но на базата на практиката си с възрастни хора, страдащи от множество тежки заболявания (справка книгата „100 години активен живот“, или „Тайните на здравословното дълголетие“), мога да потвърдя, че е задължително да се включи в лечебната програма на съвременната кинезитерапия и питейният режим. Една глътка вода на всяко изпълнено упражнение (дори без да има усещане за жажда) помогна практически на всички пациенти да излязат от кризата на заболяването, поради която се обърнаха за помощ към нашия Център. Освен това повечето от тях рязко свалиха броя и честотата на приема на лекарствени средства (например антихипертензивните лекарства за коригиране на кръвното налягане). Работата е в това, че изпълнявайки всяко едно упражнение (или основното движение в упражнението), се изисква съпровождащо диафрагмено издишване, при което става, макар и минимална, загуба на вода, преди всичко в мозъчните съдове.

Ако след упражненията не се приема на пръв поглед ненужната глътка вода, то и дехидратацията се извършва твърде бързо (обезводняването на съдовете на главния мозък). Тя може да е съпроводена с рязко отпадане, световъртеж, обострено главоболие и дори припадък! В лечебната програма по съвременна кинезитерапия е задължително включването на питеен режим, тоест глътка вода след изпълнението на всяко упражнение, дори без да има усещане за жажда. Това позволява практически на всички пациенти да излязат от блокиращото, кризисно протичане на заболяването, заради което са се обърнали за помощ към нашия Център.

Мозъчните съдове при хората с т.нар, вегетативно-съдова дистония или вертебробазиларна недостатъчност са и без това слаби, а при изпълнение на упражненията през тях преминава голям обем кръв. А те са отвикнали?! Затова и се съпротивляват на засиления кръвоток със спазми, значи е засилено вътречерепното налягане. Издишването помага да се изтласка течността от тези съдове, предпазвайки ги от спазми. При този интензитет се изисква задължително възмездителна нова, допълнителна доза вода. Една глътка решава всичко. Ами ако, както казваше един приятел, „Водата вземе да прелива?“ Може при необходимост да се посети тоалетната. Този тип водопиеща процедура е една от тренировките както на водно-солевия обмен, така и на отделителната система. Изпълнението на упражненията трябва да се съпътства и с достатъчно обилно потоотделяне - показател за достатъчността на отделителната функция.

Как да се приучим към пиенето на вода?

Когато разбрах, че част от моите проблеми са свързани с гръбнака и ставите и са предизвикани от недостатъчния прием на вода, аз започнах буквално да се заливам с вода. Ако има ручей, който е изсъхнал, то при наводнение руслото му отново се запълва с вода. Започнах да пресмятам изпитите за деня чаши с вода. Зеленият чай с мед също се брои. Всяка седмица добавях към порциона половин чаша вода. Всяка следваща седмица добавях към водния порцион половин чаша вода. Първите месеци твърде често посещавах тоалетната. С всяка следваща се тренираха и бъбреците, и пикочният мехур, въпреки че да пренебрегваш сигнализацията за „малка нужда“ не си струва.

С годините си изработих личен водонапоителен ритуал. Изпивам сутрин известно количество зелен чай. Признак за достатъчност е овлажненото теме и позивната за тоалетна. Възможно е чаепиенето да е двукратно и трикратно до напускането на дома. Всъщност именно приемът на зелен чай с мед сутрин има чудесен слабителен ефект. Това е още един (огромен за мнозина) повод за приучаване на организма към прием на голямо количество вода. След това изпълнявам моя всекидневен комплекс упражнения с уреди и без тях, по време на който изпивам не по-малко от половин литър вода (обикновена). Така изпотяването е по-обилно. Това е един от показателите за здраве. Сърдечноболните страдат от потооделяне поради слабост на сърдечносъдовата система. Моля да не се бърка! Именно затова им се налага да преминат пътя от немощта чрез потене към здраве.

Обичам да стоя по-дълго под душа. Това вредно ли е?

Знаете ли, че при активна трудова дейност човек губи през кожата 25% вода?! Ако водата напуска организма през порите на кожата, значи при определени обстоятелства има начин през същите тези пори да навлиза вода. Тоест кожата може да пие! Аз се приучих към водни процедури. Обичам студен душ, контрастен душ, вана (със студена вода), особено след сън и след натоварване, сауна или парна баня. Случва се в санаториуми и балнеокурорти да прекарвам много време (не задължително след физически упражнения) в басейн или хидромасажна вана. Не обичам особено джакузито. Считам го вредно за тазовите органи. Ако обаче горящата (бълбукаща и кипяща) вана се завърши със студена (максимално), тогава може да се избегне венозният и лимфен застой в тазовите органи, породен от дългия престой в горещата вода, избягвайки по този начин болестите на „застоя“ - простатит при мъжете и възпаление на яйчниците при жените.

Която и да е водна, топла процедура - душ, вана, баня, сауна, трябва да завършва със студена процедура на същите тези душ, вана, баня, дупка в леда на водоем. Ако имате възможност да не се обтривате с кърпа, то възползвайте се! Ако човекът, провеждащ водни процедури, бърза, нека се обтрива с груба кърпа. След това е задължителен крем за тяло, който да омекоти сухата кожа. Болести като артрит, артроза, болест на Бехтерев, остехондроза на гръбнака, ревматоиден артрит, просто се нуждаят от всички гореспоменати процедури, особено от режима на водопиене.

* Общият обем кръв, циркулираща по съдовете на човека, съставлява 5,2 литра и наполовина е съставена от вода. За нормалното функциониране на кръвоносната система ежедневно е нужно да постъпват поне 2,5 литра свежа вода. Заниженото количество вода в кръвта води до повишаване на нейния вискозитет, създава риск от тромбози и даже запушване на съдовете. Освен това водата съставлява около 80% от ставните кухини и недостатъчността й води до артрози и остеопорози. Количеството вода в организма влияе и на усвояването и транспортирането на храната по стомашно-чревния тракт. Недостигът на вода предизвиква запек и хемороиди. С други думи, човек трябва да приема не по-малко от три литра вода дневно.

Из: „1000 отговора на въпроса - как да си върнем здравето?“, Сергей Бубновски, ИК „Жануа 98“, 2016 г.
Снимка: vk.com