За водата като храна и природен лечител, съгласно изпитаната Система на здравето (Nishi Shiki, 1927) на японския инженер и учител по айкидо Кацудо Ниши (1884-1959).

Оздравяване с вода

Най-важните Енергии на Живота са Водата, Огънят, Земята и Въздуха – нашите главни лечители, нашите лекари, които могат да ни окажат несравнима помощ – помощ от самата Природа. Очистващите способности на водата са заложени в нейната природа. Хората от древността са използвали водата в различни духовни и религиозни церемонии и ритуали. Водата отдавна е свързана с някаква тайна на човешкото битие. В цял свят има легенди основани на вярата в това, че водата дава живот, младост, мъдрост и безсмъртие. Древните египтяни смятали водата за място на раждане на боговете. Индусите вярват, че водата е началото и края на всичко на Земята. За жителите на Месопотамия водата служела като неизчерпаем източник на човешка мъдрост. В множество култури даже се развивал своеобразен култ към водата.

В християнската традиция водата е главен компонент от ритуала на кръщението. Йоан Кръстител потопил във водата Иисус и след това той излязъл от нея възроден, преобразен – християните продължават традицията на кръщението и досега.

В първобитните култури водата често се използвала за церемонии по изцелението. Индианците чероки слагали ранения човек във вода, позволявайки на течението на ручея или реката да измие тялото. Те вярвали, че водата успокоява духа на ранения и отмива раните от тялото.

Водата както никое друго вещество ни свързва с целия свят, с цялата Природа. Та нали водата, която пием и водата, която тече по нашето тяло, е същата тази вода, която тече в реките, която лежи замразена в снежните шапки на планините. Това е тази вода, която е в планинските потоци и пада в морето. Това е водата, събрала се в облака над земята падаща с дъжда. Водата в самата Природа е създадена за очистване, обновление и възраждане. Тя лекува, подмладява и очиства.

Водата както нищо друго ни позволява да усетим своето единство с Природата. За целта трябва само да се вслушате в себе си, в своя организъм, да си представите как разнообразните течности текат и се преместват в нашето тяло. Почувствайте влажността на своя организъм, влажността на кожата, устата, очите... Сега изпийте чаша вода, като се опитате да усетите как тялото на всяка клетка попива водата, как водата се разтваря в тялото като ни подхранва и очиства. А сега си представете тази вода, която се носи с планинските потоци направо в морето. Представете си, че това е тази вода, която тече вътре в нашето тяло. Почувствайте се единни, притежаващи обща природа с езерата, реките на целия свят, повърхността на всички морета и океани. .. Представете си капчиците роса и дъжд и мощния планински поток.... Всичко това е част от Природата и човекът е част от Природата, с която е единен и неделим.

Нищо живо не може да мине без вода. Човешкият организъм е 70% вода. Водата влиза в състава на вътреклетъчни и междуклетъчни течности – кръв, лимфа, стомашен сок, гръбначно мозъчна течност, течната среда на очите и ушите, ставни и околоставни течности. Водната среда е естествена за човека, а всичко естествено за човека, дадено му от Природата, става за него най-добрият лекар и начин за възвръщане на здравето.

Водата е храна

Организмът в голяма степен се състои от вода и там тази вода не е в неподвижно състояние. Постоянно се извършва водообмен. Водата излиза под формата на пот, изпарения през кожата и белите дробове, чрез пикочния мехур и правото черво. Човешкият организъм отделя средно 3,5 литра вода в денонощието. Естествено тези загуби трябва да бъдат запълнени. За денонощие трябва да приемате толкова течности, колкото сте отделили. Ако това количество не се компенсира, отпадъците се натрупват в клетките и съдовете, кръвта става лепкава и възникват болести.

Необходимостта от употребата на повече вода е Закон на Живота, Закон на Природата, който не бива да се нарушава.

Като правило медицината разглежда човешкия организъм като съвкупност от отделни като че ли сухи и твърди органи, което в реалността не съществува и съвсем не взема под внимание наличието на свързваща течна среда на организма. Такъв подход изобщо не съответства на физиологичната реалност.

Нито един жизнен процес в организма не може да мине без вода. Клетката на организма, която губи течност, просто умира и престава да живее. За дейността на организма са нужни над 5 литра кръв. Това количество и необходимия състав на кръвта не могат да се поддържат при недостиг на вода. Даже белите дробове не биха могли да дишат, ако повърхността им не е овлажнена.

Храната не може да се усвоява без вода. Слюнката и стомашния сок се състоят 90% от вода. Именно с помощта на водата се извършва разлагане на храната, превръщането й в необходимите на организма вещества, които попадат в кръвта и се разнасят по всички органи тъкани, като ги подхранват.

Разтворимите отпадъци се изнасят от организма също така с помощта на водата. За да се очиства организмът както трябва от отпадъците, трябва да пиете много вода – тя буквално промива организма и всяка негова клетка.

Плазмата на кръвта на 80% се състои от вода и именно това й позволява свободно да циркулира по тялото. Водата в човешкия организъм му позволява да не се прегрява, да запазва температурата на тялото на ниво 36,6 градуса С.  Водата влиза в състава на смазките в организма, които позволяват на органите да не се трият един в друг, а на костите и ставите – да се движат свободно и плавно. Без тази смазка ние не бихме могли да си сгъваме коленете или лактите. Тонусът на мускулите не може да се поддържа без вода. Организмът започва да протестира, когато не му достига вода. Появява се жажда, намалява количеството слюнка, пресъхват слизестите обвивки. Има и други симптоми: главоболие, неспособност да се съсредоточите, разстройство на храносмилането. Всички тези неприятни усещания сигнализират: на организма спешно му е необходима вода. Водата може да постъпи в организма както в чист вид, така и в състава на продукти съдържащи вода – преди всичко в плодове и зеленчуци.

Основното правило за употреба на вода: трябва да я пиете в прекъсванията между две хранения и в никакъв случай - по време на и не веднага след хранене. На ден трябва да изпивате три литра вода. Ако не чувствате особен глад можете да замените водата с прием на храна. Трябва да помните, че водата също е храна – тя действително е необходим продукт на храненето.

Водата е природен лечител

Най-добра за пиене е природната несварена вода. Само в такава вода е запазена Енергията на Живота. Варената вода е мъртва, в нея няма енергията на Живота. Живото може да се лекува само с живо – затова мъртвата варена вода няма да помогне за изцелението. Ако е невъзможно да очистите несварената вода и имате съмнения в нейните качества, можете да добавите на 1 чаша вода 1 капка йод или 1 чаена лъжичка ябълков оцет или лимонов сок. В такава среда микроорганизми не могат да живеят.

Особено внимание обърнах веднъж на това, че огромна важност има състава на водата, а именно: наличието в нея на важни природни елементи и особено - соли на магнезий. Изследванията показаха, че в районите, където почвата е богата на магнезий има много по-малко хора, боледуващи от рак. Магнезият не само предотвратява и лекува рака, но и благотворно влияе на мускулите, нервите и съдовете.

Ако във водата и храната не достигат соли на магнезий, човек не може да бъде здрав. Той облекчава хода на жизнените процеси, а недостигът му ги спира. При недостиг на този елемент в организма започва световъртеж, може да се появи мъгла пред очите, пада косата и се чупят ноктите, започва сърцебиене, спазми и гърчове. Страхове, безпокойство, необяснима тревога – всичко това често бива предизвикано от недостиг на магнезий. Ако изцяло лишите организма от него, много скоро ще се развие левкимия.

При болести на съдовете, при мастни отлагания в съдовете на вода обогатена с магнезий е просто незаменима. За да бъдат съдовете способни да се разширяват, а не само да се свиват, е необходим магнезий. Затова наличието на магнезий във водата означава понижаване на риска от болести на съдовете и сърцето. В сварена вода солите на магнезий се видоизменят и не са полезни. Затова трябва да пиете вода природна, а най-добре – минерална, обогатена с магнезий.

Започнете да пиете вода още от сутринта – веднага след събуждане. Отначало трябва да изплакнете гърлото си, след това – зъбите, след това изпийте чаша вода. Не трябва да закусвате непосредствено след това – изчакайте 15-20 минути. След това пийте вода между приемите на храна в количество до 3 литра дневно. Непосредствено преди сън не трябва да пиете вода – последният прием на вода трябва да бъде както и приема на храна – до 19 часа вечерта.

Защо не трябва да пиете вода едновременно с приема на храна или веднага след това? Защото храната постъпваща в стомаха трябва да бъде навлажнена само със слюнка и с нищо друго. Навикът да пиете вода произтича от бързането и от това, че човекът го мързи да дъвче, затова пие - за да прекара по-бързо храната, вместо да я сдъвче до желеобразно състояние и да създаде условия за свободното й преминаване в стомаха.

Но какво става в стомаха, когато там попадне такава смесица от храна и течност? Преди всичко тази храна се оказва необработена алкалност в слюнката, а значи – тя не е готова за преработка. Освен това водата разрежда стомашния сок, тоест храната не може да бъде обработена с достатъчно киселини налични в стомашния сок. Разреденият стомашен сок не може да преработи нищо. И се получава така, че храната не е обработена нито със слюнка, нито със стомашен сок, не може да бъде преработена и усвоена, тоест организмът няма да получи от храната необходимите му вещества, а вместо това храната ще се разлага, гние и се разнася по кръвта, а значи и по целия организъм във вид на отрови.

Да се пие по време на хранене значи постоянно да отравяте самия себе си. Същото става, когато човек пие веднага след хранене или когато яде супи или бульони.

Кога може да се пие вода?

За обработка на водата на стомаха му са необходими 15-20 минути. За това време водата се разпада на молекули и през стените на стомаха попада непосредствено в междуклетъчното пространство, започвайки от там своето очистващо въздействие. Храната може да се вкарва в стомаха, едва когато там няма вода – значи 15-20 минути след изпиването на водата можете да се храните. Когато се храните, сдъвквайте храната така, че тя да стане максимално течна и лесно да протича през хранопровода. След хранене, докато тече процесът на преработка на храната, също не трябва да пиете вода. За преработка на белтъците са нужни 1,5-2 часа, за преработка на въглеводородите – 20 минути. Следователно можете да пиете вода едва 1,5-2 часа след хранене.

Този, който наблюдава природата знае, че нито едно животно не пие вода по време на или веднага след хранене. След хранене животното ляга и почива като храносмила изяденото и едва след това отива на водопой. Това е естествен закон на природата. Ако започне да го следва, човекът ще почувства, че да пие вода по време на или непосредствено след хранене е лош навик, защото истинска жажда в това време няма и не може да има. Истинската жажда се появява, както е предвидено от природата – едва след 1,5-2 часа след хранене.

Избрано от: „Оздравяване на съдовете и кръвта“, Кацудзо Ниши, изд. Паритет, 2010
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org