„Глогът помага на хора, които страдат от късогледство, сокът от моркови отлично подхранва цялата зрителна система и е най-богатият източник на витамин А.“

(Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh)

Хранителни продукти, полезни за очите

Според статистиката през последните 15 години хората на възраст 20-35 години страдат от късогледство (миопия) два пъти по-често. Учените го отдават на голямото натоварване на зрението, а също и на нерационалното хранене. Голямото количество въглехидрати повишава нивото на инсулина, които чрез кръвта стимулира очните и всички други тъкани. При жителите на тихоокеанските острови, които се хранят основно с риба, плодове и зеленчуци - късогледството практически не се среща.

При всички очни болести са полезни:

Морковите, сладките картофи, зелените зеленчуци за снабдяване на организма с бета-каротин.

• Плодове и зеленчуци с витамин С.

Морски продукти и пшенични кълнове за снабдяване с цинк.

• Постно месо, пилешко, риба, черен дроб, ядки, сурови растителни изделия, семки и зелени зеленчуци, съдържащи витамини от група В, които влияят на клетките на ретината и на центровете в главния мозък, отговорни за зрителните възприятия.

• Растителни масла, авокадо, млечнокисели продукти, краве масло, облепиха, спанак, яйца за осигуряване на витамин Е.

Мед, банани, печени картофи, растителни масла за осигуряване на калий, който подпомага снабдяването на кръвоносните съдове на очите с кислород.

Ключът за решаване на много проблеми, свързани със зрението, е витамин А. С недостига на този витамин най-често се обяснява загубата на зрението при хора до 21-годишна възраст. Първи признак на такова витаминно гладуване е кокошата (нощната) слепота - неспособност на очите да се адаптират към слабо осветление. Това е особеност на зрението, при която човек започва нощем да вижда неясно или никак, понякога и със загуба на ориентация. Освен това болният не различава добре всички цветове, особено синия. Заболяването може да бъде следствие от глад, малокръвие, понякога при бременност; главно от недостиг на витамин А в храната. За излекуване е необходимо усилено хранене и носене на тъмни очила. Задължително трябва да се взема рибено масло три пъти на ден, да се яде черен дроб във всякакъв вид - варен, пържен, печен, и въобще усилено да се употребяват продукти, които съдържат много витамин А (пресни домати, сметана, яйца, спанак, салати, лющено просо). След едномесечна диета от супа с прясна коприва зрението се подобрява с 2,5 %.

Бета-каротинът, който организмът преработва на витамин А, се съдържа в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци (кайсии, манго, пъпеши, моркови, сладки картофи, домати), а също в зелените зеленчуци - спанак, зеле, тиквички, марули, зелен грах, зелен лук, а също и в рибеното масло, изварата, черния дроб.

Глаукомата е свързана с недостиг на тиамин (витамин В1) и витамин А в организма. Източници на тиамин са нетлъстото и птичето месо, ядките и бобовите растения, както и растителните натурални изделия; на витамин А - черен дроб и яйца, а също оранжевите плодове и зеленчуци, които съдържат бета-каротин. Увреждането на части от ретината, на нейното жълто петно, е основна причина за загуба на зрението при възрастните хора. Един от основните рискови фактори - продължителното въздействие на ярка светлина - води до мисълта, че свободните радикали повреждат ретината. А като се знае, че главните средства за борба със свободните радикали са витамин Е и бета-каротинът, в храната трябва да има продукти, богати на тези вещества. Изследванията са показали, че степента на нарушение на функциите е толкова по-малка, колкото е по-голямо потреблението на зеленчуци, богати на бета-каротин. Учените предполагат, че лутеинът и зеаксантинът - две вещества, сродни на бета-каротина, - се натрупват в ретината. Те правят очите по-неуязвими. Смята се, че витамините и минералните вещества могат да помогнат да се спре процесът на разрушаване на жълтото петно на ретината. При недостиг на витамин С страдат мускулите, които управляват движението на очите, и тези, които променят формата на очната леща. Аскорбиновата киселина се съдържа в плодовете на шипката, цитрусите, лука, доматите, спанака, ябълките, картофите, киселото зеле, гроздето.

~ Гроздето запазва остротата на зрението

Учени от фордамския университет (Ню Йорк) публикуваха изследвания и сензационни изводи за ползите от гроздето за възрастните хора. Според тях гроздето може да предотврати развитието на слепота с напредване на възрастта. В много случаи причината за загуба на зрението при възрастните хора е възрастовата макуларна дегенерация. Това е една от най-малко изучените и в същото време една от най-разпространените болести. Това е дегенеративно заболяване на ретината, при което е нарушена функцията на централното зрение. Названието произлиза от две думи: „макула“ - петно и „дегенерация“ (дистрофия) - нарушаване на храненето. Хората с тази болест са милиони по целия свят. Жените по-често страдат от възрастова макуларна дегенерация. Учените смятат, че гроздето може да предотврати развитието на болестта. Отдавна е известно, че гроздето има антиоксидантни свойства, с които безусловно се обяснява този лечебен ефект. Учените са изяснили как влияе на зрението богатата на антиоксиданти храна с помощта на мишките. Гризачите били разделени на три групи с различна диета. Първата група - на гроздова диета, втората - на лутеинова (лутеинът е природен пигмент от групата на хидроксилираните каротеноиди), третата - на всекидневна храна. От резултатите на експеримента бил направен извод, че най-добре защитена от окислителните увреждания била ретината на мишките на гроздова диета. Лутеиновата диета също се оказала ефективна, но значително отстъпвала на гроздовата. Според мнението на ръководителката на изследването Силвия Финеман употребата на грозде дори и само в млада възраст подпомага запазването остротата на зрението до старост. Тя твърди, че причината за загуба на зрението са окислителните увреждания.

От писмо на пациентка. „Имам силно късогледство. Очите ми сълзяха. Особено ме дразнеше това, че не можех да разглеждам продуктите на витрините в магазина. Започнах да се лекувам с гроздов сок. Внимателно измивах сладкото грозде, свалях обвивката и триех долния клепач с плода. По този начин очите се подхранваха със сока. Зрението ми се подобри. След това започнах да промивам очите с утринна урина по два пъти на ден. Сълзенето престана, зрението вече не ме дразни.“

Смята се, че катарактата е резултат от окислителни процеси в очната леща. Затова витамин С се разглежда като средство за защита от този вид поражения. А резултати от други изследвания показват, че рибофлавинът, който се съдържа в млякото, маята и изделията от сурови зеленчуци също могат да предложат известна защита от катаракта. Способността на окото да усвоява монозахарида, наречен галактоза, намалява с възрастта. Това изменение в съчетание с високото ниво на галактоза в кръвта, така наречената галактоземия, може да стане причина за образуване на катаракта. При болните от диабет може да се появи оток на ретината и най-ужасната болест е ретинопатията - поражение на очното дъно. Това често е причина за намаляване, а понякога и за загуба на зрението. Известно е, че витамин С има защитно действие, което отчасти неутрализира проявите на диабета. Следователно допълнителното количество витамин С е доста полезно в този случай.

Две-три порции тлъста риба през седмицата са достатъчни за осигуряване на омега-3 мастна киселина, която защитава зрението от влошаване.

Сокът от моркови отлично подхранва цялата зрителна система. Той е най-богатият източник на витамин А. Бързо и добре се усвоява. Сок можете да пиете когато поискате, но два пъти в годината трябва да го вземате като лекарство - по половин чаша всяка сутрин в продължение на един месец. Освен това морковеният сок укрепва и нервната система, лекува ракови заболявания в начален стадий и е способен да ободри целия организъм. През сезоните, когато морковите са повехнали и вече са непригодни за сокове, пийте отвара. Може и да правите зеленчукови супи основно от моркови. Не забравяйте, че задушените моркови, салатите и сокът трябва да се приемат със сметана или растително масло, защото каротинът е разтворим в мазнини. Има такава шега: „Морковите безусловно са много полезни за очите. Някога виждали ли сте заек с очила?“ Лекарите често препоръчват да пиете морковения сок смесен наполовина с ябълков.

При заболявания на очите и зрителния нерв, язви по роговата обвивка на очите, катаракта и конюнктивит сокът от магданоз има добър лечебен ефект. Това е един от най-силно действащите сокове, затова не бива да се пие повече от 30-40 мл на ден. Еднократната доза не трябва да надвишава една супена лъжица. Сокът от магданоз е най-добре да се разрежда с вода или друг зеленчуков сок. Изключително полезен е смесен с морковен сок. Елементите в сока от магданоз са в такова съчетание, че подпомагат укрепването на кръвоносните съдове.

Сокът от цвекло отлично „освежава“ очите, пречиства кръвта и целия организъм. Може да добавяте 2 супени лъжици към сместа от сок от моркови и магданоз.

Положително въздействие на кръвоносните съдове на очите оказват кайсиите във всякакъв вид: пресни плодове, сок, сушени - със и без костилки.

Летният плод, който влияе добре на зрението, е черната боровинка. През сезона е полезно да консумирате не по-малко от 10 чаши. Плодовете запазват уникалните си свойства и при студено консервиране. В Европа и САЩ черната боровинка се смята за едно от най-активните лекарства. Влияе прекрасно на циркулацията на кръвта, която при забавяне води до отслабване на зрението. През Втората световна война пилотите на британските ВВС задължително са получавали конфитюр от черни боровинки за подобряване на зрението. Този плод подобрява зрителната адаптация при здрач и намалява умората на очите при четене, работа на компютър, въздействие на ярка светлина. Освен това е богат на антиоксиданти и подобрява кръвоснабдяването на ретината. Дори официалната медицина признава, че черната боровинка е съкровищница от витамини, микроелементи, антиоксиданти и фитонциди. Това е прекрасно лечебно-профилактично средство за целия организъм. Учените са доказали, че процесът на стареене е свързан с окислителните процеси, които могат да бъдат забавени от антиоксиданти. Влиянието на стреса, който може да бъде причина за влошаване на зрението, също отслабва с помощта на компонентите, които се съдържат в този плод. Употребата на черната боровинка намалява нивото на захарта в кръвта и стимулира работата на панкреаса, като по този начин се намалява вероятността от развитие на диабетна ретинопатия.

Зеленият чай съдържа вещества с мощни антиоксидантни свойства. Те могат да се противопоставят на глаукомата. Непременно пийте шипков чай - по съдържание на витамин С той няма конкуренция. Всекидневната употреба осигурява здравина и еластичност на кръвоносните съдове.

Глогът помага на хора, които страдат от късогледство. Той е богат на аскорбинова киселина и каротин. Смлени сушени плодове от глог, смесени с мед, може да се ядат като сладко. Сушените плодове и листа може да се варят вместо чай.

Тиквата е богата на каротин, необходим при отслабване на очите. Задължително е тиквата да се добавя без ограничения в салати, супи, пюрета.

Избрано от: „Зрението основа на живота“, Иван Неумивакин, изд. Жануа 98
Картина: Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh; chinaoilpaintinggallery