„Миглите допълват изгледа на лицето. Чрез тях именно се изразява свенливостта, скромността, срамежливостта; те придават особена прелест на погледа.“

Какви грижи да полагаме за очите, веждите и миглите? Черпим изпитани рецепти от народната козметика на лечителя Петър Димков (1886 ~ 1981).

(„Селски моми“ II, Владимир Димитров-Майстора)

~ Очите

Очите, украсени с умерено гъсти вежди и засенчени с умерено дълги мигли, придават привлекателен вид на лицето. Те са огледало на душата и здравето ни. Очи без всякаква изразителност са мъртви. Те отблъскват. Затова научете очите си да говорят. Нека те кажат всичко, което устата не може да произнесе. Мъката или радостта да се отразяват в очите ви.

Обикновено малко грижи се полагат за запазване на хубостта и блясъка на очите. Силна светлина, много четене, бдение нощно време, отворен прозорец в автомобила или влака са чести причини за заболявания на очите.

Когато очите са здрави, се мият сутрин и вечер с прясна стайна вода. Когато обаче очите са възпалени, добре е да се мият с хладък чай от лайка или още по-добре - с руски чай.

Когато очите са уморени и без блясък, народната козметика препоръчва да се прави студен компрес, който се държи в продължение на 5 минути, или студена солена баня на очите: взема се 1 л студена (20°С) вода, в която се сипва 1 лъжица готварска сол, и лицето се потапя няколко пъти във водата с отворени очи. След това се прави баня на очите с хладък руски чай (1/4 чаена лъжичка се запарва със 100 г вряща вода, кисне захлупено 20-30 минути и се прецежда). Банята се прави в специално предназначени ванички в продължение на 1/2 минута.

Когато очите са зачервени от вятър, пушек и др., се прави солена баня, както е казано по-горе, а в по-тежки случаи - препоръчаното при очните заболявания.

Сълзенето на очите се дължи на запушване на слъзните канали, които отвеждат сълзите в носа. Лечението се провежда, както е описано при очните заболявания.

Сенки под очите се появяват обикновено при слаби, малокръвни, изтощени хора или при някои заболявания, в оздравителния период, при безсъние и др. Лечението се провежда според причината, която ги предизвиква.

~ Веждите и тяхното значение

Нищо не допълня така добре изражението на лицето, както красивите, гъсти и немного големи вежди. Веждите могат да станат по-гъсти, като вечер преди лягане внимателно се дърпат и след това се намазват с пепел от дъбова кора, която предварително е смесена с равни части глицерин и розова вода.

Освен това веждите и клепките се четкат поне веднъж на ден, и то доста продължително, с четка за зъби (която се употребява лично), за да им се придаде естествена лъскавина. Тези елементарни грижи позволяват да се поддържа естественият свеж вид на лицето.

Значението на веждите е да предпазват очите от стичане на пот от предната и горната част на главата и челото в тях. С това те ги предпазват и от праха, полепен по тези части. Веждите се подсилват най-добре, като се прокара по тях 2-3 пъти изострен въглен от кавак, липа или лешник, а най-фини сенки се добиват от въглена на зърнастеца (франгула).

Скубането на веждите е лош, нехигиеничен и опасен навик. То често пъти носи опасни последици. По кожата на човека има много микроби, които при скубане на космите попадат в луковичките на косъма и инфектират мястото, като могат да образуват абсцес, червен вятър и други възпалителни процеси на кожата. Инфектираното място се зачервява, подува се леко, после подутостта напредва, болката става непоносима. Целият клепач отича и затваря окото. Понякога заболява целият организъм - с висока температура, треска, тръпки, което може да завърши зле. Когато гнойникът се пробие сам или се разреже от лекар, изтича изобилна жълтеникава или зеленикава миризлива гнойна материя. Често пъти като последствие на мястото остава грозен белег, който обезобразява клепача завинаги.

~ Миглите

Миглите на клепачите допълват изгледа на лицето. Чрез тях именно се изразява свенливостта, скромността, срамежливостта; те придават особена прелест на погледа. Поетите сравняват миглите на богиня Венера с поле, покрито с цветя, т. е. с всичко най-грациозно в природата.

За порастване на миглите народната медицина препоръчва всеки четвърти месец от годината една пета от дължината на миглите да се подрязва с криви ножички.

Ако клепките са окапали поради някое заболяване, едновременно с лечението на заболяването всяка вечер на лицето да се прави парна баня с чай от лайка (5-10 минути), сухо изтриване, намазване на корените на миглите с чисто бадемово масло, с чист маслинен зехтин или пък с претопена гъша мас. Отгоре се поставя компрес от марличка, напълнена с 1 чаена лъжичка прясна несолена и неизстискана млечна извара, върху нея се поставя малко памук и леко се бинтова. Спи се така. Това важи и за редки и къси мигли. Освен това добре е да се ядат повече плодове и зеленчуци.

Из: „Българска народна медицина“ Том 1: Природолечение и природосъобразен живот“, Петър Димков, Изд. „Астрала“, 2001 г.
Картина: „Селски моми“ II, Владимир Димитров-Майстора