„Множествената склероза ти казва: дай си правото да бъдеш зависим на равнище обич, преди да станеш напълно зависим поради болестта си.“

За емоционалните, физически, умствени и духовни послания на множествената склероза и етапите на прошката, без която няма пълно изцеление.

Физическо блокиране

Склерозата представлява втвърдяване на орган или тъкан. Множествената склероза се характеризира с наличието на множество увреждания, пръснати из цялата нервна система.

Емоционално блокиране

Човекът, засегнат от множествена склероза, е от хората, които искат да се „втвърдят“, за да не страдат в определени ситуации. Той губи цялата си гъвкавост, което му пречи да се приспособи към някого или към някаква ситуация. Струва му се, че някой си играе с нервите му и у него се поражда вътрешен бунт срещу този човек. Минава границите си и напълно изоставя всичко, вече не знае на коя страна да тръгне. За склерозиралия човек се казва още, че е вдървен, че не се развива. Иска му се някой да се нагърби с него, но се насилва да не изглежда зависим, защото не иска да признае зависимостта си. Това е типът човек, който би искал всичко да е съвършено, и който иска много от себе си. Иска да се хареса на всяка цена. Тъй като не може сам да успее да задоволи този нереалистичен идеал, като се превръща в инвалид, този човек си дава извинение за това, че няма съвършения живот, който иска. Също така му е много трудно да приеме, че другите, които се стараят много по-малко от него, имат повече от него.

Умствено блокиране

Колкото по-тежко е заболяването, толкова по-спешно и важно е посланието, което твоето тяло ти изпраща. То ти казва да позволиш на естествената си мекота да се прояви и да престанеш да се втвърдяваш, сиреч да бъдеш твърд към себе си и мислите ти към другите да са твърди. Дай си правото да бъдеш зависим на равнище обич, преди да станеш напълно зависим поради болестта си.

Отпусни се, не е необходимо повече да изискваш толкова много от себе си. Препоръчвам ти добре да погледнеш идеала за човек, който се опитваш да достигнеш, и да проумееш, че този идеал надхвърля границите ти. Няма защо да доказваш каквото и да било на когото и да било. Няма защо повече да таиш в себе си този силен страх, че няма да те харесат, който ти пречи да бъдеш себе си. Освен това такова поведение ти пречи да се развиваш какао сърцето ти го желае.

Възможно е също така да си бил до такава степен разочарован от родителя си от същия пол, че сега правиш всичко, за да не бъдеш като него или нея, ефектът от което е, че искаш прекалено много от себе си. Приемането и прошката (най-вече към себе си за това, че толкова много си осъждал този родител) могат да имат особено благотворен ефект за оздравяването ти. Виж етапите на прошката.

Духовно блокиране и заключение

За да разбереш духовното блокиране, което ти пречи да отговориш на важна потребност в своя ЖИВОТ, трябва да използваш препоръчаните в тази книга въпроси. Отговорите им ще доизяснят действителната причина за твоя физически проблем.

***

За да изясниш още по-добре причината за своя проблем, задай си следните въпроси:

1. Физическо блокиране

„Кои определения най-добре могат да опишат това, което изпитвам физически и психически?“ Отговорът представлява това, което преживяваш по отношение на човека или ситуацията, която отприщва болката.

2. Емоционално блокиране

а) „На какво в живота ми пречи това неразположение!“ Отговорите на този въпрос представляват блокираното желание или желания.

б) След това: твоят отговор на предишния въпрос какво пи пречи да БЪДЕШ в своя живот.

3. Умствено блокиране

„Ако обикновено в моя живот си позволявах да бъда... (повтаряш отговора на предишния въпрос), какво неприятно или неприемливо би могло да ми се случи И как ще се преценя или как другите ще ме преценят?“ Отговорът на последния въпрос съответства на неблаготворната представа, която блокира твоето желание или желания, и пречи твоите нужди да бъдат задоволени, като по този начин създава физическия проблем.

4. Духовно блокиране

Отговорът на въпрос 2б ти показва основателна нужда на твоето СЪЩЕСТВО и тази нужда е блокирана от представата, която току-що откри.

Заключение

Оздравяване не може да има до момента, в който не простиш на себе си. Единствен този етап има силата да промени не само любовта ни към себе си, но в същото време и сърцето и кръвта в нашето физическо тяло. Тази нова кръв, придобила нова енергия от притока на преоткритата любов, е като балсам, който се движи в цялото тяло - тя има мощта да преобразува и отново да направи хармонични клетките на тялото но пътя си. Дори ако с ума си се затрудняваш да го проумееш, какво имаш да губиш, ако опиташ?

Ето етапите на истинската прошка, които бяха опитани от хиляди хора и резултатите бяха необикновени:

1) Определи емоциите си (често те са повече от една)

Осъзнай обвинението, което отправяш към себе си или към някого другиго, и какво те кара да преживяваш това.

2) Поеми своята отговорност

Да бъдеш отговорен, това означава да признаеш, че винаги имаш избор да реагираш с любов или със страх. От какво се страхуваш за себе си? Разбери освен това че се страхуваш да не се обвиниш за същото нещо.

3) Приеми другия и се отпусни

За да успееш да се отпуснеш и да приемеш другия, постави се на негово място и почувствай неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо, за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?

4) Прости си

Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да реагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно.

5) Изпитай желание да изразиш прошката

Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос - ти споделяш с него, че си го критикувал, съдил или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.

6) Виж съответния човек

Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил. (Спомени, че си му простил, само ако той те попита.) Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.

7) Направи връзка с миналото

Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представляваш авторитет за теб: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т. н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек (фигурата на авторитета). Когато преживяната емоция е насочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7.

Избрано от: „Твоето тяло казва „Обичай се!“, Лиз Бурбо, изд. „Ентусиаст“, 2021 г.
Снимка: Lise Bourbeau