„Пилешката супа - традиционен домашен лек за редица неразположения, всъщност има научна обосновка: богатият на глутамин костен бульон е важен енергиен източник за имунните клетки.“ 

(Asleep, 1900, by Carl Holsoe)

~ Какво да правите, когато се разболеете

Освен ако не живеете в пълна стерилна изолация, неизбежно ще се срещнете с микроби. С много. И все някога един от тях ще ви разболее. В тази глава ще откриете всичко, което трябва да знаете, за да се справите по естествен път с леките симптоми, които ще усетите, когато тялото увеличи имунния си отговор (нещо, за което сте го подготвили грижливо) на обичайните инфекциозни атаки, и за да помогнете на организма да се защити бързо и мощно, така че да се оправите за нула време и да се върнете към нормалния живот. Това са изпитани и надеждни инструменти, с чиято помощ ще елиминирате леките симптоми и ще дадете рамо на имунната система срещу нашественика. Но помнете, че ако симптомите се обострят или продължат по-дълго, непременно трябва да се обърнете към лекар.

~ Първото и основно - за всички видове неразположения

Заслужава си да повторим съвета на мама: подходящата почивка ще предостави на имунната система пространството и енергията, за да можете скоро да се почувствате по-добре. Особено ако ви „кърши“ или ви побиват тръпки, и, разбира се, ако имате температура, най-вероятно сте заразени.

Сънят е това, за което тялото ви жадува, когато е болно. И ако си дадете почивка, когато забележите първите признаци на запушен нос или драскане в гърлото, ще помогнете на имунната система да се пребори по-ефективно.

Второто най-важно нещо след съня е какво ядете и пиете. Всички препоръки в тази глава се основават на предположението, че се ръководите от принципите на Хранителния режим за имунна устойчивост, макар след всеки вид болест да са направени някои уточнения. Поемането на обилно количество течности е още по-наложително, когато сте болни, тъй като заради треската, диарията или повръщането опасността да се обезводните е по-голяма. Ще помогне също да продължите да ядете здравословни, стимулиращи имунитета храни. Например пилешката супа – традиционен домашен лек за редица неразположения, всъщност има научна обосновка: богатият на глутамин костен бульон е важен енергиен източник за имунните клетки. Зеленчуците подхранват микробиома и заедно с лесно смилаемото (вряло дълго време) пиле осигуряват качествени нутриенти на имунната система.

А ароматните пари нежно овлажняват лигавичните мембрани, облекчавайки запушения нос. Мисля, че това е достатъчно ясно.

За наша радост, има убедителни научни доказателства за ползата от много нутриенти и растителни добавки, които – наред с храната, смекчават симптомите и съкращават продължителността на редица инфекции. Важно е да знаете, че колкото по-рано вземете мерки, толкова по-добър резултат ще постигнете. Затова се научете да се вслушвате в тялото си и да обръщате внимание на първите признаци и симптоми, които сигнализират, че нещо не е наред.

Сега нека видим какво да правим, когато ни нападне някоя от обичайните инфекции. Списъците във всяка от таблиците по-долу имат за цел да ви предоставят възможности за избор, а не да ви принудят да изпълните наведнъж всички предписания. Бъдете избирателни и сами решете какво да предприемете в зависимост от подръчните си средства или характера на неразположението.

~ Инфекции на дихателните пътища

Инфекциите на дихателните пътища включват кашлица, настинка, грип или синузит. Обикновено се характеризират със секрети в носните кухини, гърлото и/или белите дробове и са причинени от няколко различни вида вируси.

Техника: Как да си направите инхалация

Всеки има необходимите материали в дома си. Какво ви е нужно: току-що кипнала вода, средно голяма дълбока купа, етерично масло (по избор), пешкир или кухненска кърпа. Сипете врялата вода в купата заедно с 2–3 капки етерично масло. Покрийте главата си с кърпата и се наведете над купата. Дръжте я така, че лицето да улови горещите изпарения. Вдишвайте ги дълбоко. От време на време си издухвайте носа и пак се навеждайте над парата.

Техника: Как да приготвите билков чай със силата на лекарство

В кухненския шкаф е скрито истинско съкровище от природни лекове. За да превърнете обикновените билки и подправки в целебни чайове с лековити свойства, трябва само да владеете две прости техники. И с двете ще си приготвите чай, който може да се пие и топъл, и студен.

Запарване. Запарването на билките е най-подходящо за извличане на ценните вещества от листенцата и цветчетата. По този начин може да приготвите зелен, ментов или чай от лайка. Залейте билките с току-що кипнала вода и ги оставете да киснат 10–15 минути похлупени. След това прецедете течността (освен ако не използвате чай в пликчета).

Отвара. Билковата отвара е най-подходяща за чай, приготвен от семената, кората или корените на растението, както и от медицински гъби. Полезните съставки на тези растения са малко по-надълбоко, затова се извличат по-трудно. Направете отварата, като варите билките на слаб огън 20–30 минути, похлупени с капак, след което ги прецедете.

Ако приготвям смесен чай, при който някои съставки трябва да бъдат запарени, а други варени? Просто пригответе първо отварата, после добавете запарените билки и загасете котлона.

~ Овлажнител за въздух

През зимата, когато въздухът е студен, не може да се задържа много влага. Топлият въздух в помещенията и самолетните кабини също е прекалено сух. Това пресушава слузта, покриваща лигавиците, и осуетява ефективното очистване от отпадъци и микроби. Учени от Йейлския университет са доказали, че сухият въздух не позволява на бактериите да се отстраняват надеждно, пречи на клетките на кръвно-въздушната бариера да поправят щетите, нанесени от инфекцията, препятства сигналите за тревога на имунната система и намалява производството на антивирусния интерферон гама. Горещо ви препоръчвам да използвате овлажнител за въздух, ако средата ви е суха и особено ако синусите ви са задръстени със слуз. Целта е да поддържате влажност на въздуха от порядъка на 40–45%. (Не надвишавайте 55%, защото може да предизвикате растежа на плесени.) Любопитно е, че когато се намираме в среда с оптимална влажност, интервалите между два удара на сърцето се увеличават, което е признак за намаляване на стреса. По-малко стрес е благоприятен за имунната система, така че откъдето и да го погледнете – печелите!

От: „Имунна устойчивост“, Ромили Ходжес, изд. „Кибеа“, 2023 г.
Картина: Asleep, 1900, by Carl Holsoe; chinaoilpaintinggallery