Метрото като произведение на изкуството

1metro moskow

Един канадски архитект предпочел да бъде фотограф, David Burdeny, представя изящната красота на метростанциите в Санкт Петербург и Москва.
Страната, в която има традиция хората да се отдават на четене, докато се придвижват с влак, автобус или метро, е направила всичко възможно, обикновените спирки под земята да изглеждат величествено. Те приличат повече на театрални салони, библиотечни зали и дори храмове.

Дейвид е единственият в света фотограф, успял да склони властите и да получи разрешение да заснеме тези истински произведения на изкуството. За неговият проект е било необходимо, локациите да бъдат напълно свободни от пътуващи хора и мотриси. Подготовката на това амбициозно начинание отнема повече от година, а Дейвид се сдобива с мечтаното разрешение срещу наем на час. Времето, отредено за заснемане е след полунощ. Фотографът прави своите кадри в рамките на 2 седмици.
Ослепителната архитектура на двете метростанции ни връща в 1935-а година, когато проектите са дирижирани под командата на Сталин. Той нарежда на архитектите да създадат спиращи дъха структури, които да излъчват сияние. С овални форми, предизвикващи хората да поглеждат с възхищение нагоре, там където е светлината. Сталин решава, че това е неговият начин на превъплъщение, като Слънцето, което грее над всички простосмъртни.
С прекрасни високи тавани и грандиозни полилеи, които се отразяват в мраморните стени, метростанциите наистина се превръщат в изкуствени подземни слънца.

 1
Метростанция Таганская, Москва, 2015

2
Метростанция Електрозаводская, Москва, 2015

3
Метростанция Новолободская, Москва, 2014

4
Комсомолская, Москва, 2015

5
Киевская, Москва, 2015

6
Автово, Санкт Петербург, 2014

7
Сокол, Москва, 2015

8
Арбатская, Москва, 2015

Снимки ~ davidburdeny.com

6624 Преглеждания