„Рисувам не просто мили, сантиментални картинки, а се опитвам да изразя нещо, понятно за всички.“

Роденият в Москва Владимир Куш започва да рисува на 3-4 години, а на 7 вече посещава художествено училище, в което учениците се обучават сред пълна творческа свобода, място, където не се натрапва чуждо мнение или критика. Детската фантазията, оставена свободно да се осъществява, умее да създава невероятни творения и в това училище децата се насърчават да правят точно това. На 14 години, младият Куш започва да се увлича по сюрреализма и продължава образованието си в Московския художествен институт.

На 18 му се налага да отбие двегодишната си военна служба. След шест месечно пребиваване в пехотата, командирът му стига до извода, че за всички ще е по-добре, ако Куш започне да рисува монументални платна и изписва стените, като единственото условие е да присъстват военни мотиви, дори във фантастичните пейзажи. Младият художник продължава да рисува и сюрреалистични картини по онова време, но тях се налага да крие от началниците си. След казармата, продължава образованието си в института. По това време го канят да рисува портрети на сътрудници на Американското посолство, но това го прави подозрителен за КГБ и тази му дейност бързо бива прекратена. След няколко години Владимир емигрира в Съединените щати и понастоящем работи в своята собствена галерия на остров Мауи, Хаваите.

Владимир Куш разглежда сюжетът на художественото произведение като ключ или код, с чиято помощ може да се реши задача. Код, който трябва да е ясен и прозрачен, за да обхване същността на предмета. Произведенията му спокойно могат да се нарекат „картини за четене“. Наричат го „руския Салвадор Дали“, ясно си личи източникът му на вдъхновение. Специалистите го причисляват към сюрреалистичното направление в живописта, но самият художник определя своя стил, като "метафоричен реализъм":

„Моята цел е да отразя света в огледалото на метафорите. Метафорите не принадлежат само на езиковото общуване, могат да бъдат намерени навсякъде в нашето ежедневие. Те са насочени към чувствата и подсъзнанието на другия. Това дава пълна свобода на въображението, а то е това, което създава връзките между привидно различните неща.“

Картини: Владимир Куш