От любов към животните и изкуството

Миналата година актьорът Ален Делон обяви, че ще продаде на търг част от уникалната си колекция с бронзови скулптури на знаменития Рембранд Бугати. За изящните два леопарда, сътворени през 1913 г. от ръцете на италианския скулптор, се очакваше Christie's да обяви цена от 1 милион евро. Френският актьор винаги се е славел като страстен колекционер на антики и произведения на изкуството, с които в последните години реши постепенно да се раздели. „Натрупал съм „планини” от картини, оръжия, скулптури и коли. Предпочитам да оставя парите на децата си”, лаконичен бе Делон пред журналисти.

Именно от аукционна къща Christie's споделиха, че Делон винаги е бил верен поклонник на талантливия скулптор Рембранд Бугати, самоубил се на 31-годишна възраст.

Роден през 1884 г. в Милано, Рембранд е син на Карло Бугати – дизайнер на мебели Art Nouveau и майстор на бижута. Още от 10-годишни, той и по-големият му брат Еторе, работят при баща си, който вярва, че момчетата трябва да умеят да творят с ръцете си. Убеждение, което след години ще превърне Еторе в най-легендарния автомобилен конструктор и дизайнер, издигнал марката Bugatti до славни върхове. Рембранд обаче, се отказва от фамилния занаят и се посвещава на тихото си изкуство. Семейство Бугати има честта да споделя кръга на изтънчени творци, след които композиторите Джакомо Пучини и Руджеро Леокавало. Чичо и кръстник на Рембранд е художникът Джовани Сегантини, който избира това ярко име за своя малък племенник. Приятелят на фамилия Бугати, известният руски скулптор Паоло Трубецкой, първи запознава Рембранд с изкуството на моделирането и скулптирането.  През 1901 г. младият талант  представя първата си скулптура – група от 4 крави, наречена “Return to the Pasture”. Виждайки изяществото на това произведение, семейството насърчава желанието на сина си да изучава скулптура професионално. Обичта на Рембранд към животните изпъква в цялото му творчество и до края остава любима тема, а великолепни му диви котки са тези, които го правят прочут. През 1907-ма, Рембранд открива ново вдъхновение сред дивите животни на зоопарка в Антверпен. С безкрайно съзерцание и възхищение, скулпторът сътворява прочутата фигура на слона – една от многото в колекцията на Ален Делон.

Първата световна война започва през юли 1914 г. – всички животни от антверпенския зоопарк за избити, героите на Рембранд са мъртви, а той е съкрушен и безутешен. През август, скулпторът става доброволец-носач във военна болница на Червения кръст. В дълбока депресия и отчаяние, през декември той се връща при семейството си в Милано, но здравословното му състояние се влошава и той заболява от туберкулоза. През януари 1906 г, Ребранд пуска кранчето на газта в студиото си в Париж и се сбогува с живота, в който вижда единствено страдание. Той е едва на 31 години.

След трагичната смърт на своя брат, Еторе продължава да популяризира сътвореното от Рембранд и макар да са несравними, днес скулптурите на Рембранд съперничат на най-ценните автомобили Bugatti.

Преди години Ален Делон е покорен от драматичната история на талантливия италиански скулптор, който обича животните – навярно повече от хората. История, така близка до неговото разбиране за живота, състраданието и изкуството. Талантът на Бугати и изящните скулптури на животни изкушават френската звезда и постепенно той става притежател на изключителна колекция от 17 произведения.

Alain Delon’s Sculptures by Rembrandt Bugatti

Изображения: The History Blog, Le Figaro