Неуловимият ЧЕХОВ ~ Портретите на писателя

„Какъв чудесен ден: човек не знае чай ли да пие, или да се обеси.“ ~ ЧЕХОВ

Художниците умеят да чувстват онова, което вълнува техните съвременници и представят върху платната си не само художествения образ, но и концентрирания образ на своето време. Такива са и малкото на брой портрети на Чехов, останали в историята.

Антон Павлович другарувал с много руски живописци. Бил човек скромен, избягвал журналистите и не желаел да привлича вниманието върху своята персона. Затова и неговите портрети се броят на пръстите на едната ръка (за разлика от тези на Горки, които наброяват повече от 200). Всяка картина е емоционална и говори за своя герой чрез чувствата, които принадлежат на душевния мир. Във всеки Чехов портрет личат неповторимите черти и ярката индивидуалност на писателя, видени през погледа на всеки художник.

Друга причина, заради която Чехов бил рисуван рядко, е че много художници отбелязвали сложността за работа с него – той сякаш през цялото време се променял. „Неуловимият Чехов” – така го нарекъл Валентин Серов. Първи илюстратор на големия писател станал неговият роден брат Николай. Той бил професионален живописец. Николай посветил на Антон Павлович няколко свои работи, най-известната сред които е портретът от 1884 г. Топлите, светли краски, в които е изпълнена творбата, били характерни за творческия маниер на живописеца. Днес този великолепен портрет е у дома си – в Дома-музей на А.П. Чехов в Москва.

Портрет на А.П. Чехов, дело на брат му Николай

Портрет на А.П. Чехов, работа на Исак Левитан

Единственият приживе завършен портрет на Чехов, 1898, сътворен от Осип Эммануиловича Браз

Чехов, портрет от малко познатия художник Петр Александрович Нилуса

Портрет на А.П. Чехов, дело на Валентин Александрович Серов


В 1903-та е създаден графичният портрет на Чехов, дело на забравения днес художник Николай Захарович Панов

Портрет на А.П. Чехов от Николай Павлович Улянов

Изображения: ok.ru

7790 Преглеждания