Тази година приказното космато зверче с гигантски уши, празнува своя 50-ти рожден ден. Преди половин век, руският писател Едуард Успенски издава книга за приключенията на крокодила Гена, Чебурашка и малката пластмасова кукла Галя. И едва ли е очаквал, че години по-късно малкото животинче ще покорява нови детски сърца и ще буди носталгични спомени.

„Руски дневник“ припомня някои любопитни факти от биографията на този ветеран на руската анимация, получил истинско международно признание.

Чебурашка беше направен във фабриката за играчки, но толкова лошо, че не можеше да се каже какво представлява: заек, куче или австралийско кенгуру. Очите му бяха големи и жълти като на бухал, главата му – кръгла, заешка, а опашката – късичка и пухкава, каквато обикновено имат малките мечета.

Родителите ми твърдяха, че Чебурашка е неизвестен на науката звяр, който обитава знойните тропически гори.

Отначало много се страхувах от този неизвестен на науката Чебурашка и не исках да оставам насаме с него в стаята. Но постепенно свикнах със странната му външност, сприятелихме се и започнах да го обичам не по-малко от гумения крокодил Гена и пластмасовата кукла Галя.”

~ Едуард УСПЕНСКИ, Крокодил Гена и его друзья, 1966

Чебурашка – неизвестно на науката портокалопитаещо животинче, което се отличава с трогателен характер и прекомерна пухкавост и ушатост. Независимо от своята безпомощност е извънредно подвижен” – така описва приказния си персонаж знаменитият детски писател Едуард Успенски. Въпреки почтената им възраст, Чебурашка и неговият приятел, крокодилът Гена, и днес са познати на децата в цяла Русия.

По думите на Успенски, името на дивото животинче, дошло от тропическите гори с кашон портокали, било измислено съвсем случайно: „Един ден чух глагола „чебурахнуться” от мой приятел. Той го употреби в смисъл на „падам”, „спъвам се”. Думата ми се вряза в главата и залегна в името на моя герой.”

Днешният си разпознаваем образ Чебурашка придобива чак през 1971 г., благодарение на художника-аниматор Леонид Шварцман. „За ушите в книгата нищо не се споменаваше и в началото ги рисувах върху главата, като при повечето животни, но постепенно започнах да ги уголемявам, те „се плъзнаха” отстрани и заприличаха повече на човешки, отколкото на животински. Преди началото на снимките куклата имаше къси крачка, но това създаваше неудобства за кукловодите. И ние оставихме на Чебурашка само лапите, от което стана още по-странен, а когато махнахме и опашката, съвсем заприлича на бебе – спомня си художникът в интервю за „Российская газета”.

Вторият главен персонаж в книгата и анимационния филм е крокодилът Гена, който „работи като крокодил в зоопарка”. Впрочем този герой с „мек характер и зелена външност” отначало изпълнява главната роля в първата книга „Крокодилът Гена и неговите приятели”.

Книгата на Успенски почти веднага започва да се превежда на други езици. Приключенията на Чебурашка и Гена са преведени на английски, немски, италиански, японски и много други езици. Към днешна дата броят им надвишава 20. Естествено в различните страни Чебурашка има различно име: в Англия го наричат Topple, в Германия – Plumps, в Швеция – Drutten, във Финландия – Muksis.

Чебурашка е посрещнат с особена любов в Япония. „Японците дойдоха в началото на 2000 г. и купиха правата за продукцията на анимационни филми за Чебурашка. И досега ми пращат сценариите за одобрение и се радват много, когато споря с тях за сюжетите” – споделя Успенски.

За 50 години Чебурашка се превръща в национален герой. Издигат му бронзови паметници в Раменское (в Подмосковието) и Хабаровск (Далечен Изток) и други градове. От 2004 г. е талисман на националния олимпийски отбор, а козината му се променя съобразно цвета на спортните екипи. Чебурашка е сред най-популярните руски сувенири.

В СССР думата „Чебурашка” се превръща в нарицателно. Заради визуално сходство с нея се обозначават най-различни обекти – от самолета Ан-72 и автомобила „Запорожец” до обикновените слушалки.

По подобие на популярния образ на кубинския революционер Че Гевара, през 2000 г. е създаден пародиен двойник на нашия герой под името Че Бурашка. Тогава е произведено огромно количество тениски с надпис Че Бурашка и образа на известния ушатко с емблематичната барета на Ел Команданте.

Не мога дори да слушам за Чебурашка – казва днес Едуард Успенски. – Всичко, което намерите за него в интернет, може да е вярно. Та нали е приказен герой!”

Честит Рожден Ден, ЧЕБУРАШКА!

Чебурашка (с песней День рождения)

* Споделено от сайта "Руски дневник" bg.rbth.com
Илюстрации и снимки: livekuban.ru, katushka.net, moslenta.ru, dubikvit.livejournal.com