„Будистката философия и квантовата физика могат да се похвалят със сходните си разбирания за това как е устроен света. Прекрасни примери за тази хармония виждаме във величието на човешката мисъл. Но въпреки почитта към големите умове в човешката история, не бива да забравяме, че те са били хора, също като нас.” ~ Далай Лама

(Dalai Lama, photography by Christopher Michel)

Дълго време се е считало, че науката и религията имат противоположни възгледи, от където произлиза и тяхното разделение. Двете крайности не позволяват на хората да приемат компромисна страна - или си вярващ в Бог, или се основаваш на науката.

Днес вече можем да се похвалим, че науката и духовността се сливат в различни области, като например квантовата физика и изучаването на съзнанието. Границите най-сетне се разрушават, за да се прекрати веднъж завинаги разединението.

Квантовата физика потвърждава това, което будистите и други духовно практикуващи споделят от години – възприемането на вродената спиритуалистична природа на човека. Ние сме неизбежно свързани с всичко, което ни обгражда, и науката най-сетне се съгласява с това.

Едва ли ще изчезнат вярващите, които отричат науката, и учените, които се определят като атеисти. Едно е вярно - сливането на двете крайности е красиво и необходимо.

Далай Лама, по различни поводи, се изказва за приликите между квантовата физика и духовността. Той дори присъства на конференция по квантова физика, на която изнася лекция по темата.

През ноември 2015 г. Тенцин Гяцо, 14-ят поред Далай Лама, присъства на двудневна конференция по квантова физика и Мадхямака философия в Ню Делхи. Мадхямака се превежда като „този, който стои в средата“ или „средният път” и е част от учението на Махаяна, което е развито от индийски будист философ през II век.

Конференцията разглежда редица теми, като тази за съзнанието, за науката, за будизма. Лектори са експерти, физици, монашески ученици. По време на участието си Далай Лама заявява, че съвместната работа на учени и религиозни философи може да бъде от изключително значение за бъдещето на човешкия род.

„Надявам се конференции като тази да изпълнят две важни задачи: да разширят познанията ни и да подобрят възгледите ни за реалността, за да можем по-лесно да се справим с обърканите си емоции. Когато бях по-млад, науката служеше за материално и икономическо благополучие. По-късно, през 20-ти век, учените осъзнаха, колко спокойствието е важно за физическото здраве и просперитета. Когато подплътим топлината на взаимоотношенията си с интелигентност, вярвам, че ще постигнем едно добро съществуване.” – споделя Далай Лама.

Той разкрива и как се сблъсква с квантовата физика:

„Когато бях на 19 или 20 години, изпитах любопитство към науката, което започна с интерес към устройството на нещата и механизма им на работа. В Китай се срещнах няколко пъти с Мао Цзедун. Той ме похвали за пристрастията ми към науката, като каза, че религията е отрова. Когато пристигнах в Индия като бежанец, пътищата ми се пресякоха с много и различни хора, голяма част от които учени. Преди 30 години започнах да водя серия от диалози, свързани с космическата наука, невробиологията, физиката, включително и квантовата, и психологията. Тези разговори бяха от полза и за двете страни. Учените разбраха повече за ума и емоциите, докато ние получихме обяснение за обграждащия ни видим свят.”

Най-интригуващата част от този цитат е тази, в която Далай Лама интерпретира острите думи на Цзедун като нормална реплика на човек, „с научен ум“. Ако човек е учен, не е необичайно да прави остри коментари към религията. Случва се и в наши дни.

„Преди 15-20 години на една среща индийският физик Раджа Рамана ми сподели, че е чел Нагарджуна и се учудил колко от написаното съвпада с разбирането му за квантовата физика. Преди година в колеж в Колката заместник-ректорът споменава, че основаващо се на квантовата физика, нищо не съществува обективно, което ми припомни възгледите на Мадхямака, че нещата съществуват само по предназначение.”

Това, което Далай Лама осъзнава е, че  древните знания, заложени в будистките текстове, сега се доказват от квантовата физика. Физиците всъщност долавят това, което тези текстове са разкрили много векове преди тях, но едва днес могат да се докажат благодарение на съвременната наука.

Далай Лама завършва речта си със следното изказване:

„Сега ние ставаме свидетели на тъжни гледки по целия свят, а молитвите и плачът не помагат особено… Въпреки това сме склонни да вярваме, че ако се молим на Бог или на Буда да ни покажат пътя, те ще ни помогнат да ги разрешим, но по вероятно е да ни отвърнат, че щом ние сме създали проблемите си, от нас зависи да си ги решим. Повечето от тези неблагополучия са дело на хората, затова изискват и човешка намеса за разрешаването им. Трябва да подходим уверено към утвърждаването на общовалидните човешки ценности. Да повярваме, че човек е добър по природа, че е извор на надежда. Ако положим усилия, сме способни да променим света към по-добро.”

Тези думи имат отрезвяващ ефект, и може би е вярно, че с молитви и добри намерения можем да постигнем велики неща. Силата на ума и мислите е голяма. Действията обаче са от изключително значение, за да не останат молитвите ни само намерения за промяна.

Какво представлява квантовата физика?

Тя обяснява, че атомите са съставени от вихър от енергия, която безспирно се върти и вибрира, и всеки един от тях излъчва свой уникален енергиен отпечатък.

Ако наистина искаме да опознаем себе си и да разберем кои сме, трябва да осъзнаем, че сме същества, изградени от енергия и вибрации, които притежават собствен уникален енергиен отпечатък.

Ако наблюдавате атома под микроскоп, ще видите една подобна на ураган вихрушка, състояща се от безкрайно малки енергийни вихрушки, наречени кварки и фотони. Те изграждат структурата на атома. Ако се вгледате по-внимателно в тази структура, няма да видите нищо, едно празно пространство. Атомът няма физическа структура, следователно ние също не притежаваме такава, от което следва, че и светът, който ни обгражда, няма такава. Атомите са съставени от невидима енергия, а не от осезаема материя.

От този факт учените са стигнали до редица изводи, включително и този, че ние сами създаваме собствената си реалност.

„Основното заключение на новата физика признава, че наблюдателят създава реалността. Като наблюдатели, ние сме лично ангажирани със създаването на собствената си реалност. Физиците трябва да признаят, че вселената е ментална структура. Физикът Сър Джеймс Джийнс пише: “Потокът на знанието се насочва към немеханизираната реалност; вселената изглежда все повече като велика мисъл, а не като велика машина. Умът вече не се разглежда като натрапник в областта на материята, а като нейн създател и владетел.“ – казва Р. Хенри  в „Менталната Вселена“.

Квантовите физици показват и как настоящето може да окаже влияние върху миналото, а също и че времето е илюзия и живот след смъртта съществува. Квантовата механика е наука за съзнанието и духовността, доказваща, че сме свързани с всичко, а то се оказва илюзия.

„Атомите от телата ни са възникнали в звездите, които са ги произвели преди милиони години, а след избухването на тези звезди атомите са се разпръснали из цялата вселена. И затова ние сме биологично свързани с всяко живо същество в света. Също така сме химично свързани с всички молекули на Земята. И не на последно място сме атомно свързани с всички атоми във вселената. Не просто метафорично, но буквално сме звезден прах.“ – Нийл деГрас Тайсън

Източник: truththeory.com
Снимки: journal-neo.org, Wikimedia Commons, tripsavvy.com