„Трябва да се доверяваме на интуицията си. Ако вътрешният ни глас ни казва да не правим нещо без обективни причини, то трябва да го послушаме.”

6 факта за мозъка – конкретно и без емоции от професор Черниговская, доктор на филологическите и биологически науки на Русия

1. Мозъкът е съвършена машина

Всеки мозък е съвършена машина, независимо от това на кого принадлежи. Ние засега не знаем каква точно енергия използва той, извършвайки могъщите си процеси, но ако си представим, че някакъв компютър изпълнява същите действия, той би изхарчил енергията на един средно голям град. Такива машини засега няма.

2. Мозъкът е роден, за да работи здраво

Мозъкът е роден, за да се труди здраво, на него са му нужни трудни задачи. Ако той преодолява препятствия, неговото качество се подобрява. Трябва обаче да помним, че понятие „трудно” за всеки човек е различно. Затова е нужно да товарим мозъка с такива задачи, които му подхождат. Мозъкът затова е създаден – да преработва информация. Това му е работата. И колкото е по-сложна информацията и алгоритъмът за работа с нея, толкова по-добре за него.

3. Мозъкът не търпи насилие

Важно е да може да отличавате работата, която си струва времето и усилията, от задачите, които може да отложите за по-добри времена. Не бива да насилвате мозъка, да му казвате какво да прави. Нека той се занимава, с каквото иска. Мозъкът не търпи насилие. Ако не успявате да решите даден проблем, който стои пред вас, просто се абстрахирайте от него. Да, за получаването на резултат е недостатъчно просто да зарежете задачата, но това често помага. Важна е и предварителната работа в сферата, в която се занимавате. Все пак прочутата таблица се е присънила на Менделеев, не на неговия готвач. Но ако работата не върви, значи навреме трябва да прекратите всичко, и да й дадете шанс да си намери времето и мястото.

4. Мозъкът има нужда да превключва

Мозъкът трябва да работи в различни режими, трябва да му давате възможност да превключва на разнообразни дейности. Това променя човека, прави го по-умен и креативен. Шекспир, например, се е увличал от музиката, свирил е на цигулка, макар да не е имал талант в тая област.

5. Образователната система е нужно да бъде преразгледана в нашия информационен век

Днес човечеството трябва да промени цялата система на образование и това се отнася не само за децата или младите хора – отнася се за всички. Днес човекът трябва да се научи да учи, да работи с огромен поток от информация, да  развива паметта и вниманието си, при това така, че адекватно да възприема живота в новия свят и да се чувства част от него. Ние сме стигнали до онази точка, в която не е важно имаме ли информация или не – просто затова, защото тя е твърде много и ние не можем да усвоим такова количество знания и да се възползваме от тях. Това означава, че ни е нужен метод, който да ни позволи да устроим другояче процеса на обучение.

6. Трябва да се доверяваме на интуицията си

Абсолютно зная, че трябва да се доверяваме на интуицията си. Ако вътрешният ни глас ни казва да не правим нещо без обективни причини, то трябва да го послушаме. И обратното – ако наглед безнадеждното дело ни носи чувство на удовлетвореност, значи трябва да се задълбочим в него.

Източник: Татьяна Черниговская
Снимка: Facebook Татьяна Черниговская