„Една от причините за мъжете да е по-трудно да се справят с раздялата, е тяхната неспособност да се открият и да споделят с другите своите провали, притеснения и болка от развода.“

Разводът и родителската раздяла се асоциират с поредица от негативни резултати, които оказват влияние на замесените в процеса. Но защо е особено трудно за мъжете, както посочват многобройни проучвания?

Как могат мъжете и жените да създадат подпомагаща система, която не само, че ще помогне на двойката да преодолее препятствията, свързани с раздялата, но също така ще помогне на децата да се справят с раздялата на родителите?

Бракът е пряко свързан със здравето на мъжа. 66% от мъжете разчитат на жените си като основа за социална подкрепа. Заради това, разводът значително увеличава чувството за изолация при мъжете. Също така, когато са социално изолирани, при мъжете има 82% по-висок риск да починат от сърдечна болест.

Защо е по-трудно за мъжете да понесат развода?

Когато сравняваме въздействието на развода по полове откриваме, че една от причините за мъжете да е по-трудно да се справят с раздялата, е тяхната неспособност да се открият и да споделят с другите своите провали, притеснения и болка от развода. В сравнение с жените, тъй като мъжете са по-малко склонни да се стремят към подкрепа, когато тяхното семейство се разбие, възможността им да страдат от безпомощност, стрес и депресия се увеличава. В някои случаи при мъжете се появяват сериозни психологически проблеми, които водят дори до самоубийство. Както се потвърждава от проучване на Университета в Калифорния, при разведените мъже има девет пъти по-голяма вероятност да умрат от самоубийство, отколкото жените. Как може да бъде обяснено това?

Общо взето факторите, които влошават умственото и физическо здраве на разведените са загубата на контрол над живота, разделянето на семейството и социалната посока, финансовото безпокойство, самотата и празнотата. Всички тези усещания се засилват при разведените мъже. В допълнение, ние може да добавим към тази трудна ситуация възможността за неверни обвинения, които често стават част от адвокатските спорове над попечителството на децата.

Има обществени погрешни схващания, че за мъжете е по-лесно да живеят ергенски живот след раздялата, свободен от притеснения и задължения, докато неомъжените майки са оставени сами, претоварени със задачи за отглеждането на децата, често се занимават сами с по-голямата част от икономическата тежест. Въпреки това, на практика, тази картина често се оказва неоснователна. Вместо да празнуват така наречената свобода, мъжете често се чувстват, като че ли оставени сами в света деца, неспособни да вдигнат парчетата от своя разбит живот и да продължат. Тяхното самочувствие и самоуважение е уронено от развода.

Докато в много случаи жените получават почти пълно попечителство над децата, бащите стават също „разведени“ със своите деца. Безмилостните кавги с бившите партньори често усложняват отношенията с децата, които понякога задържат обида срещу бащата, защото е напуснал дома, усещайки дистанция въпреки компенсациите, които може да се опитва да им даде, за да поддържа своята роля в живота им.

Да разберем по-добре другата страна

Това, което западното общество пропуска е, че мъжът, въпреки „мачо“ имиджа, който може да създава, за да прикрие собствената си несигурност, е напълно зависим от емоционалната подкрепа на жената до него и от своето семейство за усещането на благосъстояние много повече, отколкото повечето от нас можем да си представим. Мъдростта на кабала обяснява, че мъжът по природа е крехък и уязвим и се нуждае от женското влияние, подобно на майчина фигура, за да го придружава от детството през целия му живот. Точно както зародишът получава храна от своята майка чрез пъпната връв, мъжът остава в нужда от препитание от жената във формата на подкрепа и грижа, за да продължи да бъде задоволен.

Жената в замяна трябва да получи от мъжа сигурност, увереност и пълно признание за централната роля и принос, която играе. Мъжът има нужда постоянно да подчертава своята любов и признателност към своята жена и трябва да й угажда и обгрижва колкото е възможно повече, за да избегне загубата й.

Проблемът е, че и двамата, и мъжете, и жените, от ранна възраст, не получават образование, как да разбират този интерактивен механизъм на взаимна подкрепа и как да го използват позитивно, в интерес на запазване на семейната цялост. Всеки от партньорите е заключен в своето его, в индивидуалната грижа за себе си и често погрешно разбира другия, докато не се окаже, че партньорите не са в състояние да издържат на възникналата емоционална криза и не вземат решение да разкъсат семейната единица на части.

Ключът към успешната връзка

Всъщност, успехът на брака не зависи от физическото привличане или дори от характера, така както нашата потребителска култура иска от нас да вярваме. Брачният успех зависи от отношението и топлината, която партньорите си дават един на друг, това е необходимото условие за балансирана връзка.

Ние трябва да спрем да предполагаме, че знаем какво обича или от какво се нуждае другия. Как може да очакваме, че двама различни човека от различни семейства, с различно възпитание, могат да знаят какво иска другия? Не е мъдро да седиш и да чакаш, докато единият внезапно направи нещо позитивно за другия. Вместо това, те трябва активно и отворено да обсъдят своите нужди и желания, и тогава ще осъзнаят колко позитивна е тази комуникация за връзката им.

Ако след като направят всякакво възможно усилие да запазят семейната единица, разводът изглежда неизбежен, то е необходимо бившите съпрузи да се издигнат над собствената си природа и различия, за да построят живот като приятели. При такъв сценарий, всички членове на семейството - мъже, жени и деца - ще извлекат полза от окуражаващата комуникация и сърдечните отношения. Всичко трябва да започне от образованието, което има за цел да развие близки и позитивни отношения.

Източник: Международна Академия по Кабала - България
Снимка: youtube.com - Михаел Лайтман - България