BizarreTreatments09

Тези медицински процедури и вярвания (били те древни или не толкова) изглеждат смешни, даже дивашки, в очите на съвременния човек. Древните египтяни, например, искрено са вярвали, че мозъкът охлажда кръвта, а за интелекта и мислите е отговорно сърцето. Дори самият Хипократ е поставял меко казано странни диагнози, като например блуждаеща матка. Ето няколко примера за странни лечебни процедури на нашите предци.

1. Лечение с живак

BizarreTreatments01

Според вярванията първият император на Китай е положен в гробница, заобиколен от реки от течен живак, с помощта на който се е надявал на вечно безсмъртие. По ирония на съдбата обаче, най-вероятно именно живакът е причинила смъртта му, ненавършил още 40 годишна възраст. Живакът от векове е бил използван като антисептик, за лечение на кожни болести, както и за добавка към солеви разтвори и козметика. В края на краищата обаче, крайният ефект от лечението с живак е бавна и мъчителна смърт.

2. Клизма с тютюнев дим

BizarreTreatments02

През 17 -18 ти век задължителен инструмент в чантата на уважаващия себе си лечител е било приспособлението за тютюнева клизма. Иновация за времето си: гумена тръбичка с чифт помпи. Лекарите по това време са вярвали, че тютюневият дим може да стопли почти мъртво тяло и да възстанови дишането. Първоначално такива клизми са били използвани за реанимация на удавници, а после се е превърнал в метод за лечение на всичко: простуда, главобол, коремен тиф и холера. Към 1811 година учените установили токсичното действие на никотина върху организма и практиката постепенно била прекратена.

3. Въртящ се стол

През 19-ти век въртящият се стол е считан за възможно най-хуманния метод за лечение на психични заболявания. Оковаването във вериги, държането в тъмна стая, леденият душ, инсулиновата кома и фронталната лоботомия не били особено ефективни. Чрез този елегантен метод пациентите били поставяни на стол и въртени докато не изгубели съзнание. Лекарите вярвали, че такава въртележка може да разтърси мозъка и да избави пациентите от шизофрения и други психични заболявания.

4. Радиоактивна вода

BizarreTreatments04

В началото на 20-ти век огромна популярност набира радиоактивната вода, лекуваща психични заболявания и предотвратяваща стареенето. Използвана е дори за лечение на диария и малария. Радий се добавял не само във вода, но и в бонбони, контрацептиви и паста за зъби. За любителите на СПА туризма били открити радийни курорти. Днес, естествено, знаем, че Радият е смъртоносен и се натрупва в костите, кръвта и тъканите.

5. Морфин без рецепта и опиати

BizarreTreatments07

Някога морфинът е бил основно лекарство в домашната аптечка. Днес също се използва в медицината, но в миналото е бил популярно средство против простуда, безсъние и менструални болки. Сироп на основата на морфина бил използван за успокоение на деца, на които им никнат зъбки. В началото на 20-ти век е било възможно да се закупят без рецепта всевъзможни лекарства на основата на кокаин, хероин, морфин и опиум.

6. Трепанация

BizarreTreatments08

Пробиването на дупка в черепа (без каквато и да е анестезия) от древни времена е считано за лечебна процедура. Трепанацията – една от най- старите хирургически процедури, е известна на човечеството още от Мезолита. Към нея са прибягвали такива медицински пионери, като Хипократ в древна Гърция и Гален в древен Рим. Древната медицина разчита основно на мистичния и ритуален характер на операцията, смятайки, че по този начин се отпуска злият дух, виновен за заболяването. Днес дори да звучи варварски трепанацията все още се използва като средство за лекуване на черепно - мозъчни травми.

7. Канибализъм

BizarreTreatments09

Съвременната медицина нерядко използва тяло за поддържане живота на друго тяло ( кръвопреливане, трансплантация на органи). Но при нашите предци е съществувало цяло направление „трупна медицина". Боли ви глава? Древните египтяни биха ви предписали прах от мумия. Болят ви мускулите? Натрийте мястото с човешка мас. Епилепсия? Древен Рим би ви препоръчал кръв от гладиатор. Човешките органи, мазнина, кости, кръв и мумифицирани останки са били използвани за лечение до началото на 19-ти век.