Великият лекар на Античността, човекът, чието дело е посветено на хората и тяхното здравословно съществуване, родоначалникът на съвременната медицина Хипократ. Неговият „Хипократов сборник" включва 153 съчинения, които представят философията, опита и вярата му, че тялото притежава целебни сили да се излекува само, а природата е най-висшата медицина. Ето рецептите за здраве, подписани от Хипократ. Наздраве!

(460 – 377 г. пр.Хр)
Природата е лекарят на всички болести.

Да се молиш е безспорно отлично, но като призоваваш боговете, трябва сам да си помогнеш.

Болестите имат три причини: едната и храненето, втората черпи своя произход от това, което идва до човека от въздуха и атмосферата, а третата причина е съставена от разнородни агресии, като: падането, нараняването, прекомерната умора и други подобни прояви. Последствията на тези причини са съразмерни на тяхната сила.

Ние не умеем да използваме видимите неща, за да размишляваме върху невидимите... Предсказанието не се ли състои в способността да откриваш скритите неща с помощта на тези, коти познаваш, да предвидиш бъдещето чрез настоящето, живота чрез смъртта? Този, който притежава това изкуство, няма никога да греши.

Нито преситеността, нито гладът, както и всичко друго, не са полезни, когато преминават естествените си граници.

Когато болестта е в своята сила, тогава се налага най-строгият режим на хранене.

Когато болестта достигне своя критичен стадий, да се предпише по-строг режим на хранене, но преди това храната трябва да бъде по-изобилна, за да може болният да се съпротивлява по-добре на страданието.

През зимата и пролетта коремът е естествено по-топъл и сънят по-дълъг. През тези сезони трябва да се осигури повече храна, защото колкото топлината на тялото е по-голяма, толкова по-силна храна е необходима.

Младите хора и децата понасят глада много по-трудно, особено тези, които са по-неподвижни. Старците понасят по-лесно глада, след това възрастните.

По-лесно се възстановяват загубените сили с течна храна, отколкото с твърда.

Да се избягва умора, когато има недостиг в храната.

Виното, смесено с равни части вода, разсейва неспокойствието, прозевките и тръпките.

През периода на оздравяването добре е да се яде, ако обаче тялото не използва храната, това е неблагоприятен признак.

Питието и храната по-малко качествени, но вкусни, трябва да се предпочитат пред тези с добри качества, но по-малко вкусни.

Грешка е да се предписват слабителни средства на здрави хора.

При тези, които имат болезнено страдание, а не чувстват болките си, духът е болен.

Тези, които са пълни, са по-изложени да умрат внезапно, отколкото мършавите.

Всяка болест, която е причинена от преяждане, гладуването я оздравява, а болест, появена вследствие на гладуване, яденето я оздравява.

През зимния сезон преобладават плевритите, хремите, кашлицата, бодежите в гърдите, бъбречните болки, главоболието, апоплексията.

Болестта, при която сънят причинява подобрение, не е гибелна. Опасно е противното.

През пролетта и началото на лятото децата и тези, които се приближават до тяхната възраст, се чувстват най-добре и се радват на най- добро здраве.

През лятото и началото на есента старците се чувстват най-добре, а през останалата част на есента и зимата най-добре са хората на средна възраст.

Там, където се чувства топлината или студът, там е мястото на болестта.

Изобилните изпотявания, които се появяват през време на сън без доловима причина, показват, че тялото е ползвало храна в повече. Ако това се е получило, без да е приемана храна, налага се да се предпише очистително.

Студът е неприятел на костите, зъбите, нервите, главния мозък и на гръбначния мозък. Топлото им действа благоприятно.

Студените неща като снега и леда са неприятели за гърдите. Те предизвикват кашлица, кръвоизливи и катари.

Изобилното обливане със студена вода подобрява и намалява подутините и болките в ставите, подаграта и удареното място (без рана). Студената вода разсейва болката, като предизвиква изтръпване.

При бодежи или болки в гърдите, или болка в друга част на тялото е важно да се отбележи дали се влияят от времето.

Бременната жена, която има хубав цвят на лицето, ще роди момче, а тази, която има лош цвят – момиче.

Тръпки с пот не е полезно.

Ако сънят или безсънието са анормално удължени, имаме състояние на болест.

Трябва умереност в съня, пиенето, яденето, работата и сношението с жена.

Лекарят не може да прилага лекарства успешно, ако не е запознат с основните принципи на астрологията.

Този, който познава признаците, които може да извлече от сънищата, намира, че сънищата имат отношение с нещата от действителността.

Между изкуствата има такива, които са мъчителни за тези, които те изпълняват, и благотворни за тези, които ги използват. От този вид е изкуството, което гърците наричат медицина. Лекарят е свидетел на ужасяващи неща и от нещастията на другите той създава личните си мъки.

Изображения: Wikimedia Commons