Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове ~ Неофит РИЛСКИ

1-ви Ноември ~ Ден на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители

Нека помним и бъдем будни!

(„Отец Паисий”, художник Иван Мърквичка)

От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-прсилни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.
Пайсий Хилендарски

Затова се трудя и аз сега денем и нощем да напиша няколко книги на нашия български език. Та ако не е възможно да им го кажа с устата си, да чуят от мене, грешния, някое полезно поучение, да прочетат писанията ми и да ги използват. И за мене, недостойния. Бога да молят невежеството ми да поправи и потрудилия се с прошка да сподоби. Същото ние сърдечно и на вас желаем...
Софроний Врачански

Един народ, който има съзнание, култура, писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.
Васил Друмев

Когато изперво видех по другите страни, че децата начеват да четат книги, писани по техния език, познах колко зле струват по нас учителите и колко напразни мъки теглят горките деца, защото като преминат младостта си в школото с толкози страх и треперане, излазят и незнаят барем името си да пишат, нито да си сметат, щото вземат и дават, ами по дукените, ако им се случи, понаучават се малко нещо. Почудих се, как през толкова векове не се намери ни един да познай това окаяно състояние и да покаже един прав път към учението. Надеех се барем сега да се обади някой, но отколкото познах, че се трудят за всенародни ползи, ни един не се намира да смисли нещастните деца и да съчини за тях някоя книжка. Това дело възприех аз... Всякой, който види тази книжка, надея се да се зарадва, а най-много учителите, защото тия, струва ми се, отколя щяха да изоставят псалтирите и часословите, от които децата не разбират нищо, ако имахме някоя книга на нашия език, напечатана за тях.
Д-р Петър Берон

Илюстрация ~ journeyplaces.com

12436 Преглеждания