Мълчание ╫ Страстите на Мартин СКОРСЕЗЕ

За човешките страдания и мълчанието на Бог

XVII век. Двама свещеници йезуити, падре Родригес (Андрю Гарфийлд) и падре Гарупе (Адам Драйвър) разбират, че техният наставник – падре Ферейра (Лиам Нийсън), заминал в Япония като мисионер, е бил принуден да се отрече от вярата си, заради жестоките гонения на християните. Църквата се отрича от Ферейра, но младите Гарупе и Родригес дръзват да предприемат опасно пътуване в Страната на изгряващото слънце, за да узнаят истината за своя учител и да продължат да проповядват Божието слово на оцелелите християни.

Това е историята на най-новия филм на Мартин Скорсезе „Мълчание“ – адаптация по романа на Шюсаку Ендо за йезуитски монаси в Япония от XVII в.

В младостта си Скорсезе е изправен пред интересен житейски избор – да изостави всичко светско и да стане свещеник или да се впусне в режисурата. По необикновен начин той успява да преплете призванието и таланта си – защото той е изключителен режисьор и проповедник на своята вяра.

Духовните търсения на Скорсезе отчетливо насищат всеки негов филм, а сред най-ярките му образци са „Последното изкушение на Христос” и „Кундун”. През 1988 г., когато приключва със снимките на „Последното изкушение на Христос”, след частна аудиенция, архиепископ Пол Мур му подарява книгата „Мълчание” на Шюсаку Ендо. Година по-късно, големият Акира Куросава режисира Мартин Скоросезе в ролята на Ван Гог в свой кратък филм, а по пътя от Токио до Киото, Мартин прочита романа на Ендо и веднага решава, че тази история трябва да бъде филмирана. Но трябва да мине повече от четвърт век, осеян с всякакви препятствия по пътя на реализацията на „Мълчание”. Най-сетне, след цели 28 години, настъпва мигът, в който Скорсезе претворява страстния си проект и изглежда, никой друг не би могъл да го направи по по-величествен начин.

Пределно ясно е, защо режисьорът е привлечен от тази драматична история, в която ребром е поставен въпросът за човешките страдания и мълчанието на Бог. Главният герой, падре Родригес, минава през всички изпитания, за да се върне отново към оглушителното божие мълчание. От негова гледна точка, той носи на японския народ вселенската истина, от гледна точка на японското правителство, Родригес е опасност за вярата и традициите на народа. Изминали са 300 години без нищичко да се промени. Християнството, както и будизмът, са призвани да възпяват любовта и доброто, но сблъсквайки се помежду си, двете религии носят единствено страдания и смърт. И не е по силите на главния герой да търпи жестоките страдания, на които е свидетел, и отново да търси отговор от Бог, който мълчи.

Скорсезе с изумителна точност успява да пренесе атмосферата на книгата в своя филм и да справи с моменти, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за екранизация. Той разобличава лицемерието и двойствеността на религията, отделяйки я от искрената чиста вяра, в която няма място за гордост.  Защото човешката гордост носи разрушение, а не Бог, на когото по навик всички стоварват цялата вина. Брилянтната операторска работа на Родриго Прието бе номинирана за награда „Оскар”, а зрелищният спектакъл на „Мълчание” оставя мълчаливо възхищение и изумление след себе си.

От висотата на своите 74 години, Скорсезе не мисли да се отказва от това, което прави най-добре – киното. От година на година, страстта и вярата му стават все по-силни. В пътешествието на „Мълчание” , всеки, независимо от своята религия и житейска позиция, ще открие нещо за себе си.

Източник: cinemaholics.ru
Снимки: Martin Scrsese directing Andrew Garfield on the set of ''Silence.'' Credit Kerry Brown / Paramount Pictures, imgur.com, wbur.org, The Playlist

13337 Преглеждания