Признат за един от най-големите композитори на XIX век, оперите на Джузепе Верди не слизат и до днес от световните сцени, а мелодиите на някои от тях са се превърнали в неразделен елемент от популярната култура.

Portrait de Giuseppe Verdi à l'écharpe blanche et haut-de-forme (1886) par Giovanni Boldini

Гениалният италиански оперен композитор Джузепе Верди справедливо си е извоювал място сред най-великите музикални творци. В световната култура рядко са случаите музикант да си спечели толкова голяма популярност и такава трайна слава, каквато Верди е имал приживе и продължава да има. Малко творци са признавани така масово. А историята на музиката не познава друг композитор, от когото толкова много оперни произведения да се играят непрестанно.

В света няма оперен театър, в който да не се поставят творбите на италианския майстор. Те заемат основен дял във всеки постоянен репертоар. Оперите на Верди са най-любимо, най-достъпно и най-търсено музикално изкуство за всички любители на музиката. Коя е тайната на тази трайна и неувяхваща привлекателност на неговите опери? Тя се крие в дълбокото познаване на човешката душа, в искреното превъплъщаване на чувствата на хората в богати и сърдечни мелодии, в свободолюбивите идеи, вложени в произведенията му. Хуманизмът, прогресивността и демократичността на музиката на Верди са й осигурили голямата любов на слушателите и трайния успех.

Често наричат Верди „поет на най-дълбоките човешки чувства“, а също така и „маестро на италианската революция“. Кое е вярното? И двете. Верди може да бъде охарактеризиран по още много начини. Наистина какво ли няма в неговите 26 опери? До кои страни от живота той не се е докоснал? Композиторът е писал и по революционни сюжети, пресъздавал е интимни човешки драми. Той има и исторически опери, вдъхновявали са го едни от най-значителните произведения на литературата. И навсякъде е убедителен. Защото, както казва композиторът, „хубаво е да обичаш правдата, но още по-хубаво е да я сътвориш“.

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в селото Ронколе край град Бусето в областта Парма. Произхожда от съвсем бедно семейство. Баща му е имал малка селска кръчма, но от нея едва успявал да припечели за прехраната на семейството си. Музикалните способности на момчето са открити от селския органист, когато Верди е на седем години.

Макар и без квалифициран учител, Верди напредва в музиката и скоро става помощник на селския църковен органист. На 12-годишна възраст баща му го праща да учи в Бусето. Там Верди не изоставя заниманията си по музика. Само след три години той вече взима активно участие във филхармоничното дружество на града и написва първите си композиции. По това време Верди се сприятелява с търговеца Баредзи, който е голям любител на музиката. С годините дружбата им все повече укрепва и през 1836 г. Верди се оженва за дъщерята на своя благодетел. През 1831 г., подпомогнат материално от Баредзи, Верди прави опит да постъпи в Миланската консерватория, но не го приемат. Тогава започва да учи частно при Винченцо Лавиня - композитор и диригент в прочутия оперен театър „Скала“ в Милано. Това са първите истински уроци по музика на Верди. Лавиня е опитен педагог и не се ограничава само с уроците си, а изпраща Верди да присъствува на репетициите в операта. Верди има възможност да проучи много партитури на значителни оперни произведения. Оттук води началото си любовта на композитора към музикално-сценичното изкуство.

На 24 години Верди е вече автор на първата си опера „Оберто граф Бонифачо“, изнесена с успех през 1839 г. в миланския театър „Скала“. Изпълнената през следващата година негова втора опера „Мнимият Станислав“ или „Крал за един ден“ претърпява провал. Неуспехът на творбата до голяма степен се дължи на факта, че композиторът е принуден да пише комична опера в най-тежките дни на своя живот: през 1840 г. само за два месеца от заразна болест умират двете му деца и жена му. Верди е сломен: „Трети ковчег излиза от моя дом. Аз бях сам! Сам! Бях загубил трима любими човека. Цялото ми семейство си отиде…“.

Джузепе Верди се утвърждава като композитор след големия успех на поставената в „Скала“ трета негова опера — „Навуходоносор“ през 1842 г. „С тази опера започна всъщност моята творческа кариера“, споделя Верди. И действително в един кратък срок - до 1850 г. Верди написва 12 нови опери. Тези опери от първия творчески период на композитора са ценен принос в италианската оперна литература. С тях Верди си спечелва любовта и признанието на целия борещ се за освобождение италиански народ.

В едно писмо до Верди Мадзини отбелязва: „Това, което Гарибалди и аз правим в политиката, което нашият общ приятел Ал. Мандзони прави в поезията, Вие правите в музиката. Сега Италия както никога се нуждае от Вашата музика.“

Верди развива активна дейност в подкрепа на революционните движения в своята страна. Той пише песни и химни, а операта му „Битката при Леняно“ се тълкува като призив към открито въстание.

От 1851 г. започва нов период в творчеството на Верди. Първите три опери от този период — „Риголето“, „Трубадур“ и „Травиата“ са посветени на по-общочовешки сюжети и особено на темата на борбата за човешко достойнство и освобождаване на личността. В тези произведения се разкрива изцяло геният на Джузепе Верди. Същото може да се каже и за оперите „Симоне Боканегра“, „Сицилианска вечерня“, „Бал с маски“, „Силата на съдбата“ и „Дон Карлос“. По това време Верди написва и едно друго голямо и също така вечно произведение — „Реквием“, посветен на поета Алесандро Мандзони. Казват, че когато чува това произведение, винаги язвителният немски композитор Рихард Вагнер казва само: „По-добре е нищо да не казвам.“ И този път замълчал...

В последния период на творчеството си Верди написва само три музикално-сценични творби, наречени оперите на „стария Верди“ — „Аида“, „Отело“ и „Фалстаф“. Тези опери са връх на неговото реалистично изкуство, плод на дългогодишни творчески търсения. За първите две от тях Чайковски пише, че „старият Верди открива нови пътища в италианската музика“.

Джузепе Верди умира на 27 януари 1901 г. в Милано в дълбока старост, на 87-годишна възраст. Някога Гьоте е казал: „Шекспир – и няма край!“ за английския драматург. Верди – и няма край, можем да кажем за великия композитор. Музиката му радва и трогва, звучи по сцените, пее се от хората по цял свят.

А съвсем наскоро стана ясно, че дори е целебна – екип от японски учени доказа експериментално, че преживяемостта на трансплантирани сърца у мишки, е статистически достоверно по-голяма, когато животните слушат „Травиата“! На колектива на Masanori Niimi бе присъдена наградата „Анти-Нобел“ за медицина през 2013 г., която се дава за куриозни открития и наблюдения.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (10 October 1813 ~ 27 January 1901)

Уви! Роден бях в най-бедното от селата и нямах средства да уча. Моята младост бе много сурова. Живях в труд, мизерия и лишения чак до зрялата си възраст.

От всички композитори аз съм най-малко знаещият… Казвам го съвсем сериозно, но под „знания“ нямам предвид музикалните знания.

Никой не ме е учил на инструментално композиране, не ми е показвал как се пише драматична музика.

За да се съчини музика, е необходимо преди всичко да има музика в душата.

Чудото на музиката се състои в това, че тя може наведнъж да каже много неща. Но голямата цел е от много отделни гласове да се получи в съзвучието им един-единствен нов глас, от разнообразието да се роди една по-висока хомофония (солово пеене с инструментален съпровод), т.е. мелодията. Както от полифонията на седемте цвята се получава хомофонията на светлината.

В изкуството, както и в любовта, преди всичко трябва да бъдем откровени.

Творецът е длъжен да се вглежда в бъдещето и да предугажда в хаоса нови светове.

Verdi conducting Aida in Paris, 1881

Giuseppe Verdi, La traviata, c. 1855

Giuseppe Verdi, Rigoletto

Giuseppe Verdi - La donna è mobile (Rigoletto)

Източник: „Книга за операта“, Любомир Сагаев, изд. „Наука и изкуство“;
Други източници: inspiro-bg.com

Изображения: Music With Ease, wikipedia.org