Назаем от киното

Уолстрийт и правилата на финансовата джунгла, в която мирише на пари и алчност. Гордън Геко е безскрупулната акула – инвеститор, която плува в свои води, мъти водата на другите и се облагодетелства от липсата на морал. Режисьорът Оливър Стоун поема риска да повери главната роля в своя филм „Уолстрийт” на Майкъл Дъглас, а тя му донася „Оскар” (1988) и се превръща в най-яркото му актьорско превъплъщение.

Бъд Фокс (Чарли Шийн) е амбициозният му ученик, който се цели в звездите и обещава на дългокраката си меркантилна приятелка, че от брокер ще се превърне в създател, титан – в ренесансовия смисъл на думата.

Дариън (Дарил Хана) е фаталната красавица, която харчи парите на другите и вярва, че да си имал пари и да си ги изгубил, е много по-лошо от това никога да не си ги имал.

Карл Фокс (Мартин Шийн) е бащата на Бъд – пролетарият, който е наясно, че богатите нехаят за бедните, и че Гордън Геко е хищник, жаден е за пари.

Кой докъде може да стигне в амбициите си? Какво е готов да заложи, кого е решен да прегази по пътя си? „Уолстрийт” на Оливър Стоун дава уроци по алчност и морал – с брилянтни диалози и невероятна актьорска игра. Думата има Гордън Геко.

Michael Douglas in Wall Street, directed by Oliver Stone, 1987

Гордън ГЕКО | Майкъл ДЪГЛАС

Запомни едно – баровците обичат животните и мразят хората. Ако ти трябва приятел, вземи си куче.

Най-ценната стока е информацията, не си ли съгласен? Хората мятат стрелички напосоки. Аз не го правя. Залагам на сигурно. Прочети Сун Дзъ – „Изкуството на войната”. Една битка се печели още преди да е започнала.  Помисли за това. Не си толкова умен, за колкото те мислех. Знаеш ли защо дилърите не могат да правят прогнози? Защото са овце, а овцете ги колят.

В този бизнес съм от 69-та. Тия харвардски лекета можеш да ги отпишеш! Трябват ти бедни, умни и гладни хора. И безчувствени. Ще печелиш, ще губиш, но ще се бориш.

Парите никога не спят, приятел! Време е за ставане, братле!

Новият еволюционен закон очевидно облагодетелства най-непригодния. Аз пък смятам, че или те бива, или те елиминират. Аз не унищожавам компании, аз ги освобождавам. Работата е там, че алчността, поради липса на по-точна дума, е нещо добро. Алчността е позитивна, тя работи. Тя избистря съзнанието, мотивира и стимулира еволюционния дух. Алчността във всичките й форми – за живот, пари, любов, знания, е белязала възхода на човешкия род. И алчността, помнете ми думата, не само ще спаси „Телдар”, но и другата закъсала корпорация – САЩ.

Парите бягат от глупака. Работата опира до кинтите, хлапе. Другото са празни приказки. Един ден ще станеш богат човек. С твоите пари, на баща ти няма да му се наложи да работи.

Кога ще кажеш стига? Колко още яхти искаш?

Не става дума за достатъчност. В тази игра някой печели и друг губи. Парите не се губят, нито печелят, а се трансформират от едно възприятие в друго. Като магия. Илюзията става реалност. И колкото е по-реална, толкова повече я искат другите. Квинтесенция на капитализма.

Каква е мярката, Гордън?

Най-богатият 1% хора на Америка притежават половината й богатство. 5 трилиона долара. Една трета идва от труд, две трети от наследства, лихви получавани от вдовици и кретенчета, и от това , което правя аз – спекулации с ценни книжа и имоти. 90% от населението няма никаква нетна стойност. Аз не създавам нищо, аз притежавам. Ние определяме правилата. Новините, войната, мира, глада. Вадим заека от шапката и всички се чудят как сме го направили. Нали не си такъв наивник да си мислиш, че живеем в демокрация? Това е свободния пазар и ти си част от него. И имаш инстинкт на убиец.

Michael Douglas and Charlie Sheen in Wall Street, directed by Oliver Stone, 1987

Martin Sheen in Wall Street, directed by Oliver Stone, 1987

Charlie Sheen and John C. McGinley in Wall Street, directed by Oliver Stone, 1987

Oliver Stone in Wall Street,1987

Снимки: Wall Street Wiki - Fandom