Тодор Колев, бащата ~ назаем от автобиографичната книга на големия наш актьор „Варненското софиянче от Шумен. Житие и страдание грешного Тодора“ (Изд. „Слънце“).

Тодор Колев (1939 ~ 2013)

Тодор Колев Бащата

Аз съм човек, който би трябвало да избягва да говори за децата си, тъй като се чувствам виновен като баща. Аз съм причина Албена да не изпита радостта и спокойствието на семейството - дълго време живя без мен. И към Сашко не съм бил добър баща в истинския смисъл на думата, защото през неговото детство съм работил толкова, че наистина не зная какво той си спомня за мен. Идвал е на няколко спектакъла, на два-три концерта и може би в детското му съзнание са останали откъслечни спомени за сцена, прожектори и един човек, който прилича на баща му. Затова сега, след изминалите години, не мога да заявя смело като Едит Пиаф в нейната песен „Не съжалявам за нищо“. Съжалявам, че не можах да бъда пред децата си бащата, от когото те са имали нужда. Гузен съм и пред голямата си дъщеря и пред сина си - твърде много бях зает, твърде много бях извън къщи. Не бях бащата на семейството, а „татко се върна и кога пак заминава - сигурно утре“.

Има и нещо, заради което никак не се харесвам, дори тайно дълбоко в себе си се ненавиждам и презирам - не само че не искам да показвам чувствата си, а и не мога. Единственото, което мога е да не ги разкривам, да ги тая дълбоко в себе си. А много съм ги обичал - и Албена, и Александър. Но най-дълго и редовно съм бил в детството на Анриет, дъщерята на Данчето. Когато се оженихме Анриет беше петгодишна, а замина да учи в чужбина на 20 години - петнайсет години тя е била непрекъснато с мен.

Никога не съм посягал на децата си, освен със строгия тон, който съм си налагал. Понякога съм повишавал глас, за да има ред и възпитание. Но винаги съм обичал и уважавал и трите си деца, макар че едното не беше мое. И все пак ми се струва, че на Анриет съм дал най-много, понеже знаех какво е да си без баща и заради угризението, че и аз имам дете, което съм поизоставил. Въпреки че Албена идваше редовно вкъщи и стоеше колкото си поиска. Но не беше същото. Горд съм, че и двете ми дъщери се оправят в живота. Когато Албена избра да става актриса, нямах сили да кажа не. Умишлено не участвах в подготовката й за ВИТИЗ, освен с няколко дребни съвета. След завършването тя бе разпределена в Сливен, после отиде в Благоевград, след което я назначиха в театър „Сълза и смях“. Дори една година бе номинирана за театралната награда „Аскеер“, игра в Народния театър в постановка на Сашо Морфов. Но не стигна само дотук, а започна паралелно да работи в областта на рекламата. Анриет завърши в Белгия вътрешна архитектура първа по успех. В момента практикува в едно от бюрата на един от най-големите световни архитекти - французина Жан Новел. В края на април 99-а, тя доведе в България него и друг известен американски архитект Франк Гери,  върхът на сладоледа между архитектите. Те присъстваха на откриването в София на магазин за дизайнерски уникати. И бях много поласкан, защото както винаги, тя ме представи като свой баща. Единствената ми грижа е Александър с неговата слабост към музиката. Той също започна да следва архитектура, но бързо се отказа, разбра, че не е за него. Сега живее при сестра си Анриет и учи ударни инструменти.

Избрано от: „Варненското софиянче от Шумен. Житие и страдание грешного Тодора“, Тодор Колев, Гергана Михайлова, изд. „Слънце“, 2013 г.
Снимка: Тодор Колев (1939 - 2013), imdb.com